جرم تهدید در فضای مجازی و باید و نبایدهای آن
بررسی جرم تهدید در فضای مجازی از نظر قانون
در سالهای اخیر فراگیر شدن فضای مجازی و اینترنت باعث شده تا افراد سودجو برای تهدید و کلاهبرداری یک راهکار جدید پیدا کنند و بدون شناخته شدن از طریق اکانتهای فیک، اقدام به تهدید در فضای مجازی نمایند. اما آیا برای تهدید در فضای مجازی هیچگونه محکومیتی در نظر گرفته شده و اصلاً افرادی که اقدام به تهدید دیگران میکنند، مجازات میشوند؟
پاسخ این سوال مثبت است. در قانون مجازات اسلامی برای تهدید در فضای مجازی، مجازات شلاق و حبس در نظر گرفته شده است. اگر میخواهید بیشتر با این قوانین آشنا شوید تا انتهای مقاله با ما همراه بمانید.
مجازات جرم تهدید در فضای مجازی
در قانون مجازات اسلامی هرگونه تهدید که باعث ضررهای، مالی، شرفی و نفسی شود، جرم محسوب میشود. افرادی که اقدام به افشای اسرار دیگران میکنند و به این واسطه از آن ها تقاضای وجه مال دارند به ۷۴ ضربه شلاق و 2 ماه تا 2 سال حبس محکوم میشوند.
با توجه به قانون ۶۶۹ مجازات اسلامی، تهدید علیه هر فردی قابل مجازات و پیگیری است. این تهدید میتواند انواع گوناگونی داشته باشد و با ابزارها و وسایل مختلف انجام شود. به عنوان مثال تهدید میتواند شفاهی باشد یا به صورت مجازی و کتبی انجام شود. هرگونه تهدیدی از نظر قانون مشمول مجازات میشود.
چگونه میتوان تهدید در فضای مجازی را پیگیری کرد؟
با توجه به گسترده شدن ارتباطات انسانها در بستر اینترنت و استفاده از ابزارهایی مانند لپتاپ و تلفن همراه، ممکن است تهدید در فضای مجازی برای هر کسی پیش بیاید. اما برخی از افراد تصور میکنند که جرم تهدید در فضای مجازی قابل پیگیری نیست. زیرا هر فردی میتواند از اکانتهای تقلبی استفاده کند و دیگران را تهدید کند.
ممکن است برخی افراد تهدید شونده ، تصور نمایند شناسایی فرد تهدید کننده کار دشواری است. به همین خاطر از پیگیری قضیه امتناع میکنند و فکر میکنند نمیتوانند از نظر قانونی کاری انجام دهند. در صورتی که این تصور اشتباه است و اگر تهدید در فضای مجازی انجام شده باشد، امکان پیگیری آن از طریق پلیس فتا و دادسرای جرائم رایانهای وجود دارد.
دادگاه در موارد تهدید در فضای مجازی با استفاده از راهکارهای نوین و دریافت مشاوره از کارشناسان حوزه فناوری، مدارک را بررسی نموده و پس از تائید آن ها از طریق آی پی آدرس گوشی، اکانت مورد نظر و شخص تهدید کننده را پیدا میکند. بنابراین اگر در فضای مجازی تهدید میشوید، بدانید تهدید در فضای مجازی قابل پیگیری است. بنابراین فرصت را از دست ندهید و با ارائه اسناد و مدارک محکم پسند به پلیس فتا و دادسرا شکایت کنید.
اول از همه شما باید از طریق دفاتر الکترونیک خدمات قضایی یک شکوائیه تنظیم کنید و شکایت خود را ثبت نمایید. لازم به ذکر است که ارائه مدارک قانونی و محکمه پسند برای پیگیری شکایت ضروری است. اگر خودتان در رابطه با نحوه جمع آوری مدارک لازم برای شکایت از تهدید در فضای مجازی اطلاعات کافی ندارید، میتوانید با یک کارشناس حقوقی مشورت کنید.
