هکرها ی کلاه سفید با کلاه سیاه و خاکستری چه تفاوتی دارند؟
بیشتر کاربران فضای مجازی، بخصوص نوجوانان دوست دارند که هکر شوند. یااینکه حداقل با فنون هک آشنا باشند. درحالی که تفاوت بین انواع هکرها را نمی دانند!!! البته همین افراد به همراه بسیاری از کاربران دیگر، به شدت از هکرها می ترسند. و بیم آنان هم از این است که تلفن همراه یا شبکه اجتماعی شان هک شود. هکرها همیشه برای متخصصان آی تی، دولت ها، شرکت های سایبری، مسئولین امنیت در شبکه ها و سازمان ها، مدیران نرم افزارها و مردم دارای اهمیت هستند. زیرا هکرها می توانند با نفوذ به سامانه ها، باعث اختلال، سرقت اطلاعات، تخریب داده ها و … شوند. گروه تخصصی وکیل سایبری در این مقاله، قصد دارد انواع هکرها و تفاوت آن ها را برایتان توضیح دهد.
فهرست عناوین
هک چیست؟
هک (Hack) به معنی رخنهکردن و دزدی اطلاعات یا تغییر آنها است. البته هک کاربردهای زیادی دارد. فرایند هک میتواند بسیار پیچپده بوده و یا برای افراد غیرمتخصص، غیرقابل درک باشد. هک در واقع کاری است که برای پیدا کردن نقاط ورودیِ ممکن در فضای سایبری انجام میشود. و در نهایت رخنه و ورود، اتفاق میافتد. هک معمولاً برای پیدا کردن راه دسترسی، البته از نوع دسترسی غیرمجاز به سیستمها و شبکههای کامپیوتری انجام میشود. عموماً هدف از هک، یا صدمه رساندن به سیستمها است؛ و یا دزدیدن اطلاعات موجود در سیستم. البته زمانی که از هک، برای پیدا کردن نقاط ضعف سیستمهای سایبری یعنی تست استفاده میشود؛ می توان آن را قانونی دانست.
از نظر حقوقی جرم هک، یعنی اینکه فردی بطور غیرمجاز و بدون رضایت دیگری، به سیستم، شبکه، تلفن همراه، اکانت یا همان حساب شخص دیگر در فضای مجازی، دسترسی پیدا می کند. شخص مجرم بوسیله هک کردن حساب دیگری، می تواند به بسیاری از اطلاعات شخصی، مهم و حیاتی وی دسترسی پیدا کند. و درنتیجه مشکلات بسیاری را برایش ایجادنماید. در واقع مجرم یا همان هکر، در داده های سیستم، تلفن همراه یا کامپیوتر شخص دیگری بصورت غیرقانونی و غیرمجاز، اختلال و خرابی بوجود می آورد. و گاهی حتی باعث حذف داده همراه وی می شود.
هک فقط به صورت فنی و با استفاده از برنامه نویسی صورت نمی گیرد. دسترسی غیر مجاز می باشد که از دو راه ممکن می باشد؛ یکی آسیب پذیری سیستم و دیگری اشتباهات انسانی، می تواند باعث هک یک سیستم شود. هر چقدر یک شرکت سامانه خود را از نظر فنی ارتقا دهد؛ ولی نیروی انسانی آموزش دیده نداشته باشد؛ ممکن است سیستم ها و سامانه های آن به شدت در معرض خطر باشد.
هکرها چه کسانی هستند؟
هکر شخصی است که ضعف در سیستم های سایبری و شبکه ها را به دست آورده؛ و از آن بهره می برد. هکرها معمولا برنامه نویسان ماهری هستند که در خصوص امنیت سایبر مطلع می باشند. در واقع هکر به دنبال پیدا نمودن حفرههای امنیتی و نقصهای برنامهنویسی است. در دنیای امروزی هکرها اشخاص باسوادی هستند که معمولاً از جامعه برنامه نویسان ارشد بوده؛ و دارای هوش بالایی میباشند.
به عبارتی دیگر، هکر یا رخنهگر یک متخصص سایبری است که از دانش فنی خود، برای دستیابی به یک هدف یا غلبه بر یک مانع، در یک سامانه سایبری از روشهای غیر استاندارد استفاده میکند. یعنی کسی که از دانش فنی خود، در مورد اشکالات یا سوء استفاده برای ورود به سامانه سایبری، و دسترسی به دادههایی که بهطور معمول در دسترس آنها نیست؛ استفاده می کند.
هکرها به چه مهارت هایی نیاز دارند؟
هکر فقط دارای دانش سایبری مانند مهارتهای کامپیوتری، برنامه نویسی، مهارتهای شبکه، رمزنگاری، مهارتهای لینوکس، فناوری های وایرلس، مفاهیم امنیت سایبری و … نیست؛ بلکه در بسیاری از موارد هکر ها با دانش ابتدایی سایبری، و استفاده از ابزارهای موجود در فضای مجازی به هدف خود می رسند. در بسیاری از موارد دیگر هکر ها و رخنه گران، با مهندسی اجتماعی طمعه خود را گیر انداخته؛ و به حساب کاربری و مالی یا سامانه های هدف دسترسی پیدا می کند. شاید بتوان گفت حرفه ای ترین هکر، فردی است که هم دارای دانش سایبری و فنی قوی باشد؛ و هم بتواند با مهندسی اجتماعی از اشتباهات انسانی استفاده نماید.
امروزه انواع هکر ها وجود دارند که اهداف خاص خود را دنبال می کنند. دانستن تفاوت بین انواع هکرها خیلی مهم است!!! برخلاف باورهای عمومی، همه هکرها بد نیستند. در واقع هکرها به سه دسته تقسیم میشوند که شامل هکر کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری میباشد. در ادامه هر کدام از آن ها را نام برده و توضیح خواهیم داد:
هکرهای کلاه سفید کدامند؟
هکر کلاه سفید، با اخلاق یا قانونمند، به یکی از انواع هکرها گفته میشود که کارهای مفیدی انجام میدهند. نفوذ میکنند اما نیت بدی ندارند. این هکرها آسیب پذیریهای یک شبکه و سیستم محافظت شده را شناسایی میکنند؛ و با پوشش این آسیب پذیریها، اجازه دسترسی هکرهای مجرم را به آن شبکه ها و سیستم ها نمیدهند. آنها با وجود توانایی برای تبدیل شدن به هکر کلاه سیاه، از استعدادهای خود برای منافع کل جامعه استفاده میکنند. و همیشه در حال جستجو برای یافتن نقطه ضعف سیستم ها هستند؛ تا بتواند قبل از بهره جویی مهاجم، آن ایرادات را برطرف کند.
مرز بسیار باریکی بین هکر کلاه سفید و کلاه سیاه وجود دارد. در صورتی که هکر کلاه سفید قوانین و مفاد قرارداد را نقض کند، شرکت میتواند از او به عنوان یک مجرم سایبری شکایت کند. این هکرها با شرکتها قراردادی برای کشف نقاط ضعف سیستم آنها می بندند؛ و تلاش می کنند تا با رعایت کلیه اصول هک اخلاقی به سیستم آنها نفوذ کنند. اگرچه روشهایی که هکر کلاه سفید و کلاه سیاه استفاده میکنند؛ مشابه می باشد. ولی دلایل هر کدامشان، از انجام این عملیات کاملا متفاوت است. درواقع جرم هک، باتوجه به انواع هکرها اهمیت زیادی پیدامی کند.
هکرهای کلاه سفید چه وظایفی دارند؟
در واقع شرکت ها و سازمان ها برای مقابله با حملات سایبری باید ضعف های امنیتی سیستم ها و سامانه های خود را شناسایی کنند و تست نفوذ از بیرون انجام دهند، که برای این کار اقدام به عقد قرار داد با هکر های کلاه سفید می نمایند. این هکر به نرم افزارها و تجهیزات آن شرکت نفوذ کرده و ایرادات آنها را شناسایی کرد که این کار تنها با کمک هکرهای با استعداد محقق میشود. پس از شناسایی نقطه ضعفها و ایرادات سیستم، هکر این اطلاعات را در اختیار تیم امنیتی قرار میدهد و آنها میتوانند سیستمهای دفاعی خود را قبل از حملات واقعی، ارتقا دهند. اگر در تست نفوذ نقطه ضعفی پیدا شده باشد، با استفاده از سیاستهای جدید، تنظیمات یا ابزارها، میتوان قبل از وقوع یک حمله واقعی آنها را برطرف کرد.
