جرم استفاده از عکس دیگران در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی
جرایم و دعاوی سایبری

جرم استفاده از عکس دیگران در فضای مجازی

جرم استفاده از عکس دیگران و یا انتشار فیلم آنان در اینترنت

مجازات جرم استفاده از عکس دیگران و یا سوء استفاده از آن در اینترنت یا فضای مجازی، جریمه نقدی از ۹۱ روز تا ۲ سال حبس یا هر دو مجازات به صورت همزمان است. این روزها که همه از شبکه‌ های اجتماعی استفاده می ‌کنند، عکس پروفایل آنها در دسترس همه قرار دارد. اما اگر کسی با قصد سوء از تصویر دیگران استفاده کند. بر اساس قانون، مجرم شناخته می شود و صاحب عکس پروفایل می تواند از او به مراجع قضایی شکایت کند.

اگر به تازگی متوجه سوء استفاده و یا انتشار تصویر پروفایل خود توسط دیگران شده اید، می توانید برای طرح شکایت از این اتهام، مشاوره تلفنی و آنلاین از وکیل سایبری دریافت کنید.

سوء استفاده از عکس پروفایل دیگران چه مجازاتی دارد؟

احتمالاً شما هم زیاد شنیده ‌اید که بعضی از افراد از عکس و اطلاعات پروفایل دیگران استفاده می کنند. مثلاً از عکس آن ها برای ساخت پیج ‌های تقلبی استفاده کرده و از این طریق برای دیگران مزاحمت ایجاد می کنند. در کشور ما استفاده از تصویر و فیلم دیگران در فضای مجازی جرم شناخته می شود و قانون گذار همیشه در کنار افرادی است که از اطلاعات آن ها سوء استفاده شده است.

بر اساس ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه ای که مربوط به استفاده از عکس پروفایل دیگران می شود. چنانچه فردی با استفاده از سامانه های رایانه ای اقدام به تغییر یا تحریف عکس دیگران کند، موظف به پرداخت جریمه نقدی از ۵ تا ۴۰ میلیون تومان خواهد بود.

چنانچه این تحریف یا تغییر عکس به صورت مستهجن باشد، موجب هتک حیثیت صاحب عکس شود، فرد مجرم به ۹۱ روز تا ۲ سال حبس محکوم می شود. اگر قصد افراد سودجو، جذب فالوور، تبلیغ یا هتک حرمت صاحب عکس باشد، به حداکثر هر دو مجازات می ‌رسد. بر اساس قانون هر کس با استفاده از سیستم های رایانه ای یا مخابراتی با علم، اقدام به تغییر یا تحریف تصویر صوت یا فیلم دیگران کند مجرم شناخته می شود.

سوء استفاده از عکس پروفایل دیگران

شرایط محقق شدن جرم استفاده از عکس دیگران

درست است که جرم استفاده از عکس دیگران سنگین است. اما تا زمانی که این جرم محقق و ثابت نشود، امکان پیگیری آن از طریق مراجع قضایی وجود ندارد. بنابراین توصیه می‌ کنیم اگر درگیر چنین پرونده ‌هایی هستید، حتماً با یک وکیل متخصص مشورت کنید تا بتوانید جرم مربوطه را ثابت کنید.

به طور کلی شرایط محقق شدن جرم استفاده از عکس دیگران در فضای مجازی به شرح زیر است.