انواع تهدید در فضای مجازی
تهدید در فضای مجازی به شکلهای گوناگونی اتفاق میافتد. اما تنها دو نوع تهدید است که جرم تلقی میشود و در ماده ۷۴۴ و ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی برای آن ها مجازات تعیین شده است.
- هرگاه کسی با استفاده از سامانههای رایانهای یا مخابراتی اقدام به تغییر یا تحریف فیلم و صوت دیگران نماید و یا این عکسها و فیلمها را منتشر کند و باعث هتک حیثیت دیگران شود از ۴۵ روز و ۱۲ ساعت تا 1 سال به حبس محکوم میشود. جریمه نقدی این جرم نیز از ۵۰ میلیون ریال تا ۳۳۰ میلیون ریال است. گاهی اوقات فرد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
نکته: چنانچه تغییر یا تحریف انجام شده به صورت مستهجن باشد، مرتکب جرم باید حداکثر هر دو مجازات را تحمل کند.
- هر کس با استفاده از سامانههای کامپیوتری و مخابراتی اقدام به انتشار صوت، تصویر، فیلمهای خصوصی خانوادگی و اسرار دیگران نماید و به آنها ضرر حیثیتی وارد کند. از ۹۱ روز تا دو سال به حبس محکوم شده و باید ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال جزای نقدی بپردازد.
نکته: چنانچه هنوز جرمی صورت نگرفته و فقط فرد تهدید کننده اقدام به تهدید نموده باشد، باز هم مجرم محسوب میشود و باید از دو ماه تا دو سال به زندان برود و ۷۴ ضربه شلاق را تحمل کند.
تهدید در فضای مجازی برای بردن آبرو
تهدید به بردن آبرو در فضای مجازی بر اساس قانون مجازات اسلامی، ماده ۶۹۹، جرم محسوب میشود. بنابراین کسی که دیگران را در فضای مجازی تهدید به بردن آبرو کند. محکوم به تحمل ۷۴ ضربه شلاق و دو ماه تا دو سال زندان میشود. البته این جرم قابل گذشت است و اگر شاکی خصوصی گذشت کند، مجازات اجرا نخواهد شد. در صورتی که با چنین مشکلاتی مواجه هستید و در فضای مجازی تهدید میشوید، میتوانید برای پیدا کردن یک راهکار قانونی با وکلای سایبری و کارشناسان حقوقی نام سایت مشورت کنید.
تهدید به مرگ در فضای مجازی
تهدید کردن در فضای مجازی فقط برای بردن آبرو و انتشار عکس و فیلم شخصی نیست. گاهی اوقات قضیه پیچیدهتر میشود و افرادی که قصد اخاذی و کلاهبرداری دارند، اقدام به تهدید به مرگ مینمایند. قانون برای این افراد هم مجازات تعیین کرده است. چنانچه شاکی بتواند صوت یا چتهای مربوط به تهدید را ارائه نماید، میتواند فرد تهدید کننده را به ۷۴ ضربه شلاق و حبس تعزیری به مدت 1 ماه تا 1 سال محکوم کند. تهدید به مرگ میتواند در رابطه با افراد خانواده و بستگان هم صورت بگیرد. این نوع از تهدید هم مشمول مجازات میشود.
تهدید و فحاشی در فضای مجازی
بعضی از افراد به دلیل اینکه تصور میکنند با اکانتهای تقلبی شناسایی نمیشوند، اقدام به فحاشی و تهدید دیگران میکنند. این اقدامات نیز جرم تلقی میشوند و مجازاتهایی نظیر شلاق و جزای نقدی را به دنبال دارند. در بعضی از پروندهها نیز مجازات چنین افرادی دو سال حبس میباشد. چنانچه تهدید و فحاشی از طریق پیامک صورت بگیرد، همچنان حق الناس در نظر گرفته میشود و دو ماه تا دو سال حبس دارد. گاهی اوقات نیز این جریمه فقط ۷۴ ضربه شلاق است. اما اگر تهدید و فحاشی بیش از حد مجاز باشد، ممکن است هر دو جرم همزمان برای تهدید کننده در نظر گرفته شود. در نهایت این قاضی است که بعد از بررسی پرونده، حکم را صادر میکند.
تهدید به اسید پاشی در فضای مجازی
متأسفانه اعمال خشونت بار و تهدیدآمیزی مانند اسید پاشی در سالهای اخیر افزایش پیدا کردهاند و بعضی از افراد هستند که در فضای مجازی دیگران را تهدید به اسید پاشی میکنند. این کار که مجازات سنگینی دارد در بعضی از کشورها دارای حبسهای طولانی مدت و اعدام است. در کشور ما نیز این کار خلاف موازین اسلامی است و امنیت و سلامتی افراد را ر خطر به خطر میاندازد. به همین خاطر در قانون مجازات اسلامی ۷۴ ضربه شلاق و دو ماه تا دو سال حبس برای تهدید به اسید پاشی در نظر گرفته شده است. البته اگر فرد تهدید کننده مرتکب این جرم شود، مسلماً مجازاتهای سنگینتری در انتظار او خواهد بود.
تهدید و افترا در فضای مجازی
تهمت زدن به دیگران و افترا علاوه بر اینکه در دنیای واقعی زیاد اتفاق میافتد در فضای مجازی هم رواج پیدا کرده است. در نظام قضایی کشور ما نیز این جرم بسیار سنگین است و به خاطر اینکه باعث وارد شدن آسیبهای جبران ناپذیر به حیثیت و آبروی افراد میشود، گناهی بزرگ و حرام است. زیرا حفظ آبروی مؤمنان در دین اسلام اهمیت زیادی دارد. قانون نیز برای فردی که مرتکب جرم تهمت و افترا شده، هیچگونه تخفیفی قائل نمیشود و فرد مورد نظر را از شش ماه تا ۳ سال به حبس محکوم میکند. گاهی اوقات نیز مجازات یک ماه تا یک سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق است. در نهایت پیچیدگی جرم و تصمیم قاضی است که مجازات را تعیین میکند.
اثبات تهدید در فضای مجازی
برای اثبات تهدید در فضای مجازی یک سری از شرایط هستند که باید در نظر گرفته شوند. همچنین مدارک مورد نیاز دادگاه باید جمع آوری شوند. در غیر این صورت امکان اثبات تهدید وجود ندارد.
- چنانچه فرد تهدید کننده با شبکههای اجتماعی آشنا باشد و مدارکی مانند چتهای خصوصی، مکالمات صوتی و تصاویر تهدید او موجود باشد، شاکی میتواند در دادگاه تهدید را اثبات نماید.
- ارائه اسکرین شات از چت بین شاکی و فرد تهدید کننده و همچنین ارائه پیامکهای دریافتی که حاوی تهدید باشند، مدارک محکمی برای اثبات جرم هستند.
- گاهی اوقات فرد تهدید کننده از شاکی پول دریافت میکند. مدارک مربوط به پرداخت پول و رسیدهای بانکی هم برای اثبات جرم تهدید کافی هستند.
گاهی اوقات علیرغم داشتن مدارک به دلیل عدم آگاهی شاکی، امکان پیگیری پرونده در دادسرای جرائم رایانهای وجود ندارد. در این گونه مواقع یک وکیل اینترنتی میتواند نقش مؤثری در پیشرفت پرونده داشته باشد و مراجع قضایی را برای اثبات تهدید و پیگیری پرونده قانع نماید.
کلام پایانی
تهدید در فضای مجازی معضل بزرگی است که این روزها دامنگیر بسیاری از افراد شده است. در این مقاله تلاش کردیم درباره انواع تهدید و مجازاتهای آن ها در قانون کشورمان صحبت کنیم. چنانچه شما هم درگیر چنین پروندههایی شدهاید و نیاز به راهنمایی و مشاوره حقوقی دارید، میتوانید با کارشناسان ما در نام سایت تماس حاصل فرمایید.