شایعترین روش کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ | وکیل سایبری
در دنیای امروز با گسترش و رشد تکنولوژی و اینترنت، مردم بیشتر میتوانند از این امکانات استفاده نمایند به ویژه اینترنت، انجام کارهای روزمره از طریق آن به یکی از کارهای جدانشدنی افراد تبدیل شده است. بنابراین دلیل راههای سوءاستفاده از این فضا نیز روز به روز در حال گسترش میباشد و ما شاهد کلاهبرداریهای اینترنتی در اکثر فعالیتهای آنلاین هستیم. در ادامه مقاله شایعترین روش کلاهبرداری اینترنتی را برای شما شرح میدهیم تا با آگاهی بالا دیگر در دام افراد سودجو نیافتید.
فهرست عناوین
فیشینگ (درگاه پرداخت اینترنتی جعلی)
شایعترین روش کلاهبرداری اینترنتی را فیشینگ یا درگاه پرداخت اینترنتی تشکیل میدهد. کلاهبرداری در این روش به این صورت است که افراد سود جو با طراحی صفحه درگاه کاملاً مشابه با درگاه اصلی، اطلاعات حساب یعنی شماره کارت، رمز دوم و … را به دست میآورند و در فرصتی مناسب حساب بانکی افراد را خالی مینمایند. افراد کلاهبردار در این روش برای اینکه از هرگونه به وجود آمدن شک و تردید در افراد جلوگیری نمایند هنگام وارد نمودن تمامی اطلاعات کارت از جمله رمز کارت، پیغام خطا در اتصال به بانک یا عدم تراکنش را نشان میدهند.
شیوه کار در مرحله اول تا حدودی در این گونه پرونده ها مشابه است. ارسال پیامک با مضامین مختلف از جمله :
- قطع شدن یارانه
- مسدودی کارت سوخت و پرداخت مبلغی جزیی برای جلوگیری از قطع یا انسداد آن
- پرداخت مبلغی جهت تایید آگهی در سایت دیوار یا شیپور
- خرید محصول با قیمت مناسب
کلاهبرداری از خانم های خانه دار
اخیراً خانم های خانه داری که به خیال دریافت وام های حضوری بدون ضامن، با مشاهده تبلیغات دروغین، به سایت های جعلی که ازطرف بانک، مردم را دعوت به گرفتن وام می کنند؛ سر می زنند. و پس از اینکه با وعده و وعیدهای ساختگی اینگونه اشخاص قانع شدند؛ از آنان می خواهند که برای بستن قرارداد به منزلشان مراجعه کنند.. و با امضای قراردادی صوری و کذایی، که به دلیل تعریف و تمجید و تحریک و فریب کلاهبرداران، نیازی به مطالعه متن آن احساس نکرده اند؛ و نیز با امضای سفته هایی که اشخاص کلاهبردار با خودشان آورده اند؛ و بدون اینکه بر روی سفته ها قید شود که بابت ضمانت بوده؛ خودشان را به دام می اندازند.
استفاده از کارت های اجاره ای
شیوه فعالیت در این نوع کلاهبرداری اینترنتی استفاده از کارت های اجاره ای است. بدین ترتیب مبادرت به خرید ارزهای دیجیتال از صرافی های آنلاین با استفاده از هویت افرادی که حساب بانکی و اطلاعات هویتی خود را ـ عمدتاً ناآگاهانه ـ در اختیار این شبکه قرار داده بودند. می نمایند. کلاهبرداران با روش های مختلف افراد را فریب می دهند تا برای کسب درآمد و به خاطر محدودیت های انتقال وجه و …. از حساب بانکی آنان استفاده کنند. جالب آنکه درصدی از درآمد به صاحبان حساب تعلق می گیرد که طبق محاسبات آنان رقم قابل توجهی است. در اینجا طمع افراد است که باعث می شود این مرحله نیز با موفقیت طی شود.
در نهایت با شکایت مالباخته، دادسرا و پلیس فتا با فردی فریب خورده مواجه می شوند که به خاطر فقر یا طمع یا هر دلیل دیگر اطلاعات خود را در اختیار شبکه قرار داده است. بعد از بررسی ها نیز معلوم می شود هیچ نشان و اطلاعاتی از کلاهبردار اصلی وجود ندارد جز یک حساب بی نام و نشان تلگرامی با نام دانیال نامدار یا خانم بهشتی یا هر نام دیگر.
