صرافی آنلاین ارز دیجیتال چیست؟
همه شما برای خرید مایحتاج خود به سراغ مغازه یا هر مکانی که جنس مورد نظر شما را می فروشد، می روید. مثلا برای خرید طلا به طلا فروشی مراجعه می کنید یا برای تهیه دلار یا هر ارز دیگر به صرافی ها می روید. اما امروزه می توانید به فروشگاه های مجازی نیز مراجعه و اجناس خود را از آنجا تهیه کنید. حال فرض کنید می خواهید چیزی بخرید که ماهیت آن دیجیتال می باشد و هیچ نمود فیزیکی ندارد، آنوقت چه باید کرد. ارز دیجیتال یا رمز ارز نیز جزء مواردی می باشد که برای خرید آن باید به مکان خاصی مراجعه نمود و چون در فضای سایبر بوده و ماهیت آن فیزیکی نمی باشد باید به صرافی های آنلاین ارز دیجیتال سر زد. این نوع صرافی ها ویژگی های خاص خود را دارند و کسانی که می خواهند ارز دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم بخرند و یا بفروشند می توانند از این قابلیت استفاده کنند. برای اینکه شما را به طور کامل با صرافی های ارز دیجیتال آشنا کنیم باید ابتدا ماهیت ارز دیجیتال را بشناسید بنابراین تعریفی مختصر از ارز دیجیتال ارائه و در ادامه صرافی های ارز دیجیتال را تشریح و توضیحات کاملی برای شما خوانندگان ارائه خواهیم داد.
فهرست عناوین
ارز دیجیتال
ارز دیجیتال شکلی از پول الکترونیکی است که بر پایه علم رمزنگاری ایجاد شده است. ماهیت ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز است و این یعنی هیچ نهاد و سازمانی آنها را کنترل نمیکند. در حال حاضر بیش از 5700 ارز دیجیتال وجود دارد. بعضی ارزهای دیجیتال بر پایه فناوری بلاکچین ایجاد شده اند و برخی هم بر پایه اجماع به وجود میآیند. بیت کوین قدیمیترین ارزدیجیتال می باشد. برخی از شناخته شدهترین رمز ارزهای جهانی عبارتند از:
- بیت کوین (BTC)
- لایت کوین (LTC)
- لایت کوین (LTC)
- بیت کوین کش (BCH)
- کاردانو (ADA)
- اتریوم (ETH)
- استلار (XLM)
- لایت کوین (LTC)
- نئو (NEO)
بیشتر ارزهای دیجیتال برای بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیر بودن از بلاکچین استفاده میکنند. ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال به این معنی است که هیچ نهاد، گروه یا سازمانی آنها را کنترل نمیکند. ارزهای دیجیتال را میتوان به صورت مستقیم و بدون دخالت هرگونه واسطهای در اینترنت به شخص دیگری ارسال کرد. یعنی برای ارسال ارزهای دیجیتال به یکدیگر نیازی به افتتاح حساب بانکی، استفاده از خدمات بانکها یا هر سازمان واسطه دیگری نخواهید داشت. البته ارزهای دیجیتال را میتوان از طریق صرافیهای آنلاین خریداری کرد و یا به فروش رساند.
صرافی آنلاین ارز دیجیتال
صرافی ارز دیجیتال بستر برخطی است که در آن اشخاص میتوانند ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم، ریپل، شیبا، دوج کوین، کادانو و … خود را معامله و به ارز دیجیتال دیگر یا پول معمولی تبدیل کنند. صرافی میتواند یک سایت باشد یا یک برنامه کاربردی تلفن همراه یا هر دو.
با ثبتنام در یک صرافی ارز دیجیتال میتوانید در قبال ارزهای فیات یا همان پول معمولی مانند ریال، دلار، یورو و … یا ارز دیجیتال دیگر، ارز دیجیتال خریداری کنید یا ارز دیجیتال خود را در قبال پول معمولی یا یک ارز دیجیتال دیگر به فروش برسانید. قیمت ارزهای دیجیتال با عرضه و تقاضای کاربران تعیین می شود.
