چرا باید در تلفن همراه از آنتی ویروس استفاده کنیم؟
امروزه تکنولوژی به سرعت درحال رشد است. به طوری که اگر کسی چند سال در جایی حبس بوده باشد؛ احساس می کند یک عمر از زمان عقب مانده است. توسعه همه روزه تلفن های همراه و تکنولوژی های بکار رفته در سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری آن را به عنوان نمونه ای واضح و آشکار می توان مثال زد. اما تنوع زیاد نرم افزار ها و امکان خرید آنها از منابع مختلف نامعتبر، و نیاز کاربران باعث شده است که برخی با استفاده از بدافزارها و ویروس های بسیار خطرناک، از گوشی شما به نفع خودشان سوءاستفاده کنند. به همین دلیل اهمیت و فواید آنتی ویروس های مطمئن و بروز را جدی بگیرید. بنابراین گروه تخصصی وکیل خانواده، در این مقاله قصد دارد به شرح و توضیح ویروس ها و آنتی ویروس های تلفن همراه بپردازد.
فهرست عناوین
ویروس تلفن همراه چیست؟
بدافزار یا همان ویروس های تلفن همراه، نوعی برنامه مخرب است که دستگاه را دچار مشکل میکند. در چنین مواقعی اِرورهای مختلفی ظاهر میشود؛ که ممکن است به اطلاعات و فایلهای دستگاهتان آسیب بزند.
ویروس ها اتوماتیک وار روی گوشی نصب می شوند. که فایده ای هم برای دستگاه ندارند. و تبلیغات نا خواسته ای را نشان می دهند. که چون همیشه فعال هستند؛ نمیتوان آنها را به راحتی از روی گوشی پاک کرد. این برنامههای مخرب توسط هکرها با هدف سرقت اطلاعات، استفاده از اینترنت، و تخریب فایلهای موجود در دستگاه ساخته میشوند. ویروسهای مختلف یک ویژگی مشترک دارند. یعنی همه آنها از سخت افزار گوشی برای تخریب و انتقال اطلاعات استفاده کرده؛ و به همین دلیل باعث کاهش سرعت تلفن، و افزایش مصرف باتری گوشی میشوند.
ویروس ها چگونه به وجودمی آیند؟
بدافزارها یا همان ویروس ها کدهایی هستند که توسط برنامه نویسان، برای نصب بدون اجازه ی کاربر بر روی گوشی نوشته می شوند. هدف از نوشتن و طراحی ویروس های تلفن ، مثل بقیه ویروس ها، اقدامات خرابکارانه، جاسوسی، انجام عملیات های ناخواسته، و آلوده کردن سیستم و …،با قصد و نیتی مشخص است. به طوری که شاید صاحب گوشی هیچ وقت متوجه این اهداف شوم نشود. از جمله کارهایی که تلفن همراه شما در زمان آلوده شدن به بدافزار انجام می دهد؛ ارسال ایمیل ناخواسته، پیام های ناشناس، سرقت اطلاعات کاربری، رمزهای عبور ، و بوده؛ و نیز بسیاری از اطلاعات شخصی تان را مورد دستکاری قرار می دهد.
اگر نکات ایمنی را رعایت کنید؛ احتمال نفوذ بدافزار و ویروس بسیار کم می شود. بااینکه ورژنهای جدید سیستم عامل از نظر امنیتی بسیار پیشرفته هستند؛ کاربرانی که برنامههای غیرمعتبر و مشکوک را، به صورت ارادی یا غیرارادی از منابع غیررسمی و خارج از پلی استور دانلود میکنند؛ دستگاه خود را در معرض خطر ویروس ها قرار میدهند.
آنتی ویروس چیست؟
نرمافزار آنتی ویروس، ابزاری است که بر برنامه های تلفن همراه شما، نظارت میکند. آنتیویروس بهدنبال برنامه هایی میگردد که نباید در دستگاه شما نصب شوند؛ چون ناشناس و مزاحم هستند. آنتیویروسها از روشهای گوناگون استفاده میکنند؛ تا فایلهای شخصی مثل اسناد متنی را، از فایلها و برنامه های مخرب تشخیص دهند. پس آنتیویروس، باید تفاوت بین یک فایل ورد و یک بدافزار مزاحم نمایشدهندهی تبلیغات را بهخوبی بشناسد. بهعلاوه اگر یک برنامه قانونی و رسمی، مورد نفوذ مجرمان سایبری قرار بگیرد؛ و بهعنوان ابزار سوءاستفاده بهرهبرداری شود، آنتیویروس باید آن را شناسایی کند.
ساختار آنتی ویروس ها چگونه است؟
برخی از نرمافزارهای آنتیویروس، عملکرد آنی و زنده دارند که بهصورت خودکار، جلوی اجرا شدن ویروسها و بدافزارها را میگیرند. بهعلاوه، آنها حتی مانع از مرور وبسایتهای مخرب یا بازکردن ایمیلهای حاوی بدافزار میشوند. برخی دیگر که در دستهی ابزارهای ترمیمی قرار دارند؛ باید در دورههای زمانی منظم اجرا شوند تا سیستم را اسکن کنند. درواقع آنها پس از آلوده شدن سیستم وارد عمل میشوند.