فروشگاه اینترنتی جعلی
افراد کلاهبردار با ساختن فروشگاه اینترنتی و ارائه اجناس و خدمات پایینتر و ارائه تخفیفهای ویژه مشتریان را جذب نموده و ترغیب به خرید میکنند. در بسیاری از موارد مجرمان با نام و شرکتهای معروف سبب جلب اعتماد مشتریان میشوند.
در این روش کلاهبرداران با ساخت فروشگاه اینترنتی و ارائه اجناس و خدمات با قیمت پایینتر و تخفیفهای جذاب مشتریان را ترغیب به خرید میکنند و در مواردی با نام و نشان شرکتهای معروف سبب جلب اعتماد مشتریان میشوند.
آگهی تبلیغات
افراد کلاهبردار با قراردادن تبلیغات جذاب در سایتها توجه مشتریان را به سوی خود جلب میکنند و با کلیک بر روی این بنرها ویروسی بر روی سیستم کاربر نصب میگردد که میتواند اطلاعات موجود بر روی سیستم را ذخیره کند و یا در اغلب اوقات با باز کردن لینکی در اینترنت صفحات دیگری نیز باز میشوند که ممکن است بر خلاف میل بقیه باشد. بنابراین کلاهبرداران با استفاده از این روش به اطلاعات خصوصی شما دسترسی پیدا مینمایند.
سرقت اطلاعات هویتی (ایمیل یا پیامک جعلی)
کلاهبرداران با ارسال نمودن اس ام اس یا ایمیل حاوی لینک برای پرداخت قبض و … برای افراد و با کلیک نمودن کاربران بر روی لینک ارسالی آنها را به درگاه جعلی منتقل میکنند و اطلاعات آنها مورد سرقت قرار میگیرد. بنابراین برای جلوگیری از این روشهای کلاهبرداری هرگز لینکهای ناشناس را باز نکنید.
کلاهبرداری نیجریهای
کلاهبرداری نیجریهای نیز یکی از روشهای کلاهبرداری اینترنتی میباشد که کلاهبرداران با ساختن ایمیلهای جعلی مشابه شرکتهای معروف و بزرگ که ممکن است فقط تغییر کوچکی در آدرس سایت وجود داشته باشد با آنها از طرف شرکت معامله میکنند. این قبیل کلاهبرداریها معمولاً در کشورهای مختلف انجام میشود و در موارد بسیاری نمیتوان آنها را پیگیری نمود.
خالی کردن حساب به بهانه قرعهکشی
با استفاده از این روش کلاهبرداران شماره تماس مشتریان را در سایتها با بهانه قرعه کشی جمعآوری نموده و با آنها تماس میگیرند و یا برای جلب اعتماد آنها پیامکهایی تحت عنوان شما برنده شدهاید برای افراد ارسال مینمایند و از کاربران میخواهند برای ارسال جایزه مبلغی را واریز کنند.
کلاهبرداریهای این چنین در مواردی فقط واریز هزینه ارسال هستند ولی در مواردی نیز حاوی لینک درگاه جعلی هستند. این روش با وجود قدیمی بودن و اطلاع رسانیهای بسیار همچنان افراد زیادی را در دام خود میاندازد.
سایتهای شرطبندی مسابقات
اغلب سایتهای شرطبندی فوتبال و … تحت عنوان شرطبندی مبالغی را از کاربران خود دریافت مینمایند که این مبالغ در ابتدا کم به مرور بیشتر هم میشوند و پس از مدتی کلاهبردار سایت را از دسترس خارج نموده و مالباختگان نیز به دلیل غیرقانونی بودن این کسب و کار به دنبال شکایت و پیگیری نمیروند.
ترفند تأسیس داروخانه اینستاگرامی
رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی استان اصفهان از شناسایی و دستگیری فردی که در اینستاگرام اقدام به تبلیغ قرصهای افزایش قد نموده و محصولات تقلبی برای شهروندان ارسال میکرد خبر داد.
