جعل و کلاهبرداری سایبری و سیستم voice ID
یکی از راههای مقابله با کلاهبرداری سایبری، شناسایی هویت افراد در فضای مجازی است. با استفاده از روشهای تشخیص هویت و شناسایی هویت افراد میتوان تا حد زیادی از کلاهبرداری جلوگیری کرد. البته این موضوع نیز همانند بسیاری موضوعات دیگر مشکلاتی دارد.
در این مقاله قصد داریم به روشهای شناسایی هویت افراد در فضای مجازی اشاره کنیم.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16718″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
فهرست عناوین
سیستم تشخیص هویت چیست؟
همانطور که از نام این سیستم پیداست، سیستمهای تشخیص هویت از روشهای مختلفی میتوانند هویت افراد را مشخص کنند و آنها را در فضایی ذخیره کنند. از کذشته تا به امروز، روشهای مختلفی برای سیستم تشخیص هویت وجود داشته است. برای مثال شناسنامه، پاسپورت و یا کارت ملی جزو سیستمهای تشخیص هویت قدیمیتر هستند که امروزه هم از آنها استفاده میشود.
با گسترش علم و پیدا شدن روشهایی برای جعل و کپیکاری در این روشهای تشخیص هویت، روشهای جدیدتری برای تشخیص هویت افراد ایجاد شد. برای مثال میتوانیم به نامهای کاربری، رمزهای عبور منحصر به فرد و یا پینکدها اشاره کنیم. اما امروزه علم از این هم فراتر رفته است و روشهایی تحت عنوان سیستم بیومتریک وارد چرخه سیستمهای تشخیص هویت شده است که با استفاده از خصیصههای فیزیکی افراد هویت آنها را تشخیص میدهد.
سیستم تشخیص هویت بیومتریک چیست؟
اثر انکشت جزو قدیمیترین و باثباتترین روشهای تشخیص هویت بیومتریک است. با توجه به این که اثر انگشت هر فرد از دیکری متمایز است، استفاده از اثر انگشت روشی بسیار مطمئن برای تشخیص هویت افراد محسوب میشود. همچنین چهرهنگاری و استفاده از عنبیه چشم نیز جزو روشهایی هستند که میتوان آنها در زمره روشهای تشخیص هویت بیومتریک قرار داد.
سیستم تشخیص هویت صوتی، یک سیستم مطئن و در حال رشد
یکی دیگر از روشهایی که اخیرا به سیستم تشخیص هویت بیومتریک اضافه شده است، سیستم صوتی میباشد. امروزه میتوان با استفاده از صدا و صوت افراد، هویت آنها را تشخیص داد. البته این روش همچنان جای پیشرفت فراوانی دارد اما با این حال میتوان از آن در آیندهای نچندان دور استفاده کرد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16724″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
سیستم تشخیص هویت صوتی چه ویژگیهایی دارد؟
سیستک صوتی اولین بار توسط بانک HSBC UK که یکی از بزرگترین بانکهای بریتانیا میباشد در سال 2016 معرفی شد. هدف از راهاندازی این سیستم، افزایش اعتماد و آسودگی در بین کاربران بانک بود و بعد از فعال شدن آن نیز، کاربران با خیالی راحت از طریق تلفنبانک عملیات بانکی خود را انجام دادند.
سیستم تشخیص هویت صوتی با استفاده از روشهای پیچیده و منحصر به فرد قادر است بیش از 100 ویژگی صوتی رفتاری و فیزیکی فرد را بررسی و ذخیره کند. این ویژگیها شامل اندازه و شکل دهان شخص، سرعت مکالمه و نحوه بیان کلمات و تأکید روی کلمات میشوند. این سیستم حتی قادر است صدای فرد را در حالت سرماخوردگی نیز درست تتشخیص دهد.
کاربران برای ورود به سیستم بانک، بعد از وارد کردن اطلاعات حساب میتوانند با بیان عبارت «صدای من رمز عبور من میباشد» وارد سیستم شده و عملیات بانکی انجام دهند.
امروزه بیش از دو میلیون نفر از مشتریان این بانک از سیستم تشخیص هویت صوتی استفاده میکنند و این تعداد نیز روز به روز در حال افزایش است.
یک مثال موفق از سیستم تشخیص هویت صوتی
به گزارش بانک HSBC UK، در سال گذشته با استفاده از سیستم تشخیص هویت صوتی، از نزدیک به 17 هزار مورد کلاهبرداری جلوگیری شده است. مجموع مبلغ این 17 هزار مورد کلاهبرداری چیزی در حدود 400 میلیون پوند بوده است که به لطف تکنولوژی VoiceID از وقوع آن جلوگیری شده است.[/vc_column_text][vc_single_image image=”16722″ img_size=”full”][vc_column_text]
کلاهبرداری سایبری و ایرادات سیستم
علت بخش عمدهای از کلاهبرداریهای سایبری و اینترنتی، وجود ایرادات در سیستم هستند. این ایرادات میتوانند در طول زمان برطرف شوند و از به وجود آمدن این نوع کلاهبرداریهای جلوگیری شود. برای این که این کار به خوبی انجام شود، نیاز است تا سیستمهای ملی، خصوصا بانکها، همگام با پیشرفت تکنولوژی، خود را به روز کنند و همواره روشهای امنیتی ورود به سیستم را تغییر دهند.
برای مثال در ایران، برای جلوگیری و کاهش اقدامات کلاهبردارانه بانکی، سیستم رمز دوم پویا راهاندازی شد. این سیستم که به نوعی جزو روشهای تشخیص هویت محسوب میشود میتواند از اقدام کلاهبرداری از حساب فرد جلوگیری کند؛ چرا که هر رمز برای پرداخت اینترنتی تنها 2 دقیقه اعتبار دارد و بعد از گذشت این زمان منقضی میشود. همچنین برای دریافت رمز دوم پویا، لازم است تا شماره تماس فرد لزوما با شماره تماسی که در اطلاعات حساب بانکی ثبت شده است یکسان باشد. با استفاده از همین دو ویژگی، میزان کلاهبرداری سایبری تا حد زیادی کاهش یافته است. البته این روش نقصهایی نیز دارد که به علت عدم وجود زیرساخت در ایران با آن مواجه هستیم. برای مثال میتوان به قطعی سیستم ارسال رمز دوم پویا در ساعاتی از روز اشاره کرد که موجب کاهش و توقف روند پرداختها میگردد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]