موتور جستجو چیست؟
هسته مرکزی یک آنتی ویروس ، موتور جستجوی آن است. این موتور از الگوریتمهای جستجو برای بررسی لایههای مختلف فایل استفاده می کند.
موتور جستجو با الگوریتم مخصوص به خود، میلیونها فایل را در مدت زمان کوتاهی بررسی می کند؛ و از شناسهها برای ردیابی فایلهای آلوده و مخرب استفاده می کند. شناسه، بخشی از رشته لایههای مختلف فایلها را در بر دارد؛ و مانند اثر انگشت برای هر ویروس یکتا است.
یکی دیگر از قابلیت هایی که بیشتر برنامههای آنتی ویروس در موتور جستجوی خود ایجاد میکنند، توانایی شناسایی رفتارهای مشکوک فایلها و ایجاد سطوح دسترسی برای برنامههای مختلف است.
بنابراین حتی اگر شناسه ویروسی در بانک اطلاعاتی آنتی ویروس موجود نبود؛ موتور جستجو به طور خودکار رفتار فایلها را زیر نظر می گیرد؛ و اگر رفتار مشکوکی مشاهده کند؛ به کاربر اخطار میدهد.
راه حل های امنیتی آنتی ویروس ها
این روزها اکثریت شرکتهای سازنده آنتی ویروس ، برای توسعه راه حلهای امنیتی، قابلیتهای Firewall، آنتی اسپم و آنتی فیشینگ را نیز به نرم افزارهای خود اضافه می نمایند.
پیش فرض بیشتر آنتیویروسها خنثی سازی فایل آلوده با از بین بردن کد مخرب است. در حالتی که کد، قابل جداسازی نباشد آنتی ویروس آن را پاک و یا قرنطینه می کند.
آنتی ویروس ها چگونه با هکرها مقابله می کنند؟
همانطور که گفتیم هکرها نرمافزارهای مخرب را در فروشگاهها، سایت ها، شبکه های اجتماعی و …، به عنوان برنامه های مفید و کارا معرفی می کنند. برخی کاربران این برنامه های آلوده به ویروس را دانلود می کنند. سپس سازندگان این ویروس ها میتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند. برخی برنامه ها هنگام دانلود کردن شامل هیچ بدافزاری نیستند. اما خرابکاران در به روز رسانیهای بعدی، کدهای ویروسی را به آنها اضافه می کنند. از طرف دیگر تعداد کاربران تلفن همراه در حال افزایش می باشد؛ و شما روی تلفن همراه تان، عکس، ویدئو، اسناد مهم مالی، شماره و آدرس مخاطبان و گفتگوهای خود با آنها را ذخیره میکنید.
آنتی ویروس ها چه فوایدی دارند؟
استفاده از آنتی ویروس تا حد بسیار زیادی به افزایش سطح امنیت دستگاه کمک کرده؛ و از بروز هر گونه مشکل احتمالی در رابطه با ویروسها جلوگیری میکند. به همین دلیل تلفن همراه شما بسیار اهمیت دارد. بنابراین باید روی آن آنتی ویروس نصب کرد؛ تا از اطلاعات مهم شما در برابر حملاتی مانند جاسوسافزارها، تروجانها، ویروس، فیشینگ و بدافزارهای دیگر محافظت شود. در واقع استفاده از آنتی ویروس، یکی از روشهای شناسایی فایلهای مخرب در تلفن همراه شما میباشد.
آنتی ویروس فواید زیادی دارد که مهمترین آن ها، ارتقای امنیت اطلاعات و داده های کامپیوتر و موبایل، جلوگیری از ورود ویروس ها و برنامه های مخرب، جلوگیری از نفوذ هکر ها و کراکر ها، جلوگیری از ورود صدمه های جبران ناپذیر و پر هزینه به تلفن همراه می باشد.
آنتی ویروس های معتبر تلفن همراه
رعایت نکات امنیتی از جمله نصب نرم افزارها از مارکت های معتبر بسیار مهم می باشد. به طور مثال فروشگاه گوگل و بازار هر دو سپر امنیتی دارند که با آن برنامه های شما را اسکن می کنند و به شما گزارش می دهند. تا زمانی که از امن و معتبر و بی ضرر بودن یک آنتی ویروس مطمئن نشده اید؛ نباید آن را بر روی گوشی خود نصب کنید. آنتی ویروس نامعتبر کمتر از خود ویروس نمی تواند برای شما مشکل ایجاد کند. چه بسا خطر اینگونه آنتی ویروس ها بیشتر هم باشد. چون احتمال تخریب آنتی ویروس های ناشناخته و متفرقه، به مراتب بیشتر از احتمال نفوذ ویروس به تلفن همراه است!!!