فروشگاه های مجازی
فروشگاه های مجازی (فروشگاه های اینترنتی یا آنلاین) : وجود بازارها، پاساژها و مغازه های مجازی که هیچ مکان فیزیکی را اشغال نکرده اند و در عین حال امکان بازدید و گردش در این بازارها به صورت لحظه ای و در هر نقطه از جهان بدون ترک منزل میسر است و نیز انتخاب و سفارش خرید کالاهایی که در نقاط نامعلومی از جهان در ویترین های مغازه های مجازی قرار دارند و بر روی شبکه مجازی نیز تبلیغ می شوند از طریق پرداخت های الکترونیکی فراهم شده است. (نقشینه، ۱۳۸۶: ص ۱۶)
فروشگاه های مجازی که نام های مختلفی همچون فروشگاه اینترنتی یا فروشگاه های الکترونیکی نیز برای آن استفاده می شود عبارت است از وب سایت شرکتی است که در آن کالاها و خدمات بفروش رسیده و ممکن است متعلق به یک تولید کننده، یک خرده فروش و یا یک فرد عادی باشد. هر فروشگاه مجازی (الکترونیکی)، شامل اجزای متعددی نظیر کاتالوگ های الکترونیکی، موتور جستجو که مصرف کنندگان به واسطه آن بتوانند محصولات حاوی کاتالوگ را بیابند. تحصیلات مربوط به حراجی های الکترونیکی، شبکه پرداخت برای انجام پرداخت ها، ارائه خدمات مربوط به مشتریان از جمله ارائه اطلاعات مربوط به تحصیلات می باشد. در واقع فروشگاه مجازی، نوعی وبگاه است که برای ارائه محصولات برای فروش از طریق اینترنت برپا میشود. در مقایسه با فروشگاههای حقیقی، این فروشگاههای مجازی مزایایی از قبیل عدم محدودیت جغرافیایی و زمانی، کاهش هزینههای جانبی و کاهش ترافیک و آلودگی را به همراه دارند.
شرکتی که بازاریابی محصولات را از طریق سرویس های الکترونیکی آغاز می کند بایستی اصول عمومی تجارت بر روی اینترنت را بداند. یک وب سایت بر روی اینترنت بایستی اطلاعات اختصاصی درباره کالاها و یا سرویس ها را ارائه دهد، زیرا اینترنت یک رسانه ارتباطی جهت بازاریابی است. . در تعریف دیگری فروشگاه مجازی (فروشگاه اینترنتی) عبارت است از یک وب سایت که مانند یک فروشگاه سنتی، اجناس مختلفی را برای فروش عرضه می کند. خریداران پس از ورود به سایت فروشگاه، در کاتالوگ محصولات جستجو می کنند و کالاهای موردنظر خود را سفارش می دهند. پس از تکمیل سفارش، هزینه آن به چند شیوه قابل پرداخت است: با کارت های بانکی، پرداخت نقد در زمان تحویل کالا و یا واریز به حساب. که پس از مشاهده و تأیید سفارش توسط مسئول فروشگاه، خریدار کالا یا کالاهای خریداری شده را توسط روشی که تعیین نموده دریافت می کند. اداره فروشگاه اینترنتی توسط نرم افزارهای ویژه ای صورت می گیرد که ایجاد کاتالوگ کالا، ایجاد سبد خرید، اتصال به سیستم بانکی، پیگیری سفارش توسط خریدار، مشاهده و ارسال سفارشها توسط فروشنده، و تهیه گزارش های مختلف از فروش، از امکانات این نرم افزار است. (آجیگل، معتمد رضایی و درخشی،۱۳۸۶: ص ۱)
فروشگاههای مجازی طی سالهای اخیر تلاش زیادی برای تغییر وجهه سنتی بازار و تبدیل آن به یک بازار الکترونیکی داشته اند که البته طی سال های گذشته شاهد نتایج مثبت این تلاشها بودهایم. حقیقت این است که با تلاشهایی که برای قانونمند شدن فعالیت این فروشگاهها شده است (مانند تشویق فروشگاهها برای کسب نماد اعتماد الکترونیکی، اهدای پروانه کسب به فروشگاههای الکترونیکی و کنترل و نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت روی فعالیت فروشگاههای مجازی) فعالیت آنها شکل رسمی تری به خود گرفته است و خریداران حالا بیش از گذشته به این فروشگاهها اعتماد میکنند. بررسیهای انجام شده حاکی از افزایش خرید از فروشگاههای مجازی، به ویژه در مورد کالاهای کامپیوتری است. به گفته کارشناسان، استقبال از فروشگاههای مجازی مرهون جلب اعتماد کاربران اینترنت است و فروشگاههای مجازی باید راهکاری در پیش گیرند تا بتوانند توجه و اعتماد خریداران را جلب کنند. نظر آنها این است که از زمان ارائه نماد اعتماد الکترونیکی و تلاش مسوولان برای سر و سامان دادن به وضعیت این فروشگاهها، توجهها به سمت فروشگاههای مجازی بیشتر شده است. رنگاور، مسوول بخش نماد اعتماد الکترونیکی مرکز توسعه تجارت که معتقد است فروشگاههای مجازی با هدف کوتاه کردن دست واسطهها راهاندازی شدهاند میگوید، ارائه نماد به فروشگاههای مجازی اعتبار بخشیده است و در حال حاضر حدود ۲۰۰۰ فروشگاه مجازی دارای نماد اعتماد الکترونیکی هستند. (سایت نماد الکترونکی،۱۳۹۲) وی افزود، این فروشگاهها به طور داوطلبانه برای دریافت نماد اقدام کردهاند؛ زیرا میدانند که اعتماد خریداران یکی از پیامدهای اخذ این نماد است. رنگاور همچنین افزود ما ترتیبی اتخاذ کرده ایم تا افرادی که از فروشگاههای مجازی دارای نماد اعتماد الکترونیکی کالایی خریده و آن کالا ایراد دار است، اعتراض خود را در سایت www.enamad.ir درج کرده تا ما به موضوع رسیدگی کنیم که این موضوع هم تا حد زیادی باعث شده است خریداران با خیال راحت خرید کنند. وی همچنین افزود، ما به فروشگاههای مجازی اعلام کردهایم که برای کسب امتیاز بیشتر و پروانه کسب از پروتکل SSL استفاده کنند تا فضای تبادل اطلاعات امن و ایمن باشد که این موضوع هم به نوبه خود کمک بزرگی به جلب اعتماد خریداران کرده است. شهبازی، مدیر فروشگاه مجازی «دنیا کامپیوتر» هم ضمن تایید این سخن میگوید، اخذ نماد اعتماد تا حدود زیادی باعث شده است تا میزان اعتماد و همچنین استقبال از فروشگاههای مجازی افزایش یابد و ما اکنون در انتظار اخذ پروانه کسب هستیم. چرا که فعالیت بدون مجوز در این فضا دردسرهای زیادی دارد. اما سعید محمدی، مدیر فروشگاه مجازی «دیجی کالا» نظر متفاوتی دارد. به گفته وی استقبال از فروشگاههای مجازی افزایش یافته است، ولی این رشد تقاضا به هیچوجه در حدی نیست که انتظار داشتیم. به نظر وی این فروشگاهها پتانسیل رشد و توجه بیشتری دارند. وی افزود: هدف ما این است که فروش و بازاریابی سنتی را به حداقل برسانیم و تا زمانی که به این هدف نرسیم نمیتوانیم خود را موفق بدانیم. گردانندگان این فروشگاهها میگویند، در شرایط فعلی بخش بزرگی از مشکلات ما مربوط میشود به، به روز کردن قیمتها، ارتباط امن و جلب اعتماد خریداران. (سایت قیاس،۱۳۹۲)

مراحل ایجاد فروشگاه مجازی
مراحل رشد و گسترش تجارت الکترونیکى را مى توان به ۵ بخش تقسیم کرد که هر چه به گام هاى پایانى تر نزدیک مى شویم در حقیقت به تجارت الکترونیکى و فروشگاه مجازی واقعى نزدیک تر شده ایم و شرکت ها و سازمان هایى که در جست وجوى بازار الکترونیکى براى کالاها و خدمات خود هستند، سعى در رسیدن به مراحل پایانى این چرخه دارند. (نقشینه،۱۳۸۶:ص ۱۶)
در مرحله اول از مجموعه مراحل پنج گانه، شرکت یا سازمان متقاضى فروشگاه مجازی سعى در ایجاد یک سایت ساده شامل اطلاعات محصولات و خدمات تولیدى خود را دارد تا این اطلاعات از طریق اینترنت در اختیار مشتریان قرار بگیرد. در حقیقت، مرحله اول به معناى به وجود آمدن ویترینى بر روى شبکه جهانى وب براى بازدیدکنندگان است تا اطلاعات مورد نظر خود را از طریق این صفحات دریافت کنند.
