روشهای مقابله با تهدیدات فضای مجازی
فهرست عناوین
مقدمه
در دنیای امروزی تحولات زیادی در دنیای مجازی به وجود آمده است و امنیت کامپیوترهای شخصی و شبکههای کامپیوتری از جمله موضوعاتی است که قابل توجه کاربران و مؤسسات قرار گرفته است. در زمان مشاهده صفحات وب ممکن است اتفاقاتی در پشت پرده رخ بدهد که در ظاهر مورد مشاهده نباشد و مورد توجه کاربر قرار نگیرد، که اینگونه از اتفاقات ممکن است سیستم کاربر را در مقابل حملات آسیبپذیر نماید. به همین دلیل آشنایی و شناخت انواع تهدیدات فضای مجازی برای پیشگیری از آن بسیار ضروری است.
آسیبهای فضای مجازی
رایانه و اینترنت مخاطرات زیادی بر جهان امروزی نهادهاند. و این گونه مخاطرات، اگر مورد توجه حکومت و جامعه قرار نگیرد آسیبهای جبرانناپذیری برجا خواهد گذاشت؛ چون آسیبهای روانی از استفاده نادرست و خلاف قانون، باعث اختلال در رفتار افراد میشود و جامعه ناکام میماند از پیشرفت با این فناوری نوین و اینگونه از اختلالات، افراد را ناتوان و فرسوده و فعالیتهای روزانه آنها را مختل میکند.
آسیب فرهنگی و اجتماعی افراد جامعه را در رفتار فرد با خانواده و رفتار اجتماعی با سایر شهروندان، حکومت را متزلزل و مورد تأثیر از فرهنگ بیگانه مینماید. ارزشها و هنجارهای جامعه رو به کاستی رفته و همچنین امنیت و آرامش نیز از جامعه رخت میبندد و آسیبهای امنیتی و سیاسی باعث ضعیف شدن اقتدار و حاکمیت دولت میگردد که این عامل باعث میشود وحدت ملی، امنیت ملی و امنیت اجتماعی دچار چالشهای جدی شود و از طرف دیگر آسیبهای اقتصادی، ضرر و زیان گسترده مالی برای کاربران به همراه خواهد داشت.
به همین دلیل ما باید از انواع مخاطرات و تهدیدات فضای مجازی آگاه باشیم، که هرکدام از این تهدیدات باعث آزار و اذیت ما یا دیگران میشود که بیشتر آنها بر خود ما آسیب وارد میکند و برخی هم باعث توهین و اذیت دیگران است و هدف اصلی ما توجه به بخشی از تهدیدات فضای مجازی که در شبکههای اجتماعی توسعه و عمومیت دارد است. توجه این گونه از تهدیدات، باعث آسیب روحی و روانی به دیگران است. موضوع دیگری که مورد بررسی قرار میگیرد موضوع یا عنوان مجرمانه است، از این رو در قانون جرم شناخته میگردد و برای مرتکبین حبس و جریمه نقدی، پیشبینی شده است.
انواع آسیبهای فضای مجازی
اعتیاد به اینترنت
از جمله تهدیدات فضای مجازی اعتیاد به آن است. پژوهشهای انجام شده نشان میدهد به بیشترین مصرفکنندگان از اینترنت جوانان هستند.۳۵درصد از آن به دلیل حضور در چت روم، ۲۸درصد برای بازی اینترنتی، ۳۰ درصد به دلیل چک کردن پست الکترونیکی و ۲۵درصد به منظور جستجو در شبکههای جهانی هستند.
استفاده نامناسب و اعتیاد به اینترنت باعث مشکلات جدی در خانواده و تحصیلات مخاطبان میشود. اگر مخاطبان به مدت یک ماه نتوانند استفاده نکردن از اینترنت را تحمل کنند دچار اعتیاد به آن میشوند. امروز شاهد این اتفاق در جوانان هستیم به گونهای که امروزه جوانان شبها تا صبح وقت خود را با اینترنت میگذرانند و تمام صبح در خواب به سر میبرند که این باعث آسیبهای دیگری میگردد.
آسیب فکری: استفاده بیش از حد ایـنترنت بـه وابستگی شدید روانی و فکری میانجامد.
آسیب جسمانی: فشارهای عصبی، چاقی، انزوا و چشم درد….
آسیبهای اجتماعی و فرهنگی: گـاهی مشاهده میشود که افراد آن چنان در اتاقهای خود به گفتگو غرق میشوند که زمان صرف غذا را هم فراموش میکنند، اینها علائمی شبیه الکلیها یا معتادان دارند.
گسست فکری و عاطفی: با وارد شدن اینترنت و رایانه به درون خانوادهها بین والدین و فرزندان جدایی فکری، عاطفی و فیزیکی رخ میدهد و پیشرفت خیرهکننده فناوری تأثیرات محسوس و نامحسوس زیادی را بر زندگی دختران نهاده است.
