مشکلات طراح وب سایت در قرارداد کاری

مشکلات طراح وب سایت در قرارداد کاری

امروزه که کسب و کارهای نوپای اینترنتی یا همان استارت آپ ها، همواره در حال رشد و پیشرفت هستند. طراحی سایت های مرتبط با اینگونه فعالیت ها، و قراردادهایی که بین کارفرما و طراحان منعقد می­شود نیز، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. زیرا کوچک ترین اشتباه یا غفلتی در تنظیم این قبیل قراردادها، ممکن است موجب مسئولیت مجری طرح و یا تحمیل زیان های سنگین به مالک سایت شود. به همین دلیل گروه تخصصی وکیل سایبری قصد دارد دراین مقاله، شما را با مشکلات طراحان وب سایت(به انگلیسی:employment contract problems) که بیشتر آنها ناشی از نحوه نگارش متن عقد است نه مهارت و تجربه اجراکننده آشنا نماید.

مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری
مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری

بندها و شرایط قرارداد طراحی سایت

قرارداد طراحی وب سایت از بخش های زیر تشکیل می­گردد. عدم رعایت هریک از این موارد می­تواند اعتبار قرارداد را زیر سؤال برده و زیان هایی را برای هر کدام از طرفین به بارآورد.

طرفین قرارداد

اطلاعات شخصی و نحوه دسترسی به کارفرما و اجراکننده، باید به گونه ای روشن و واضح باشد که درصورت پایبند نبودن هریک از آنان به تعهد خویش، بتوان علیه وی اقامه دعوا نموده و یا حداقل بتوان به او مراجعه کرد.

موضوع قرارداد

موضوع قرارداد طراحی سایت خیلی مهم است. کوچک ترین اشتباه یا سهل انگاری در تنظیم این بند از قرارداد، ممکن است آثار ناخوشایند بزرگی را به ارمغان آورد. به عنوان مثال می­توان کارفرمایی را نام برد که می­خواهد محصولات خود را از طریق تبلیغات در سایت شرکت خود به فروش برساند و کالا هم از آن دسته اجناسی باشد که در موقعیت خاصی مثل کریسمس پرطرفدار باشد.

همچنین اینکه مجری وب سایت فراموش نماید که قابلیت خاصی را در طراحی خود ایجادنماید و تا بخواهد خطای خود را برطرف کند جشن سال نو میلادی هم به پایان رسیده باشد. دراین صورت مالک وب به شدت ضرر خواهد کرد و مقدار زیادی از کالاهایش به فروش نمی­رسد. در اینجا چه کسی مسئول زیان های وارد شده به اوست؟ اصلاً مگر می­توان به راحتی این امر را به اثبات رسانید؟

به همین دلیل علاوه بر ذکر موضوع عقد، بسیاری از جزئیات مربوط به آن را که برای تحقق اهداف کارفرما و ارتقای امنیت و کیفیت وب سایت مفید است، باید در اوراقی به صورت پیوست یا ضمیمه قرارداد اصلی ذکر نمود. تا علاوه بر حمایت از مالک وب، از تحمیل مسئولیت و وظایف اضافه به مجری نیز جلوگیری شود. زیرا تا زمانی که جزئیات مربوط به موضوع تعهد، به طور دقیق و شفاف، به صورت مکتوب درنیاید، کارفرما می­تواند تا پایان مهلت طراحی سایت، هر روز مطالبات و خواسته های جدیدی را مطرح کند. بدون اینکه بخواهد بر مبلغ قرارداد بیفزاید.

به همین دلیل بهتر است اطلاعات هاست(مثل دامنه هاستینگ، میزان فضا و منابع آن و…) و همچنین اطلاعات دامنه ها(مثل نام دامنه، پسوردهای آن و اطلاعات مالک) در متن عقد قید شود. تا اگر کارفرما تصمیم به تغییراتی در این رابطه گرفت، بتوان او را مکلف به پرداخت هزینه جداگانه ای نمود. بدین ترتیب حقی از طراح ضایع نشود. به همین خاطر اگر کارفرما برای خود نماینده ای را معرفی کرده است، شایسته است که در قرارداد ذکر گردد در صورت تعویض نماینده توسط مالک سایت و خواسته های جدید یا متفاوت نماینده دوم، حق الزحمه جداگانه ای نیز به طراح وب سایت تعلق خواهدگرفت.

مدت قرارداد

ذکر مدت اجرای تعهد در متن قرارداد، خیلی مهم است. قبلاَ توضیح دادیم که ممکن است پس از سپری شدن یک بازه زمانی، دیگر وب سایت مانند گذشته، بازدهی و کارایی مفید و لازم را برای استارت آپ ها نداشته باشد. مدت زمان اجرای قرارداد، ممکن است به چند مرحله تقسیم گردد. طراح موظف است هر بخش از تعهد را، در مهلتی که برای اجرای آن بخش تعیین شده است، اجرا نماید. همیشه کیفیت کافی نیست. گاهی اهمیت زمان بیشتر از کیفیت است. بنابراین بهتر است طرفین با توافق یکدیگر، خساراتی را برای تأخیر اجراکننده از عمل به تعهد خود پیش بینی نمایند.

مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری
مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری

تعهدات طرفین قرارداد

قبلاً توضیح داده شد که تعهد طراح، اجرای موضوع قرارداد با رعایت تمام جزئیات آن، در مدت معین است. پشتیبانی کردن از وب سایت و آموزش کار با آن به کارفرما، نیز جزئی از تعهدات طراح آن است. بدین صورت که همیشه و لزوماً در همه موارد، با اتمام کار طراحی وب سایت، تعهدات اجراکننده به پایان نمی­رسد. گاهی هم ممکن است وی تا مدتی که در قرارداد تعیین می­گردد، از وب پشتیبانی نموده و اشکالات و ایرادات مربوط به آن را برطرف کند. البته تعیین مدتی مشخص برای پشتیبانی سایت، به نفع اجراکننده نیز می­باشد. زیرا ممکن است عدم قید چنین موردی در متن عقد، انتظار نابجای مالک سایت را، نسبت به همکاری و مساعدت بی چون و چرا و رایگان طراح، تقویت کند.

گاهی اوقات نیز کارفرما ممکن است از طرف مقابل، انتظاراتی واهی و غیرمتعارف داشته باشد. مثلاَ حتی بعد از پایان دوره پشتیبانی از سایت نیز، همچنان طراح را مسئول اختلالات و مشکلاتی که در سایت به وجود می­آید، دانسته و توقع رفع عیب و نقص به وجود آمده را از او داشته باشد. درضمن طراح باید تعهد دهد که اسرار محرمانه حرفه ای و استارت آپی کارفرما را برای رقبای او فاش نکند. وگرنه به ضمانت اجراهای قانونی محکوم خواهد شد. طرفین هم می­توانند خساراتی را برای این مورد پیش بینی کنند.

اطلاعات مربوط به دسترسی سایت

بنابراین بهتر است در قرارداد ذکر گردد که طراح باید دسترسی های مختلف سایت، از قبیل دامنه و… را به چه کسی تحویل دهد. زیرا ممکن است اگر مجری بدون هماهنگی با مالک سایت و یا با صرف یک گفتگوی تلفنی ساده، اطلاعات او را به منشی، رئیس دفتر و… تحویل دهد، کارفرما مدعی گردد که طراح بدون رضایت وی، اسرار حرفه ای اش را فاش کرده است. یعنی گناه خیانت یا سهل انگاری کارمندان خود را، به گردن طراح بیندازد.

با توجه به اینکه در هر کدام از مراحل طراحی سایت، ممکن است ایده های جدیدتری به ذهن کارفرما راه یابد، پس بهتر است درمورد المان های تصویری وب، نحوه چینش آنها و…، یک صفحه پیش نمایش و مشابه آن، در قرارداد گنجانیده شود. تا در آینده مالک وب سایت، نتواند خواسته ها و یا ادعاهای اضافه و نابجای خود را مطرح نماید.

پرداخت حق الزحمه طراح

تعهد دیگر کارفرما را می­توان عبارت از مکلف بودن او در ارائه خدمات و امکانات لازم به مجری، جهت پیش برد فرایند طراحی وب سایت دانست البته مصادیق آن باید در قرارداد به طور دقیق ذکر شوند.  برای اینکه مالک سایت از عمل به تعهدات خود در این زمینه خودداری ننموده و با اتلاف زمان باعث ایجاد اختلال در برنامه های کاری طراح نشود، می­توان در این رابطه نیز، خساراتی را به عنوان ضمانت اجرای همکاری نکردن کارفرما پیش بینی کرد.

مبلغ قرارداد

در این بند از قرارداد، باید مبلغی به عنوان حق الزحمه طراح سایت تعیین گردد. البته ممکن است نحوه پرداخت آن به صورت یکجا یا اقساط باشد. بدین ترتیب که مجری با اجرای هر مرحله از تعهد خویش، بخشی از مبلغ قرارداد را تحویل بگیرد. می­توان بخشی از مبلغ قرارداد را نیز، به مرحله پشتیبانی از وب سایت اختصاص داد که در همین مرحله باید پرداخت شود.

برای تأخیر کارفرما از عمل به این بند از قرارداد، می­توان خسارتی را به عنوان جریمه روزانه پیش بینی نمود. باتوجه به اینکه یکی از مشکلات پیش روی طراحان سایت ها، پایبند نبودن طرف مقابل به تعهدات مالی خود است، مشخص شدن نحوه پرداخت مبلغ قرارداد، منجر به این می­گردد که کارفرما نتواند عمل به تعهدات مالی خود را، مؤکول به اجرای کامل تکالیف طراح نماید.

مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری
مشکلات طراحان وب سایت در قراردادهای کاری

پیش بینی شرایط فسخ قرارداد

در دو مورد امکان ایجاد حق فسخ برای طرفین قرارداد طراحی سایت وجود دارد:

۱- طرفین شرط نمایند که اگر اجراکننده، در مهلت معینی موضوع تعهد خود را انجام نداده و یا به درستی و برابر با بندهای قرارداد، به وعده خود عمل ننماید، کارفرما حق فسخ عقد را داشته باشد.

۲- طرفین شرط کنند که اگر کارفرما در زمان تعیین شده، مبلغ قرارداد را پرداخت ننماید، در این صورت طراح بتواند با متوقف کردن روند طراحی سایت، برای همیشه از ادامه پروژه خودداری کند.

باتوجه به اینکه ممکن است بر اثر مشکلاتی که مربوط به نحوه تنظیم قرارداد طراحی سایت می باشد؛ خساراتی به طرفین واردشده و یا نتوانند به طور شایسته به اهداف موردنظر خود دست یابند؛ گروه تخصصی وکیل سایبری می­تواند در این رابطه راهنمایی و اطلاعات مفید و سودمندی را در اختیار مراجعه کنندگان محترم قرار دهد. با ما تماس بگیرید.