به طوری که هرچه تقاضا برای خرید یک ارز دیجیتال بیشتر باشد، قیمت آن نیز رو به افزایش است و هرچه تقاضا برای خرید آن کمتر باشد، قیمت آن کاهش پیدا می کند. البته دلایل و عوامل دیگری نیز در قیمت رمزارزها وجود دارد که می توانند موثر باشند.
در زبان انگلیسی به صرافی های آنلاین اکسچنج می گویند. Exchange در زبان انگلیسی به معنای مبادله و معامله و همچنین صرافی می باشد و به همین دلیل با ورود ارزهای دیجیتال به ایران ابتدا به صرافی ارز دیجیتال در ایران اکسچنج می گفتند.
انواع صرافی های ارز دیجیتال
انواع مختلفی برای صرافی های ارز دیجیتال وجود دارد که معروف ترین و کلی ترین آن تقسیم صرافی ها به دو دسته متمرکز و غیر متمرکز می باشد. البته دسته بندی های دیگری نیز وجود دارد که به نوعی زیر مجموعه یکی از همین دو مورد اشاره شده می باشند. بنابراین در ادامه دو نوع کلی را تشریح، همچنین نوع همتا به همتا را نیز توضیح می دهیم.
صرافی متمرکز:
اکثر صرافی های جهان متمرکز هستند. متمرکز بودن به معنی اعتماد شما به کسی یا جایی برای رسیدگی به پول شما است. متمرکز بودن به این معنی است که یک واسطه معتبر برای رسیدگی به هر دارایی استفاده شده در معاملات، وجود داشته باشد. معاملات و رسیدگی به داراییها توسط یک سازمان، شرکت و یا افرادی خاصی انجام میشود. بیش از 90 درصد معاملات ارزهای دیجیتال توسط صرافیهای متمرکز انجام میشود.
یک کاربر می تواند پول خود را در یک صرافی متمرکز ذخیره کند. ارز او در اختیار صرافی است. زیرا این مشتری دسترسی به حساب خود را به طور کامل به واسطه داده است. قرار دادن پول در صرافی، امکان کنترل کامل پول را از مشتری میگیرد.
استفاده آسان و بی دردسر، محبوبیت زیاد، امکانات بالا، حجم نقدینگی، سرعت بالای معاملات و اعتماد به صرافی از مزایای صرافی متمرکز می باشد و از طرف دیگر معایبی همچون نیاز به احراز هویت، تحریم و مسدود شدن دارایی، هک شدن صرافی و از بین رفتن دارایی و کنترل معاملات و سرمایه شما توسط شرکت صرافی متمرکز نیز وجود دارد.
صرافی غیر متمرکز:
صرافی غیر متمرکز ارزهای دیجیتال با ایجاد یک محیط بسیار هوشمند، واسطه را از بین می برد. در صرافی غیرمتمرکز معاملات از طریق قراردادهای هوشمند صورت میگیرد تا پول از دست واسطهای عبور نکند. همچنین صرافی غیرمتمرکز کنترلی بر روی سرمایه شما ندارد. این نوع صرافی ها هنوز در ابتدای راه هستند و خیلی محبوب نیستند و تعداد حجم معاملات در این صرافی ها کم می باشد. با این حال این نوع صرافی ها در نوع خود بسیار جالب و برای کشورهایی که جز تحریم قرار دارند می تواند فرصت خوبی باشند.
مزایای این نوع صرافی شامل عدم نیاز به احراز هویت، عدم کنترل صرافی بر معاملات شما، خرید و فروش مستقیم با کاربران دیگر و عدم ارائه اطلاعات اضافه به شما می باشد. عیب این نوع صرافی رابط کاربری دشوار آن می باشد.
صرافی همتا به همتا
صرافی دیگری که به آن خواهیم پرداخت صرافی همتا به همتا می باشد. کاربران این صرافی میتوانند بدون مراجعه به موسسه مالی، معاملات ارزهای دیجیتال را از یک حساب به حساب دیگر انجام دهند. این صرافی شبیه سایت های واسطه همچون شیپور و دیوار عمل می کنند. همانند دیوار و شیپور فقط نیاز است دو کاربری که قصد خرید و فروش ارزهای دیجیتال را دارند، با یکدیگر در تعامل باشند. به این صورت که در این صرافیها آگهیهای خرید و فروش ارز دیجیتال درج شده و کاربران آگهی مد نظر خود را پیدا کرده و معاملات را انجام میدهند.