  • به منظور اثبات جرم استفاده از عکس دیگران حتماً باید سوء استفاده از طریق سامانه های رایانه ای یا مخابراتی صورت گرفته باشد. اگر صرفاً عکس دیگران روی پوستر یا اعلامیه چاپ شده باشد با استفاده از این قانون امکان مجازات کسی وجود ندارد.
  • دومین شرطی که برای اثبات جرم استفاده از عکس دیگران لازم است، عدم رضایت قربانی است. یعنی مقامات قضایی تشخیص دهند که انتشار فیلم و عکس بدون رضایت صاحب عکس صورت گرفته باشد. در این گونه مواقع مطابق با ماده ۷۴۵ قانون با فرد مجرم برخورد می شود.
  • شرط سوم این است که فیلم، عکس یا صوت منتشر شده متعلق به فرد دیگری باشد. یعنی اگر شخصی از عکس یا فیلم خودش استفاده غیر مجاز انجام دهد، مجازاتی ندارد. مگر اینکه عکس یا فیلم استفاده شده مستهجن باشد و امکان پیگیری آن توسط قانون وجود داشته باشد.
  • انتشار عکس، فیلم یا صوت دیگران به صورت رسمی، شرط دیگری است که با استناد به آن می‌توان جرم استفاده از عکس دیگران را اثبات نمود. یعنی فرد فیلم یا عکس پروفایل شخص دیگری را در فضای مجازی منتشر کند و آن را در دسترس دیگران قرار دهد.
  • انتشار عکس دیگران به صورت عمدی و آگاهانه جرم تلقی می شود و اگر سهواً کسی این کار را انجام داده باشد، تحت پیگرد قانونی قرار نمی ‌گیرد.
  •  اگر شخص منتشر کننده عکس یا فیلم دیگران ابتدا آن را تحریف کند و سپس در فضای مجازی منتشر کند، مجازات مربوطه دو برابر می شود. یعنی هم باید برای تغییر و تحریف عکس دیگران مجازات شود. هم بابت انتشار آن ها.
  • چنانچه شخص قربانی از انتشار عکس پروفایل خود متضرر شود و این عمل باعث هتک حیثیت او شود. فردی که از عکس استفاده کرده، مجرم شناخته می شود. اما چنانچه استفاده از عکس ضرری رای صاحب عکس نداشته باشد. در واقع جرم محسوب نمی شود.

نحوه شکایت از انتشار عکس دیگران

جهت شکایت از انتشار عکس و فیلم شخصی باید یک نمونه دادخواست آماده کنید و به دادگاه صالحه برای رسیدگی به جرم استفاده از عکس دیگران مراجعه نمایید. اما نحوه شکایت به چه صورت است و چه مراحلی دارد؟ در این قسمت درباره مراحل شکایت، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می‌ دهیم. اما اگر خودتان با نحوه تنظیم شکواییه و دادخواست آشنا نیستید، می توانید از کارشناسان حقوقی ما در موسسه نام سایت کمک بگیرید.

انتشار تصاویر پروفایل

1. ثبت شکایت در سامانه ثنا

برای ثبت شکایت ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام کنید. افرادی که از عکس یا فیلم آن ها در فضای مجازی سوء استفاده شده باشد، می ‌توانند به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و به صورت حضوری در سامانه ثنا ثبت نام نمایند.

2. تنظیم شکایت ‌نامه

مرحله دوم از شکایت، آماده کردن شکواییه یا تنظیم شکایتنامه است. اگر جرم استفاده از عکس دیگران اثبات شده باشد. شاکی باید یک شکایت ‌نامه تنظیم کند. دلایل و مدارک خود را جمع آوری کند و هزینه ناچیزی بابت ثبت شکواییه بپردازد.

نکته: چنانچه به جز اسکرین شات درک دیگری برای اثبات جرم استفاده از عکس دیگران وجود نداشته باشد نمی‌توان از آن به عنوان مدرک استفاده کرد زیرا اسکرین شات یک اماره است و برای شکایت نیاز به دلیل و مدرک دیگری هم دارید به همین خاطر توصیه می‌کنیم با وکیل جرایم رایانه ای صحبت کنید تا برای جمع آوری مدارک به شما کمک کنند

برای جرم استفاده از عکس دیگران به کجا شکایت کنیم؟

شکایت از جرم استفاده از عکس دیگران با توجه به بحث صلاحیت ذاتی و محلی علاوه بر دادسرای جرایم رایانه ای می تواند در دادسرای عمومی یا انقلاب هم مورد رسیدگی قرارگیرد. بنابراین اگر قصد شکایت دارید و می‌ خواهید به پرونده شما رسیدگی شود، ابتدا بهتر است با یک وکیل سایبری و متخصص جرایم رایانه ای مشورت کنید تا پرونده شما دچار اطاله در رسیدگی نشود.