در پی شکایت یکی از شهروندان مبنی بر اینکه با مشاهده و خرید قرصهای افزایش قد از طریق اینستاگرام پس از مصرف آن داروها با عوارض جانبی زیاد مواجه شده است، بررسی موضوع در دستور کار این پلیس قرار گرفت.این مقام مسئول عنوان داشت: با بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان مشخص گردید قرصهای خریداری شده توسط شاکی علاوه بر اینکه افزایش قد به همراه ندارد تقلبی بوده و عوارض زیادی برای مصرف کنندگان دارد.
کلاهبرداری اینترنتی در پوشش برنامه رژیم غذایی
کلاهبرداران در فضای مجازی تبلیغاتی با عنوان برنامه رژیم غذایی منتشر نموده و از کاربران میخواهند برای دریافت برنامه رژیم غذایی متناسب خود بر روی یک لینک که معرفی نمودهاند، کلیک کنند .
کلاهبرداری از طریق جعل برندهای معروف جهانی
شیوه کار بدین صورت است که وقتی کاربران در حال جستجو در اینترنت هستند پیام و ایمیلی اغوا کننده و یا فریبنده از سوی کلاهبرداران دریافت می کنند که آن ها را به صفحات جعلی اما در ظاهر، درست شبیه صفحات سایت های معروف و معتبر جهانی هدایت می کند.
وب سایت جعلی اغلب حاوی شکل و محتوایی است که از قبل برای سرقت اطلاعات کاربران تدارک دیده شده است. صفحات مورد نظر، آن چنان دقیق، زیبا و با تمام جزییات طراحی شده که اکثر کاربران قادر نیستند آن را از سایت های اصلی باز تشخیص دهند. بدین ترتیب عاملین حملات، قربانیان خود را درست از همان نقطه اطمینان، فریب داده و اطلاعات و حساب کاربری آن ها را بدست آورده و اهداف خود را عملی می سازند.
کلاهبرداری با ساخت صوت دیجیتال جعلی
از آنجا که اقداماتی نظیر ارسال ایمیل های جعلی یا همان فیشینگ کافی نیستند، در حال حاضر صداها و صوت های ساختگی نیز به مدد مجرمان سایبری یا هکرها آمده اند. هکرها می توانند صوت مورد نظر خود را با کیفیت عالی و مشابه صدای واقعی بسازند. به طور قطع، انجام این کار برای آنان چندان سخت و پیچیده نخواهد بود.
اخیراً مدیراجرایی یکی از شرکت های ارائه دهنده خدمات احراز هویت بیومتریک به نام پین دراپ (Pindrop) اظهار داشته این ترفند در حال افزایش است و می بایست مراقب آن باشید.
کلاهبرداری از طریق رسیدهای عابربانک ها
در فروشگاه هایی که از ماشین ها یا دستگاه های pos قدیمی استفاده می کنند، این امکان وجود دارد که در پرینت حساب، شماره کامل کارت بانکی را نمایش دهند که این امر می تواند مورد سوء استفاده کلاهبرداران قرار گیرد. چرا که آنها با استفاده از قبض رسید بانکی که افراد به سادگی آن را دور می ریزند، می توانند شماره کارت افراد را برداشته و با ترفند های مهندسی اجتماعی و و از طریق تماس به متصدیان بانک ودریافت اطلاعات و از طریق جعل اسناد مربوط به شخص ، خود را به جای او بگذارند و با مراجعه به بانک، مقادیری از حساب شما برداشت کنند.
کلاهبرداری از طریق شماره های هوشمند
در همین راستا پیامکی برای هموطنان ارسال می شود می شود با این مضمون ” استخدام فوری، بانک … جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره …۹۰۹ تماس بگیرید.” به دلیل مشکل بیکاری و تمایل افراد برای آگاهی از شرایط استخدام، متقاضی تماس با این شماره ها زیاد است و گردانندگان این گونه مراکز با سوء استفاده از این موضوع سود های هنگفتی به دست می آورند. با فرض این موضوع که این مراکز اطلاعات درستی راجع به شرایط استخدام در اختیار افراد می گذارند اما باید راجع به هزینه تماس با شماره های اعلام شده در اختیار کاربران قرار دهند تا آنها با اطلاع از هزینه های تماس اقدام به شماره گیری نمایند.