اگر بخواهیم برخی از مزایای این نوع صرافی را توضیح دهیم می توانیم به تجارت سریعتر، وجود معاملهگران از کشورهای مختلف، عملیات ارزان و مقرون به صرفه، قیمت گذاری مناسب، امنیت بیشتر، تنوع بالای ارزهای دیجیتال و روشهای مختلف پرداخت در خرید و فروش اشاره کنیم.
سایر انواع صرافی ها
البته راه های دیگری برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد که شاید نتوان نام آن را صرافی گذاشت مانند برخی از برنامههای تحت وب که امکان تبدیل فوری ارزهای دیجیتال به یکدیگر را فراهم میکنند. در این پلتفرمها کاربر فقط مشخص میکند چه ارزی دارد و قصد دارد آن را به چه ارز دیجیتالی تبدیل کند و بقیه کار را به پلتفرم میسپارد.
نوع دیگری از صرافی نیز وجود دارد، شما در این نوع صرافی می توانید از اعتبار و اهرم برای خرید استفاده کنید. در این روش هر چقدر اهرم بیشتر باشد، ریسک شما افزایش خواهد یافت و در هر اهرم اگر ضرر شما بیش از حد خاصی شود، تمام سرمایه اولیه خود را از دست میدهید یا به عبارتی لیکویید میشوید. این نوع صرافی و خرید و فروش ارزهای دیجیتال ریسک بسیار بالایی دارد و افرادی که طمع سود زیاد در زمان کمی دارند بیشتر مواقع با این صرافی ها تمام سرمایه خود را از دست می دهند.
معروف ترین صرافی های ارز دیجیتال
صرافی های ارز دیجیتال مختلفی در جهان رمزارزها وجود دارند. برای ایران ها صرافی ها یک مسئله مسیار مهم علاوه بر مسائل دیگر دارند که همان تحریم می باشد. بنابراین در این جا ما در دو دسته صرافی های ایرانی و خارجی رابرای شما ارائه می کنیم:
صرافی های خارجی:
متاسفانه بهترین و امن ترین صرافی های جهان کاربران ایران را تحریم نموده اند. با این حال، معاملهگران ایرانی توانستهاند با روشهایی مانند تغییر آی پی از طریق وی پی ان یا خرید وی پی اس محدودیتها را دور بزنند. فراموش نکنید که در صرافیهای خارجی همواره ریسک مسدودشدن حساب و بلوکهشدن داراییها وجود دارد. بهترین صرافی های ارز دیجیتال جهان شامل موارد زیر هستند:
- بایننس(Binance)
- کوین بیس(CoinBase)
- بیت هامب(Bithumb)
- صرافی تترسیل(Tethersale)
- کراکن(Kraken)
- بیت مکس(Bitmex)
صرافی های ایرانی:
صرافی های ایرانی زیادی در کشور فعال هستند، که اخیرا یکی از آن ها یعنی کریپتولند بسته شده است. بنابراین همیشه باید سعی در انتخاب بهترین و امن ترین آن ها داشته باشید. البته به دلیل اینکه در کشور خودمان فعال هستند امکان پیگیری های قضایی و حقوقی در صورت هر گونه مشکل وجود دارد. در ادامه برخی از آن ها را نام خواهیم برد.
- آبان تتر
- بیت 24
- بیت پین
- تبدیل
- نوبیتکس
- والکس
در این مقاله با مفاهیم و انواع صرافی های آنلاین ارز دیجیتال آشنا و برخی از آن ها را نام بردیم در مقالات بعدی امنیت در صرافی های آنلاین و ویژگی های صرافی خوب را تشریح خواهیم نمود. البته با توجه به اینکه مسائل و مشکلات زیادی در صرافی ها وجود دارد. شما می توانید با مراجعه به وکیل سایبری از مشاوره های حقوقی و فنی وکلای متخصص فضای مجازی و ارزهای دیجیتال بهره مند گردید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]