البته از آنجا که این جرم نوعی جرم رایانه ای محسوب می شود، باید ابتدا اقدام به تعیین محل وقوع جرم نمایید و سپس به دادگاه صالحه در همان محل شکایت کنید.

در واقع جایی که انتشار عکس صورت گرفته محل وقوع جرم است و می توانید در دادگاه انقلاب یا دادسرای عمومی برای ثبت شکایت اقدام نمایید. بعد از ثبت شکایت، تحقیقات مقدماتی آغاز می شود و دادگاه کیفری ۲ سیدگی به موضوع را در دستور کار خود قرار می ‌دهد.

دستگاه قضایی کشور در خصوص چنین جرایمی قاطعانه عمل می ‌کند و اگر فردی با سوء نیت اقدام به انتشار عکس یا فیلم دیگران نماید، مجازات‌ های سختی را برای آن ها در نظر می ‌گیرد.

نکته: قوه قضاییه کشور برای رسیدگی به جرایم رایانه ای، علاوه بر دادگاه ‌های انقلاب و دادسرا ها، دادگاه ‌های عمومی را نیز انتخاب کرده است. در مراتب بعدی دادگا ه‌های نظامی و دادگاه‌ های تجدید نظر وظیفه رسیدگی به این پرونده‌ ها را دارند. برای اجرای حکم نیز دادگاه‌ ها، دادسرا ها و قضاتی انتخاب می ‌شوند که حوزه کاری آن ها مرتبط با جرایم رایانه ای باشد.

چنانچه مجریان قانون تخصص کافی در زمینه امور مرتبط با رایانه را نداشته باشند، صلاحیت کافی برای صدور رای و رسیدگی به چنین پرونده‌ هایی را ندارند. در حال حاضر در شهر تهران دادسرای جرایم رایانه ای در ناحیه ۳۱ برای رسیدگی به این جرم ‌ها اختصاص داده شده است و تمام پرونده ‌های این چنینی به ناحیه ۳۱ تهران ارجاع داده می ‌شوند. اگر برای طرح شکایت و انتخاب مرجع قانونی نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید، می توانید با مشاوران حقوقی ما در نام سایت تماس بگیرید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند و برای طرح شکایت به شما کمک خواهند کرد.

انتشار تصاویر پروفایل دیگران

مدارک لازم برای اثبات جرم انتشار عکس دیگران

درباره چگونگی اثبات جرم استفاده از عکس دیگران صحبت کردیم. اما اثبات این قضیه نیاز به مدارک و شواهدی دارد. گاهی اوقات تصاویر استفاده شده پاک می ‌شوند یا اکانت ‌هایی که از عکس و فیلم دیگران سوء استفاده کرده ‌اند، حذف می ‌شوند. بنابراین راهی برای اثبات این جرم وجود ندارد. پس اگر می‌ خواهید یک راه مطمئن برای اثبات جرم داشته باشید، حتماً باید از پیج مورد نظر یا اکانت شخص مجرم اسکرین شات تهیه کنید.

اگرچه اسکرین شات تنها اماره است و یک مدرک محکمه پسند محسوب نمی شود. باید مدارک دیگری هم در اختیار داشته باشید. شما می توانید اطلاعات اکانت مورد نظر یا پیج مجرم را به دست آورده و از آن به عنوان مدرک استفاده نمایید. آیدی اکانت پیج مجرم نیز نوعی مدرک محسوب می شود که پلیس فتا می تواند از آن استفاده کند.

توجه: به دست آوردن چنین مدارکی کار هر کسی نیست. پس بهتر است با یک وکیل متخصص صحبت کنید تا از طریق راهکار های قانونی که می ‌شناسد، مدارک لازم برای اثبات جرم را برای شما تهیه کند.

نمونه متن شکایت بابت استفاده از عکس دیگران

نوشتن متن شکایت نامه، بابت جرم استفاده از عکس دیگران، کار ساده‌ای است. فقط کافی است شما نمونه متن شکایت نامه را داشته باشید و اطلاعات مربوط به خودتان و شخص مجرم را در این متن آماده وارد کنید. اگر نام شخصی که از عکس پروفایل شما سوء استفاده کرده را بدانید، باید آن را در بخش متشاکی عنه بنویسید. در ضمن اگر اطلاعات دقیقی از مجرم پیدا کرده‌ اید و مدارک دیگری دارید، حتماً باید به همراه متن شکایت نامه به دادگاه ارائه نمایید.

