کلاهبرداری آگهی کاریابی؛ چگونه پولمان را پس بگیریم؟

روشهای رایج کلاهبرداری آگهی کاریابی
در دنیای امروز که یافتن شغل مناسب به چالشی بزرگ تبدیل شده، سودجویان از این نیاز مبرم سوءاستفاده کرده و با ترفندهای مختلف، افراد جویای کار را به دام میاندازند. یکی از این شیوهها ، کلاهبرداری آگهی کاریابی است. این آگهیها با وعدههای فریبنده، افراد را به امید یافتن شغل جذب کرده و سپس با بهانههای مختلف از آنها کلاهبرداری میکنند.در این مقاله، ضمن بررسی ابعاد حقوقی این نوع کلاهبرداری، روشهای شناسایی آگهیهای جعلی، مراحل شکایت و مجازاتهای قانونی آن میپردازیم اگر شما یا اطرافیانتان قربانی چنین کلاهبرداریهایی شدهاید، این راهنما که توسط وکیل سایبری تدوین شده، میتواند به شما کمک کند تا حقوق خود را بازپس بگیرید.
کلاهبرداران معمولاً از روشهای مختلفی برای فریب کارجویان استفاده میکنند. در ادامه، برخی از رایجترین روشهای این نوع سوءاستفاده را بررسی میکنیم.
۱. دریافت وجه برای ثبتنام یا ضمانتنامه
مثال واقعی: پوریا ، یک جوان جویای کار، در یک کانال تلگرامی با آگهی جذب کارمند دورکار مواجه شد. پس از ارسال مشخصات، از او درخواست شد تا برای تشکیل پرونده مبلغ ۵۰۰ هزار تومان پرداخت کند. پس از پرداخت، دیگر پاسخی از سوی آگهیدهنده دریافت نکرد.
2. فریب ثبتنام در صرافیهای دیجیتال
برخی آگهیدهندگان از قربانیان میخواهند در صرافیهای ارز دیجیتال ثبتنام کرده و اطلاعات ورود به حساب خود را ارائه دهند. این مورد معمولاً با وعده دریافت سود از معاملات یا کارمزد همراه است، اما در نهایت قربانی باید پاسخگوی استفاده غیرقانونی از حساب خود باشد. توضیحات بیشتر در این مورد از مينبع در دسترس است.
3. وعده شغل با درآمدهای نجومی و غیرواقعی
متأسفانه برخی افراد برای فریب کارجویان، آنان را با وعدههای درآمد بالا و غیرمعمول به دام میاندازند. پیشنهاد حقوقهای میلیونی برای کارهای ساده مانند تایپ از جمله شگردهای این دسته از کلاهبرداران است.
4. درخواست ارسال مدارک شخصی و سوءاستفاده از اطلاعات
برخی از آگهیدهندگان متقلب از کارجویان میخواهند مدارک هویتی (مانند کارت ملی و شناسنامه) را برای بررسی ارسال کنند. سپس از این اطلاعات برای باز کردن حسابهای بانکی جعلی یا ارتکاب دیگر جرایم استفاده میکنند.
5. شرکتهایی که وجود خارجی ندارند
گاهی اوقات کلاهبرداران وبسایتهایی جعلی طراحی کرده و خود را به عنوان یک شرکت معتبر معرفی میکنند. پس از دریافت اطلاعات و هزینههای بهاصطلاح اداری، ارتباط با قربانی قطع میشود.

شناسایی آگهیهای جعلی کاریابی : نشانههای هشدار
برای در امان ماندن از دام کلاهبرداران، باید نسبت به آگهیهای کسب درآمد فوری هوشیار باشید. در اینجا به چند نشانه هشداردهنده اشاره میکنیم:
🚨وعدههای غیرواقعی: حقوق و مزایای بسیار بالا، شرایط کاری آسان و بدون نیاز به تخصص، استخدام فوری و بدون مصاحبه، از جمله وعدههایی هستند که باید به آنها شک کرد.
🚨درخواست وجه: هرگونه درخواست وجه قبل از استخدام، به بهانههای مختلف (ثبتنام، آموزش، معرفی، تضمین و…)، نشانه کلاهبرداری است.
🚨اطلاعات تماس مبهم: عدم وجود آدرس و تلفن ثابت معتبر، استفاده از ایمیلهای شخصی (به جای ایمیل شرکتی)، عدم وجود نام و نشان شرکت در آگهی، از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
🚨غلطهای املایی و نگارشی: وجود غلطهای فراوان در متن آگهی، نشانه بیدقتی و غیرحرفهای بودن آن است.
🚨وبسایتهای ناشناس: اگر آگهی به وبسایتی هدایت میشود که ناشناس است، گواهینامه SSL ندارد (https ندارد) یا طراحی ضعیفی دارد، احتیاط کنید.
مجازات کلاهبرداری اینترنتی در آگهیهای کاریابی
بر اساس قانون جرایم رایانهای، افرادی که از طریق اینترنت اقدام به ارتکاب کلاهبرداری کنند، مطابق ماده ۱۳ این قانون محکوم به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از دو تا ده میلیون تومان خواهند شد. همچنین، طبق ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک، هر فردی که از طریق وسایل الکترونیکی اقدام به فریب اشخاص نماید، محکوم به حبس و جریمه نقدی خواهد شد.
علاوه بر این، اگر کلاهبردار از اطلاعات شخصی کاربر سوءاستفاده کرده باشد، این اقدام تحت پوشش قانون حمایت از دادههای شخصی و حریم خصوصی قرار گرفته و امکان شکایت کیفری وجود دارد.
چگونه از کلاهبرداران آگهیهای کاریابی شکایت کنیم؟
اگر قربانی چنین کلاهبرداریهایی شدهاید، لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:
1.اخذ مشاوره تخصصی از وکیل سایبری و تنظیم شکایت
ابتدا باید از طریق دریافت یک مشاوره تخصصی از وکیل سایبری اقدام به تنظیم متن شکوائیه خود نمائید و پس از آن از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکوائیه تنظیمی خود را ثبت کنید.
2. مراجعه حضوری به پلیس فتا
پس از آن به همراه شکوائیه خود به نزدیکترین مرکز پلیس فتا در شهرتان مراجعه و در این مرحله، تمامی مدارک و مستندات مبنی بر تخلف یا جرائم اینترنتی واقع شده را ارائه می دهید.
3. دریافت استعلام و استخراج اطلاعات دیجیتالی
پلیس فتا پس از بررسی ادله ارائهشده، “فرایند بررسی فنی، شناسایی آدرس IP، تحلیل دادههای دیجیتال و مکاتبه با پلتفرمهای موردنظر” را آغاز میکند. بسته به نوع پرونده، ممکن است نیاز به همکاری سازمانهای دیگر مانند دادستانی و قوه قضائیه باشد.
4. ارجاع پرونده به مراجع قضایی
پس از شناسایی فرد مرتکب، موضوع برای “بررسی ادله و صدور حکم قضایی” به محاکم ذیربط ارجاع داده میشود. در این مرحله، چنانچه متهم شناسایی و اتهام وی محرز شود، تحت پیگرد قضایی قرار می گیرد و بسته به “میزان جرم و خسارتی که ایجاد کرده، مجازات متناسبی شامل جریمه نقدی، حبس یا سایر احکام قضایی برای او صادر شود”.

چگونه از گرفتار شدن در دام کلاهبرداری تحت پوشش کاریابی جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از گرفتار شدن در دام کلاهبرداری تحت پوشش کاریابی با آگهیهای جعلی ، نکات زیر را رعایت کنید:
✅ هرگز قبل از شروع کار و هماهنگیهای لازم، وجهی پرداخت نکنید.
✅ فقط از منابع معتبر و پلتفرمهای رسمی برای جستجوی کار استفاده کنید.
✅ از ارسال مدارک شناسایی خود بدون احراز هویت کارفرما خودداری کنید.
✅ در صورت مشاهده آگهیهای مشکوک، آنها را به پلیس فتا گزارش دهید.
✅ قبل از قبول یک موقعیت شغلی، درباره شرکت آگهیدهنده تحقیق کنید.
چرا وکیل سایبری برای پرونده کلاهبرداری آگهی کاریابی ضروری است؟؟
- تخصص و تجربه: وکلای سایبری با قوانین و مقررات خاص جرایم رایانهای آشنایی کامل دارند و میتوانند بهترین راهکار حقوقی را به شما ارائه دهند.
- جمعآوری ادله دیجیتال: وکلای سایبری در جمعآوری و ارائه ادله دیجیتال مهارت دارند و میتوانند به شما در اثبات ادعایتان کمک کنند.
- پیگیری پرونده در مراجع قضایی: وکیل سایبری میتوانند از طرف شما در دادسرا، پلیس فتا و دادگاههای کیفری اقدام کنند و تا حصول نتیجه، پرونده را پیگیری نمایند.
نتیجهگیری
متأسفانه، آگهیهای کاریابی تقلبی و کلاهبرداریهای مرتبط با آنها در فضای مجازی افزایش یافته است. شناخت روشهای این نوع کلاهبرداریها و آگاهی از حقوق قانونی خود میتواند مانع از سوءاستفادههای احتمالی شود. در صورتی که قربانی چنین اقدامی شدهاید، با کمک وکیل سایبری میتوانید شکایت خود را مطرح کرده و از حقوق خود دفاع کنید.