آسیبهای اجتماعی ناشی از اینترنت
تشویق کردن جوانان به سوء استفاده از وبلاگها و وبسایتها اینترنتی علاوه بر مسائل خلاف اخلاق و عفت عمومی شامل موارد زیر است:
1- توهین به ائمـه و مـقدسات (به علت عدم نظارت خانواده)
2- توهین به قومیتهای مختلف
3- سایتهای الحادی که نوجوانان و جوانان را به شیطان پرستی و پذیرش عقاید و سایر فرقههای ضاله تشویق میکند.
راهکارهایی برای ایمنی از آسیبهای فضای مجازی
آموزش مهارتهای لازم به نسل جوان
همراهی خانواده با فرزندان
ایجاد رابطه اعتماد بین والدین و فرزندان
نکشاندن روابـط فضای مجازی به فضای واقعی
پرهیز از وبگردیهای بی هدف
استفاده از رسانه ها
استفاده از پلیس سایبری
عدم انتشار اطلاعات شخصی و خانوادگی
کمبود شدید نیروی انسانی در مواجه با تهدیدات
نتایج یک پیمایش که توسط کنسرسیوم بینالمللی صدور گواهینامه امنیتی سامانههای اطلاعاتی (ISC) انجام شده است نشان میدهد که ۶۶ درصد از شرکت های بریتانیایی برای مقابله با تهدیدات روز افزون اینترنتی با کمبود شدید نیروی متخصص روبرو هستند. این آمار طی پنج سال آینده در سطح جهانی با ۲۰ درصد افزایش به ۱/۸ میلیون نفر خواهد رسید.
بررسی برخی از رخدادهای اخیر، دلیل اهمیت دولت بریتانیا به این موضع را نشان میدهد: سازمان های اطلاعاتی آمریکا پس از منتشر شدن ایمیل های کمیته ملی دموکرات در اینترنت، روسیه را به انجام حملات سایبری طی انتخایات ریاست جمهوری متهم کردند. ضمن اینکه زیر ساخت های فیزیکی نیز از طریق دیجیتال مورد حمله قرار میگیرند به عنوان مثال بخشی از شبکه برق کشور اوکراین در دسامبر ۲۰۱۵ و همچنین در دسامبر ۲۰۱۶ با قطعی مواجه شد.
بحث و نتیجهگیری
ارتباطات از سوی فضای مجازی در روزهای اخیر جایگاه قابل توجه در بین جوانان امروزی پیدا کرده است. شبکههای اجتماعی بر بعدهای فردی و اجتماعی افراد اثر گذارند. همچنین در شکل گیری هویت و بعدهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه نیز تأثیر میگذارند. با توجه به اینکه نقش به سزایی در ابعاد مختلف زندگی داشتند، آنها را نمیتوان نادیده گرفت.
امروزه اینترنت نقش مهمی در توسعه اندیشه و افکار افراد دارد، اما به شرطی که از آن در راه درست و صحیح استفاده شود. اشخاص برای وارد شدن به دنیای مجازی باید اطلاعات کافی در اختیار داشته باشند، برایشان مشکلات مالی و اجتماعی رخ ندهد. یکی از عوامل مهمی که در اولویت است، هوشیاری جوانان و خانوادهها به تهدیدات فضای سایبری است. جلوگیری از آسیبهای اجتماعی و توجه کردن خانواده به رفتار فرزندان نقش مهمی دارد. برای اینکه خانواده دچار پاشیدگی نشوند باید والدین به فناوریهای دنیا تا حدودی مسلط شوند. البته خانواده باید آگاه باشد که هرگونه تغییر در رفتار فرزندان به معنی تغییر در طرز فکر آنها است. زمانی که طرز فکر و شخصیت آنها به شکل نادرست شکل گیرد، راهی برای ورود شیادان به حریم خصوصی افراد و محیط خانوادگی میشود.
لذا، چنانچه خانوادهها نسبت به شیوههای جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جلوگیری بـه عمل میآید.
چرا وکیل سایبری ؟
گروه حقوقی تخصصی وکیل سایبری با بیشاز هشت سال تجربه در زمینه رسیدگی تخصصی به دعاوی و شکایات رایانهای و بکارگیری وکلای متخصص در حوزه جرایم رایانهای و نیز همکاری با تیمی مجرب که در رابطه با دانش سایبر فارنزیک, شبکه ,برنامهنویسی, مستندسازی و جمعآوری ادله دیجیتال تخصص دارند میتواند در دفاع از شما در پروندههای جرایم رایانهای چه در نقش شاکی و یا در مقام متهم اقدام نماید.