بهتر است حتماً قبل از اعتراض به فرد مجرم، نسبت به جمع آوری شواهد و مدارک اقدام کنید. زیرا ممکن است عکسی که از آن استفاده شده، پاک شود و دیگر مدرکی در اختیار نداشته باشید. از آنجا که فضای مجازی و محتوا های داخل آن همیشه در حال تغییر هستند، بهتر است ابتدا مدرک لازم را جمع کنید. بعد به دادسرا مراجعه نمایید و شکایت نامه‌ای که متن آن به شرح زیر است را تکمیل نموده و تحویل دادگاه دهید.

نمونه دادخواست

با سلام و احترام

ریاست محترم دادسرای جرایم رایانه ای

اینجانب ………. به استحضار می‌ رساند مشتکی عنه با استناد به مدارک و مستندات پیوست از عکس بنده سوء استفاده نموده و بدون اجازه عکس و فیلم بنده را در فضای مجازی منتشر کرده است. لذا تقاضای تعقیب کیفری و مجازات نام برده را از محضر دادگاه دارم.

نام شاکی: ………. فرزند:……….. کد ملی:………. متولد:……….. شماره شناسنامه:……….

آدرس:………..

نام مشتکی عنه:………. فرزند:……….. کد ملی:………. متولد:……….. شماره شناسنامه:……….

آدرس:………..

محل وقوع جرم:………. تاریخ وقوع جرم:……….

جرم تهدید و هتک حیثیت (آبرو ریزی) استفاده از عکس دیگران چیست؟

گاهی اوقات مجرم فقط به استفاده از عکس و فیلم دیگران بسنده می ‌کند و تغییری در آن ایجاد نمی ‌کند. اما گاهی اوقات تحریف عکس به صورت مستهجن است. در این مواقع مجازات علاوه بر جزای نقدی حبس نیز تعیین شده است.

چنانچه فردی علاوه بر انجام این کار ها، اقدام به آبروریزی و تهدید صاحب عکس کند. جرم دیگری مرتکب شده و دو ماه تا دو سال به حبس محکوم می شود یا محکوم به تحمل یک تا ۷۴ ضربه شلاق می‌گردد. با توجه به مواد ۱۶ و ۱۷ در قانون جرایم رایانه ای، پخش کردن عکس دیگران خودش جرم است و اگر فرد منتشر کننده عکس با استفاده از فتوشاپ این عکس ‌ها را تغییر دهد یا به نوعی با قصد هک حیثیت صاحب عکس آن را تحریف کند. به ۹۱ روز تا دو سال حبس محکوم می شود. همچنین موظف است با توجه به نظر قاضی از ۵ میلیون تومان تا ۴۰ میلیون تومان جزای نقدی بپردازد.

کلام پایانی

 جرم استفاده از عکس دیگران سنگین است. بنابراین اگر شما با چنین مشکلی مواجه شده ‌اید، می توانید برای راهیابی مسیر در پرونده مورد نظر با وکلای پایه یک دادگستری ما مشورت کنید و ضمن در اختیار گذاشتن مدارک لازم برای ثبت شکایت، از طریق مراجع قانونی اقدام نمایید. در این مقاله درباره نحوه شکایت و مجازات جرم استفاده از عکس دیگران صحبت کردیم. اما تا زمانی که مدرک کافی و شکایتنامه رسمی وجود نداشته باشد، امکان مجازات مجرم نیست. این در صورتی ممکن می شود که شما ابتدا با یک کارشناس حقوقی مشورت کنید.

بنابراین اگر با موضوع سوء استفاده از عکس دیگران در فضای مجازی مواجه شدید باید بدانید قانون برای چنین رفتاری، مجازات در نظر گرفته است و مجرم در صورت شکایت نمی تواند از یر بار خطا یا جرم خود طفره برود. در چنین مواردی مشاوره با وکیل سایبری می تواند بسیار کمک کننده باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *