آشنایی با روشهای مقابله با تهدیدات سایبری
امروزه با رشد اینترنت و فضای مجازی، امنیت سایبری به امری بسیار مهم تبدیل شده است. تهدیدهای روز افزونی که برای شبکهها، مشاغل و اشخاص وجود دارد پیدا کردن یک راه حل امنیتی قدرتمند را ضروری ساخته است. حتماً درباره شرکتهایی که در این باره متحمل خسارت شدهاند و یا به علت یک هک شدن ساده دچار ورشکستگی شدهاند چیزهای بسیاری شنیدهاید.
تهدیدهای بسیاری از فیشینگها گرفته تا باج افزارها که خطرات بسیاری برای بودجه و کسب و کار ما به دنبال دارند. پیشگیری از مهمترین روشهای مقابله با تهدیدات سایبری است که در این مقاله به صورت جامع تری درباره آن توضیح خواهیم داد. ضمن اینکه شما میتوانید در چنین مواقعی با یک وکیل سایبری خبره و حرفهای مشورت نمایید.
روشهای مقابله با تهدیدات سایبری کدامند؟
بررسی حمله سایبری
حمله سایبری در واقع سو استفاده از شبکه یا سیستمها است. این حملات از کدهای مخرب استفاده میکنند تا اطلاعات، دادهها و کامپیوترهای افراد را به خطر انداخته و مورد سوء استفاده قرار دهند. از این رو یافتن راههای پیشگیری از حملات سایبری جهت هر شخص و کسب و کاری مهم و ضروری است. از جمله حملات سایبری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدافزار، جعل هویت، فیشینگ، جاسوس افزار، هرزنامه، ویروسها و تروجانها
- سرقت هویت، کلاهبرداری و اخاذی
- سرقت دستگاههای تلفن همراه، لپ تاپ و…
- نفوذ سیستم
- کشف رمزهای عبور
- ایجاد تغییراتی در ظاهر وبسایت به منظور گمراه ساختن کاربران
- سو استفاده از پیامهای فوری
- سوء استفاده عمومی و خصوصی از مرورگر وب
انواع روشهای مقابله با تهدیدات سایبری
در این بخش از مقاله با برخی از روشهای مقابله با تهدیدات سایبری آشنا میشویم.
آموزش کارکنان
مجرمان سایبری و هکرها معمولاً از طریق کارمندان به دادههای سازمان دسترسی پیدا میکنند. آنها با جعل هویت شخصی اقدام به ارسال ایمیلهای جعلی به سازمان کرده و بدین ترتیب به فایلهای خاصی یا اطلاعات شخصی دسترسی پیدا میکنند. همچنین در قالب ایمیل لینکهای خاصی را ارسال میکنند که بعد از کلیک کلیه اطلاعات سیستم در اختیار هکرها قرار میگیرد. برای انجام اقدامات اساسی در مورد روشهای مقابله با تهدیدات سایبری ، با آموزش کارمندان میتوان زمینه پیشگیری از بروز حملات سایبری را فراهم ساخت. اموری که کارکنان بایستی از آنها آگاه شده و میتوانند انجام دهند عبارتند از:
- پیش از اینکه روی لینکها کلیک کنند ابتدا از صحت آنها مطمئن گردند.
- قبل از باز کردن ایمیلهای دریافتی ابتدا آدرس ارسال کننده آنها را چک نمایند.
- پیش از اینکه اطلاعات حساس و مهم را ارسال کنند موضوع را به صورت تلفنی با درخواست کننده مطرح نمایند.
به روز رسانی نرمافزارها و سیستمها
امروزه بسیاری از حملات سایبری به علت به روز نبودن نرمافزارها و سیستمها اتفاق میافتد. بر همین اساس توصیه میشود همواره سیستمها و نرمافزارها را به روز رسانی و مدیریت نمایید.
محافظت از نقطه پایانی
محافظت از نقطه پایانی در خصوص شبکههایی انجام میگیرد که به صورت ریموت و از راه دور به دستگاهها اتصال یافتهاند. دستگاههایی مانند لپ تاپ، تبلت و تلفن همراه که متصل به شبکه شرکتی هستند از جمله مسیرهای رایج برای دسترسی به تهدیدهای امنیتی به شمار آمده و بایستی توسط نرمافزارهای محافظت از نقطه پایانی مورد محافظت قرار گیرند.
نصب دیواره آتشین یا فایروال Firewall
از دیگر روشهای مقابله با تهدیدات سایبری نصب فایروال در شبکه است. این سیستم قادر است هرگونه حملات Brute Force که به سیستمها یا شبکه صورت میگیرد را پیش از آسیب شناسایی کرده و مسدود نماید.
تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات
بسیاری از اطلاعات ما در سیستمها و شبکههای رایانهای ممکن است بر اثر حملات سایبری از بین بروند. بر همین اساس پیش از وقوع حادثه بایستی از اطلاعات خود بک آپ یا نسخه پشتیبانی تهیه کنیم. این امر از خطر ناشی از، از دست رفتن دادهها و اطلاعات و زیانهای جبران ناپذیر آن پیشگیری میکند.
کنترل دسترسی به سیستمها
یکی دیگر از تهدیدات سایبری دسترسی فیزیکی به سیستمها است. به همین دلیل بهتر است اینکه چه کسانی امکان دسترسی به شبکه ما را دارند مورد کنترل قرار گیرد. افراد میتوانند به راحتی وارد شرکت یا دفتر شما شده و با استفاده از یک USB اقدام به وارد ساختن فایلهای آلوده به کامپیوتر نمایند و بدین ترتیب به کل شبکه و اطلاعات شما دسترسی کامل داشته باشند.
امنیت وای فای
در حال حاضر از دستگاههای وای فای در اغلب اماکن استفاده میشود که این امر یک خطر جدی برای دسترسی به اطلاعات به شمار میآید. بدین ترتیب که دستگاهها میتوانند بعد از اتصال به شبکه آلوده شده و چنانچه این دستگاهها به سازمان یا شرکت شما اتصال یابند کل سیستم را در معرض خطر جدی قرار خواهند داد. بر همین اساس شبکه وای فای را بایستی ایمن سازی و پنهان کرد.
حساب های شخصی کارکنان
هر یک از پرسنل به منظور استفاده از هر برنامهای میبایست از طریق حساب کاربری شخصی خود وارد شود تا امکان استفاده از برنامههای مورد نیاز خود را داشته باشد. زیرا اتصال چندین کاربر به یک حساب کاربری خطرناک بوده و کسب و کار شما را مورد تهدید قرار میدهد. از روشهای مقابله با تهدیدات سایبری داشتن لاگینهای جداگانه و حسابهای کاربری مجزا است. چرا که این امکان را فراهم میکند تا تعداد حملات سایبری به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
مدیریت دسترسی
نصب نرمافزار بر روی سیستمهای سازمان و شرکتها از جمله مخاطرات جدی برای افرادی به شمار میآید که دارای کسب و کار بوده و کارمندانی دارند. با اعمال مدیریت قوی بر روی کارکنان و حسابهای کاربری آنها و همچنین تعیین سطح دسترسی به برخی دادههای خاص جهت هر کارمند از جمله راهکارهای مناسب برای حفاظت از کسب و کار به شمار میآید.
رمزهای عبور
چنانچه برای همه چیز از رمزهای عبور یکسان استفاده شود هکرها میتوانند با به دست آوردن رمز عبور شما به کلیه اطلاعات و برنامهها دسترسی پیدا نمایند. بر همین اساس جهت برنامههای مختلفی که استفاده میکنید از رمزهای عبور متفاوت بهره بگیرید. همچنین بهتر است به منظور افزایش سطح ایمنی اطلاعات در مقابل حملات و تهدیدهای داخلی و خارجی رمزها را به صورت دورهای تغییر دهید.
سخن پایانی
در این مقاله، شما را با روشهای مقابله با تهدیدات سایبری آشنا ساختیم، اما چنانچه شما یا کسب و کارتان مورد حمله سایبری قرار گرفتید بهتر است از همان ابتدا با یک وکیل سایبری متخصص و مجرب مشورت کرده تا با ارائه راهکارهای قانونی شما را در راه احقاق حقوقتان کمک نماید.