بیت کوین، ارزهای دیجیتال و امنیت مجازی
خرید و فروش ارز دیجیتال
یکی از فعالیت های اقتصادی در فضای مجازی، خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. مهم ترین و شناخته شده ترین نوع ارز دیجیتال، با نام بیت کوین(Bitcoin) شهرت جهانی پیدا کرده است. که سابقه استفاده از آن اندکی بیش از یک دهه است. امروزه شبکه نسبتاً گسترده ای از کاربران در سراسر جهان در حوزه خرید و فروش ارز دیجیتال اقدام می کنند. البته از این ارزها همچون ارزهای رایج برای خرید برخی محصولات در فضای مجازی نیز استفاده می شود. به عبارت دیگر ارزهای دیجیتال نقش سکه و اسکناس را ایفا می کنند. جالب است بدانید در حال حاضر هیچ نظارت رسمی توسط دولت ها بر روی این شبکه انجام نمی پذیرد. با این وجود، شبکه ارزهای مجازی نظیر بیت کوین تحت ضوابط و معیارهای تقریباً هوشمند عمل می کند و در آن، احتمال عملیات فریب و نیرنگ توسط کاربران تقریبا در حد صفر است.
مبادله ارز دیجیتال
در دنیا برای آنکه بتوان بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را مبادله کرد نیازی به کسب مجوز از هیچ نهادی نیست. اگر بپرسید پس نظارت بر ارزهای دیجیتال و بویژه بیت کوین چگونه صورت می گیرد؟ پاسخ آن است که این نظارت از سوی خود شبکه انجام می پذیرد. بنابراین می توان گفت هر کس با رمز عبور یا کلید خصوصی که در اختیار دارد، مسئولیت مراقبت از کیف پول خود را بر عهده دارد.
انواع مبادلات ارز دیجیتال
در حال حاضر ارز دیجیتال به دو صورت در شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. نوع متمرکز که عموماً از طریق صرافی ها هدایت می شود و احتمال خطر و سوء استفاده در آن بالا است. نوع دوم که غیر متمرکز است و توسط خود کاربران تولید و مبادله می شود. این مدل از ضریب اطمینان بالاتری برخوردار است و تضمین امنیت آن عمدتاً بر عهده خود کاربران است.
نفوذ و هک
هر گونه بی توجهی در این رابطه می تواند موجبات هک و یا نفوذ سوء استفاده کنندگان در دنیای مجازی را فراهم آورد. به عنوان یک نمونه قابل توجه، اخیراً یکی از صرافی های ایتالیا تحت عنوان آلت اسپیت(Altspit) مورد حمله هکرها قرار گرفت. در این نفوذ، بخشی از ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین، اتر(Ether)، پیریت چین(Pirate chain)، وروس کوین(Verus coin)، کومودو(Komodo) از دست رفت.
با وجود آنکه این صرافی وعده داده است تا حدودی خسارت وارد شده به كاربران را جبران کند ولی اعتبار صرافی موصوف را می توان پایان یافته تلقی کرد.
این هک توسط یک گروه هک کلاه سیاه تحت نام LulzSec انجام شد. هکرها سپس در حساب توییتر خود اعلام کردند صرافی مورد نظر دارای امنیت مناسبی نبوده است.
اقدامات مراقبتی توسط کاربران
این حادثه می توان یادآور این نکته باشد که چرا لازم است کاربران تمام اقدامات لازم را برای حفظ دارایی های دیجیتالی خود انجام دهند. آیا بهتر نیست کسانی که قصد ورود به این نوع از فعالیت را دارند از مشکلات فنی و حقوقی آن از قبل مطلع باشند .
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ما تماس بگیرید.
بر اساس گزارش اخیر شرکت تحقیقات سایبری «سایفر تریس»(Cipher Trace) که بر روی ارزهای دیجیتال کار می کند، جرایم مربوط به سیستم مرورگر ارزهای دیجیتال به نام «کریپتو» در طول سال گذشته بیش از دو برابر شده و به 4.52 بیلیون دلار رسیده است.
خطرات ناشی از صرافی های متمرکز
اگر ارزهای دیجیتال بخواهند از طریق صرافی های متمرکز مبادله گردند این موضوع می تواند به دلیل مغایرت با سیستم غیرمتمرکز حاکم بر ارزهای دیجیتال، ریسک های امنیتی بسیاری بهمراه داشته باشند. زیرا بیشتر در معرض هک، کلاهبرداری و سایر نفوذهای امنیتی قرار می گیرند. وقتی که پول بیشتری از طریق سرمایه گذاران جدید وارد یک سیستم متمرکز می شود، کیف پول های متمرکز تبدیل به هانی پات هایی می شوند که برای افراد مخرب جذاب و جالب می باشند.
شیوه استاندارد می گوید صرافی های متمرکز بخشی از وجه مورد نیاز برای مبادلات را در «کیف پول گرم» و مابقی را باید در «کیف پول سرد» ذخیره کنند. اما بعید است کاربران بدانند آیا نرم افزاری که از آن استفاده می کنند اقدامات امنیتی لازم را پیاده سازی می کند یا خیر. از طرفی وقتی که به مرحله اطلاعات وارد می شویم، صرافی های متمرکز غیر شفاف هستند و یافتن اطلاعاتی در مورد کیف پول ها و نحوه مدیریت منابع مالی کاربران دشوار می باشد.
با توجه به این نکته، ممکن است این سؤال مطرح شود که امن ترین راه برای محافظت از دارایی های دیجیتال چیست؟ در زیر می خواهیم به چند روش بپردازیم تا می تواند متضمن امنیت دارایی های دیجیتال باشد.
چگونه می توان از رمز ارزهای دیجیتال محافظت کرد؟
صرافی های غیر متمرکز بدون وجود یک مرجع مركزی فعالیت دارند و امکان مبادله رمز ارزهای نظیر به نظیر را فراهم می كنند. از آنجایی که کاربران نیازی به انتقال دارایی های خود در بورس ندارند، پلتفرم های DEX خطر ناشی از سرقت را از طریق هک ها یا سایر روش ها کاهش می دهند.
این پلتفرم ها همچنین می توانند از دستکاری قیمت حاصل از پولشویی جلوگیری کنند و در مقایسه با صرافی هایی که KYC را اعمال می کنند، ناشناس تر هستند.
صرافی های غیرمتمرکز جایگزین های بهتری برای همتایان متمرکز آنها در نظر گرفته می شوند.
یک مثال خوب در این زمینه، Dexive می باشد، پلتفرمی که ابزارهای مبادلات دیجیتال مانند انواع سفارش پیشرفته و هشدارهای قیمت را در اختیار کاربران قرار می دهد. این پلتفرم بسیار ایمن است و عملاً در برابر هک هایی که سیستم های متمرکز را تحت تاثیر قرار می دهد، مقاوم و مصون می باشد.
نقدینگی مسئله بزرگی در بین پلتفرم های DEX میباشد. با این حال Dexive به کاربران امکان دسترسی به نقدینگی از طریق صرافی های مختلف در یک مکان واحد را فراهم می کند. این پلتفرم فروش توکن های خود را نیز برای مدت محدود آغاز نموده است.
نکاتی مراقبتی بیشتر
قبل از باز کردن حساب در پلتفرم دلخواه خود اطمینان حاصل کنید که یک ایمیل منحصر به فرد برای استفاده در حساب خود ثبت کرده اید و آن ایمیل را تأیید کنید. همچنین به یاد داشته باشید که یک رمز عبور قوی تنظیم کنید و آن را در یک مکان خصوصی نگه دارید.
قدم بعدی تأیید اعتبار حساب تان می باشد. این کار را می توانید با نصب تأیید کننده اعتبار گوگل از طریق پلی استور انجام دهید. این روش نسبت به پیامک امن تر است زیرا امکان ردیابی توسط اشخاص ثالث غیرممکن می باشد.