مرحله دوم شامل توسعه و گسترش مرحله اول است. در این مرحله سایت شرکت تبدیل به یک پایگاه داده اى (DataBase) قوى شده، براى نگهدارى اطلاعات مورد استفاده قرار مى گیرد، در این مرحله، اطلاعات همه محصولات و خدمات و شرح کامل آنها در بانک اطلاعات قرار مى گیرد و کاربران امکان ارسال سفارش خرید از طریق این وب سایت را خواهند داشت، اما هنوز زیرساخت هاى لازم براى پرداخت اینترنتى فراهم نشده است و پرداخت پول به همان روش سنتى انجام خواهد گرفت.
برقرارى امکان تعامل از مهمترین نکات مرحله سوم است. در این مرحله، کاربران امکان تعامل با مدیر فروشگاه را خواهند داشت که این تعامل از طریق e-mail، chat و voice خواهد بود و کاربران در بازه زمانى بسیار کوتاه مدت پاسخ خود را از مدیر سایت دریافت خواهند کرد و امکان پرسش و پاسخ online میان فروشنده و خریدار و نیز رد و بدل شدن اطلاعات در مورد کالا و یا خدمات خواسته شده وجود دارد.
در مرحله سوم امکان پرداخت اینترنتى براى کاربران فراهم خواهد شد و مشتریان پس از ارسال فرم هاى سفارش خرید و دریافت کالا، وجه موردنظر و توافق شده را از طریق پایانه هاى فروش بانک ها و مؤسسات مالى طرف قرارداد براى فروشنده ارسال خواهند کرد که این حمل و نقل پول به صورت بسیار امن از طریق اینترنت براى مشتریان فراهم خواهد شد.
مرحله آخر که آخرین مرحله از مراحل پنج گانه است، به مرحله یکپارچگى معروف است. در این مرحله، سیستم هاى واسطه اى میان فروشنده و خریدار با سیستم هاى موجود در سازمان و یا شرکت به حالت یکپارچگى کامل درخواهند آمد. بدین معنا که اگر کالایى فروش رود، موجودى کالاى فروش رفته به میزان خریدارى شده از موجودى انبار کسر شده و همزمان دستور خرید جدیدى براى جایگزین کردن کالاى فروش رفته به انبار ارسال خواهد شد و در خریدهاى بعدى موجودى انبار بلافاصله به نمایش درخواهد آمد. به این صورت ما یک فروشگاه اینترنتی کامل و جامع خواهیم داشت. (نقشینه،۱۳۸۶:ص ۱۶)
در سال ۱۹۹۴ یک شرکت آلمانی به نام اینترشاپ اولین سیستم فروشگاه اینترنتی خود را معرفی کرد. در سال ۱۹۹۵ آمازون سایت فروشگاه اینترنتی خود را افتتاح کرد و در سال ۱۹۹۶ ای بی.
مزایای ایجاد فروشگاه مجازی
فروشگاه های مجازی دارای مزایایی می باشد که برخی از آن ها عبارت اند از:
بهبود وجهه شرکت، ارتقای مارک تجاری، ارتباطات سریع تر و پاسخگوتر، سریعتر کردن چرخه حیات تولید محصول، بهبود خدمت رسانی به مشتریان دور دست، افزایش درآمد، کاهش هزینه، فروش بهنگام، سیکل زمانی کمتر در ارائه تقاضا، کاهش هزینه های اجرایی. (منظری، نوری و محمود زاده،۱۳۸۹: ص ۴۹)
نویسنده: جواد مختاررضایی
وکیل جرایم سایبری | وکیل جرایم اینترنتی | وکیل سایبری | وکیل جرایم رایانه ای
وکیل تو
فروشگاه های مجازی