هکر کلاه سیاه کیست؟
این نوع هکر در مقابل هکر کلاه سفید قرار دارد؛ و کسی است که برای سود شخصی یا نیتهای غیراخلاقی، دست به نفوذ به سامانه های سایبری میزند؛ و کارهای مخرب میکنند؛ و سایتها را تخریب کرده؛ یا اطلاعاتی را میدزدند. این هکرها هم به دنبال نقطه ضعفها و ایرادات سیستمها و نرم افزارها هستند؛ اما همیشه اهداف سودجویانه یا مخرب درسردارند. زمانی که یک هکر کلاه سیاه نقطه ضعفی پیدا کرد؛ به جای گزارشدهی به تیم امنیتی مربوطه، از آن بهرهجویی میکنند. به عبارت دیگر هکر های کلاه سیاه، خرابکارانی هستند که همیشه هویت پنهان دارند. آن ها به طور کاملاً پنهانی به عملیات خرابکارانه اقدام می کنند.
هکرهای کلاه سیاه سعی می کنند پنهان بمانند؛ اما برخی از آن ها از فاش شدن هویت خود لذت می برند؛ و به همین دلیل دارای اسم های مستعار هستند. این دسته از هکرها بیشتر به هک کردن کارتهای اعتباری، شکستن قفل برنامه های نرم افزاری مهم و فروش آنها، نفوذ به مراکز داده های مهم، نفوذ به سیستم های مالی و بانکی و هک کردن سایت های اینترنتی معروف و مهم اقدام می کنند.
نام دیگر هکرهای کلاه سیاه، کراکر است. این دسته هکرها ویروس و بدافزار نویس نیز هستند؛ و با ارسال برنامه مخرب نوشته شده خود بر روی سیستم قربانی، به آن دستگاه نفوذ میکنند. هکرهای کلاه سیاه با این کار در واقع اقدام به ارسال جاسوس بر روی سیستم های موردنظر خود میکنند. در واقع یک هکر کلاه سیاه از اشتباهات انسانی برای نفوذ به یک سیستم استفاده میکند. به عنوان مثال انتخاب سال تولد یا شماره تلفن به عنوان پسورد، باعث میشود که هکرهای کلاه سیاه به راحتی به یک سیستم نفوذ کنند.
هکر کلاه خاکستری کیست؟
هکر کلاه خاکستری، یک از انواع هکرها است؛ که متخصص امنیت سایبری می باشد؛ که گاهی اوقات ممکن است قوانین را نقض کند؛ و یا اخلاقیات هکری را رعایت نکند. اما مانند هکرهای کلاه سیاه دارای قصد دایمی خرابکاری نیست. در واقع آن ها ترکیبی از هکر کلاه سیاه و کلاه سفید هستند. هکر های کلاه خاکستری در اینترنت جستجو می کنند؛ و وضعیت امنیتی سایتها و سرورهایی که به آن میرسند را، چک میکنند. هنگامی که هکر کلاه خاکستری یک آسیبپذیری را کشف میکنند؛ به جای ارائه روش بهرهبرداری به مدیر سیستم، ممکن است پیشنهادی برای ترمیم آن، در برابر هزینهای کوچک را ارائه دهد. یا در حالتی دیگر اطلاعات را به سرقت برده؛ و آن را بین مردم پخش میکنند. آن ها اطلاعات شرکتها را برای تمامی افراد بهصورت آزاد و رایگان پخش میکنند. معمولاً سیستمهای امنیتی کشورها و سازمانهای بزرگ هدف این گروه از افراد هستند.
اگر شما نیز قربانی اقدامات شوم و ناپسند هکرها هستید؛ گروه تخصصی وکیل سایبری می تواند مشاوره ها و اطلاعات لازم را دراختیارتان قراردهد. با ما تماس بگیرید.