از حساب خود ، به قسمت تنظیمات امنیتی بروید و «تأیید اعتبار دو عاملی» را فعال کنید. با اسکن کد QR ارائه شده در آنجا، تلفن خود را به حساب تان وصل کنید.
مطمئن شوید که تأیید هویت دو مرحله ای و بازیابی حساب با استفاده از ایمیل را خاموش کرده باشید زیرا این امر می تواند منجر به حمله از طریق ایمیل شود.
همچنین، از صحبت در مورد سیستم مورد استفاده و ارزهای دیجیتال در جمع ، به ویژه در رسانه های اجتماعی خودداری کنید. این امر می تواند شما را به یک هدف مناسب برای مهاجمان تبدیل کند. علاوه بر این، بسیار مهم است که دارایی های دیجیتال خود را بین کیف پول های مختلف تقسیم کنید زیرا در صورت هک یک کیف، آسیب های بعدی را کاهش خواهید داد.
درنهایت ، دارایی های دیجیتال خود را در کیف پول های سرد نگهداری کنید. این کیف پول ها سکه های شما را به صورت آفلاین نگه می دارند.
این کار را می توانید با دانلود یک برنامه برای یک کیف پول سرد بر روی منبع ذخیره اطلاعات مطمئن و ایمن انجام دهید. سپس کامپیوتر را در تنظیمات کارخانه ریست کنید و اتصال اینترنتی آن را قطع کنید. پس از آن، برنامه کیف پول سرد را بارگیری کنید و سکه ها را بر روی رایانه آفلاین ذخیره کنید.
ارز دیجیتال در ایران و ابهامات حقوقی
در ایران استفاده از بیت کوین قانونی نیست ولی جرم هم نیست زیرا قانونگذار برای آن جرمی در نظر نگرفته است. تولید و ماینینگ ارز دیجیتال و ورود دستگاههای مربوطه نیازمند اخذ مجوز از وزارت صنعت است. اما در این مورد ابهامات زیادی وجود دارد و همه چیز شفاف نیست. چرا که ورود به این حوزه برای بانک ها، صرافی ها و مؤسسات مالی مجاز شمرده نشده است. با این وجود هنوز نمی توان پاسخ روشن و دقیق به این سؤال داد که آیا مردم می توانند آزادنه به خرید و فروش و نگهداری ارزهای دیجیتال اقدام کنند یا خیر؟
به طور قطع اگر مشکلاتی در این زمینه برای افراد ایجاد شود می توانند از طریق مراجع قضایی و انتظامی طرح دعوا کنند. اما اینکه تا چه اندازه بتوانند به موفقیت برسند نامعلوم است. از این رو به نظر می رسد قبل از هر کاری انجام مشاوره های حقوقی بهترین کار باشد.
بیت کوین” نخرید، حتی اگر بانک مرکزی مجوز داد
یک متخصص در مطالعات استراتژیک اقتصادی با اشاره به ممنوعیت بیت کوین در چین و تبدیل ایران به یک بازار مناسب برای بازاریابان این حوزه هشدار داد: حتی اگر بانک مرکزی هم مجوز داد، بیت کوین نخرید، این بازار مخرب است.
علی کاشمری، دارای دکترای تخصصی اقتصاد مالی از دانشگاه پوترا مالزی است. او با تشریح وضعیت بازارهای مختلف پولی و بانکی، بورس و…، معتقد است رکود و شرایط فعلی اقتصاد در بخشهای مختلف، مردم را برای حفظ ارزش دارایی ها، به سمت خرید طلا و ارزها و حتی به تشویق برخی سودجویان به سمت پولهای دیجیتال سوق داده است که در نهایت گرایش به خرید بیت کوین و… به ضرر مردم خواهد بود به آنها آسیب خواهد زد.
در این زمینه می توانید با دفتر وکیل سایبری تماس حاصل کنید
یک دیدگاه