کلاهبرداری با دانلود فایلهای مذهبی ماه محرم
یکی از راههای سرقت اطلاعات کاربران، ارسال بدافزار میباشد که معمولاً در قالب فایلهای ضمیمه شده به سیستم فرد قربانی نفوذ میکنند.
سرگرد شکیب دانلود نرم افزارها و ادعیههای مذهبی ویژه محرم را مناسبترین روش برای ارسال بدافزار دانست و گفت: با توجه به اینکه دانلود و دریافت مطالب مذهبی، زیارت عاشورا، نرم افزارهای مرتبط در این ایام افزایش پیدا میکند لذا پیش بینی میشود ارسال این گونه بدافزارها در ایام وجود داشته باشد. بنابراین هموطنان عزیز باید دقت و حساسیت بیشتری داشته باشند.
کلاهبرداری تحت عنوان رهن و اجاره خانه
سرهنگ حبیب الله رجبلی، رئیس پلیس فتا استان فارس در این خصوص توضیح داد که اخیراً پروندههایی به این پلیس ارجاع شده که در آن برخی از شهروندان جهت خرید یا اجاره مسکن به سایتهای کاربر محور مراجعه کرده و به همین منظور با آگهیهایی روبرو شدهاند که قیمتهای ارائه شده در آن آگهیها، کمتر از قیمت واقعی در بازار میباشد.
وی ادامه داد: کلاهبرداران با عناوینی چون ” اگر خواهان این خانه هستید، تا قبل از اینکه به دیگری قول اجاره داده شود، مبلغ ….. به حساب ….. پرداخت نمایید ” سعی در به دام انداختن قربانیان خود دارند.
کلاهبرداری های مرتبط با دارو
کلاهبرداران در تبلیغات و گفته های خود اغلب ادعاهای زیر را مطرح می کنند:
- درمان معجزه آسا
- درمان سریع
- بهبود با شیوه های سنتی
- ابداع و کشف جدید
- دستیابی به موفقیت علمی
- راز عناصر تشکیل دهنده
- شیوه های درمان طبیعی
- کوچک نمودن و درمان تومور
- کاهش قند خون
- درمان سریع و بدون درد
- تضمین نمودن بازگشت پول
کلاهبرداری با “CLASH of CLANS”
مجرمان اکانت فردی که در بازیهای رایانهای پیشرفت داشته را هک و به ایمیل فرد دسترسی پیدا میکنند و از این طریق اکانت فرد را به شخص دیگری میفروشند لذا در نگهداری صحیح اطلاعات، حفظ یوزر و پسورد و خرید اکانتها دقت زیادی داشته باشید و نکته مهم تر اینکه برای خریدهای مالی از حسابی استفاده کنید که حداقل مبلغ را داشته و حتما سامانه پیامکی حساب فعال باشد.
کلاهبرداری از طریق اپلیکیشنهای جعلی افزایش فالوور
این اپلیکیشنها شیوهای جدید برای کلاهبرداری و سوءاستفاده از کاربران در فضای مجازی است و به هیچ عنوان نباید آن را بر روی گوشی تلفن همراه خود نصب کنند، به نحوی که استفاده و فعالسازی آن مستلزم پرداخت اینترنتی مبلغ اندکی از سوی مشتریان است که کلاهبرداران با این شگرد به دنبال کلاهبرداری از شهروندان هستند.
جزئیات تعامل سیستم قضایی و اپراتورها در پیشگیری از کلاهبرداری های پیامکی و تلفنی
به منظور همفکری در پیشگیری از وقوع جرائم مرتبط با وسایل ارتباطی و سیم کارت های تلفن همراه تفاهم نامه ای مابین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و ۳ اپراتور بزرگ تلفن همراه منعقد شده است.
- تولید و پخش محتوای پیشگیرانه رسانه ای، نوشتاری، صوتی و تصویری
- ترغیب مشترکان به استفاده ادواری از سامانه استعلام تعداد خطوط مشترکین تلفن همراه جهت شناسایی سیم کارت های فعال بدون اطلاع مالک
- ارتقای سطح فرهنگ و آگاهی عمومی در استفاده از خدمات تلفن همراه.