باج افزار چیست و چگونه عمل می کند؟ | وکیل سایبری
آموزش سایبری

باج افزار چیست و چگونه عمل می کند؟

آیا می دانید باج افزار چیست ؟

امروزه اینترنت به وفور و راحت در دسترس همه افراد قرار دارد. از اینرو امکان وقوع انواع جرائم سایبری توسط کلاهبرداران افزایش یافته است.

استفاده از باج افزارها یکی از خطرناک‌ترین جرائم اینترنتی به شمار می رود. در این شیوه از جرم ، عاملین اقدام به رمزگذاری داده‌های کاربران می کنند و سپس در ازای پرداخت پول از آنان کلید رمزگشایی را در اختیار افراد می گذارند.

اگر شما هم علاقه‌مندید در مورد اینکه باج افزار چیست بیشتر بدانید و با نحوه کار آن آشنا شوید پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

باج افزار چیست؟

همان طور که اشاره شد باج افزارها به نرم افزارهای مخربی گفته می شود که داده‌های افراد را در سیستم رمزگذاری می کنند و با درخواست پول از قربانی کلید رمزگشایی را می دهند. زمانی که داده‌ها توسط باج افزار قفل می شود کاربر به داده‌ها دسترسی نداشته و بدون کلید رمزگشایی بازیابی یا استفاده از داده‌ها برای او امکان‌پذیر نخواهد بود. باج افزار از طرق مختلف مثل سایت ها و نرم افزارهای مخرب و ایمیل‌های فیشینگ می تواند دستگاه تلفن همراه، رایانه یا سرورها را آلوده کند.

نحوه عملکرد باج افزار چگونه است؟

تا به اینجای مقاله دانستیم که باج افزار چیست؟ در ادامه با کارکرد باج افزارها آشنا می شویم. باج افزار بعد از ورود به سیستم کاربران، داده‌ها را به وسیله الگوریتم های رمزگذاری قوی قفل می کند که باز کردن آن بسیار مشکل است. بعضی نرم افزارهای مخرب اقدام به تهدید کاربر به حذف یا انتشار داده‌ها در صورت عدم تامین مبلغ درخواستی می کنند. همچنین این باج افزارها در ازای دادن کلید رمز گشایی مبالغ متفاوتی را با توجه به ارزش داده‌های قفل شده و نوع باج افزار از کاربر درخواست می کنند.

باج افزار چیست و چگونه عمل می کند؟

معمولا همه باج افزارها اصول کارکردی مشابهی دارند؛ ولی روش کار آن‌ها با هم متفاوت است. همان طور که گفتیم باج افزار می تواند به وسیله لینک های مخرب و پاپ آپ‌ها و ایمیل‌های آلوده که توسط  هکرها به نحوه بسیار جذاب و فریبنده‌ای ایجاد شده اند تا کاربر جذب کلیک روی آن‌ها شود به سیستم کاربر نفوذ نماید. زمانی که کاربر روی ایمیل یا لینک مخرب کلیک کند سیستم او به باج افزار آلوده می شود و فایل و اطلاعات را با رمزگذاری قفل می کند و به این ترتیب کاربر هیچ گونه دسترسی به داده‌های خود نخواهد داشت.

هنگامی کاربر می خواهد از سیستم خود استفاده کند با خطاهایی مثل صفحه سیاه یا مشاهده پیام باج خواهی مواجه می شود. در بعضی حملات باج افزاها، هکرها برای پرداخت مبلغ درخواستی به کاربر مهلت می دهند و اگر با گذشت زمان مشخص خواسته آن‌ها برآورده نشود مبلغ را دو برابر می کنند؛ در صورت عدم پرداخت باج هکر اطلاعات کاربر را حذف می کند. 

آشنایی با معروف‌ترین باج افزارها

تا اینجای بحث اطلاعات مختصری در مورد اینکه باج افزار چیست ، بدست آوردیم. اکنون می خواهیم با شناخته‌شده‌ترین باج افزارها در دنیای اینترنت آشنا شویم.

  • باج افزار  GPCode جزو  اولین باج افزارها بوده که در سال 2004 کشف شد و به دلیل داشتن الگوریتم‌های رمزگذاری ضعیف می تواند توسط کارشناسان امنیتی به راحتی شکسته شود. نحوه انتشار این باج افزار از طریق نرم افزارهای آلوده بوده و با درخواست پول کلید رمز گشایی را در اختیار کاربر می گذارد.
  • باج افزار WinLock که الگوریتم‌های رمزگذاری قوی داشته و در سال 2014 کشف شد و هدف آن حمله به سیستم‌های ویندوز است. این باج افزار برای به دام انداختن کاربران از تاکتیک‌های مهندسی اجتماعی مثل نمایش هشدارهای جعلی پلیس و تهدید به اقدام قانونی و پرداخت باج می کند.  باج افزار وی لاک در ازای پرداخت بیت کوین کلید رمز گشایی را به کاربر ارائه می دهد.

از دیگر باج افزارهایی که در سال‌های 2012، 2013 و 2016 کشف شدند می توان به باج افزار مالی Reveton، کریپتو لاکر (CryptoLocker)، ScareMeNot  و  ScarePackage اشاره کرد.

باج افزار در سیستم چگونه ظاهر می شود؟

اما مهمتر از دانستن باج افزار چیست؟ آن است که بدانید وقتی یک سیستم به باج افزار آلوده شد، کاربر با یکی از ارورهایی زیر مواجه خواهد شد.

  • صفحه سیاه یا تاریک: این صفحه سیاه توسط هکر بر روی سیستم آلوده نمایش داده می شود که حاوی پیامی مبنی بر درخواست پول در ازای رمز گشایی سیستم است. برخی مجرمان سایبری برای تسریع درخواست پرداخت پول اقدام به نمایش اخطارهای جعلی پلیس یا تهدیدهای قانونی برای کاربر می کنند.
  • خرابی سیستم: در بعضی موارد باج افزارها پیامی را روی سیستم نشان می دهند مبنی بر اینکه سیستم به دلیل نقص امنیتی یا آلودگی به ویروس از کار افتاده و قفل شده است.
  • پاپ‌آپ‌های بی‌نهایت: روش دیگر برای انتشار باج افزارها استفاده از پاپ آپ است که به صورت مکرر روی سیستم آلوده نمایش داده می شود این پاپ آپ تا زمانی تکرار خواهد شد که کاربر بر روی پیوست یا لینک آلوده کلیک نماید.

روش‌های جلوگیری از باج افزار چیست؟

حال که فهمیدیم باج افزار چیست؟ چگونه کار می کند، نحوه ظاهر شدن روی سیستم قربانی چگونه است و از چه طریقی می تواند سیستم را آلوده نماید؛ نوبت آن است که بدانیم چگونه می توانیم از نفوذ این باج افزارها به سیستم جلوگیری کنیم.

  • به‌روزرسانی مداوم سیستم عامل
  • گذاشتن رمزهای عبور خیلی قوی
  • تهیه نسخه پشتیبان از داده‌ها
  • نصب نرم افزارهای ضد بدافزار و آنتی ویروس
  • احتیاط در هنگام باز کردن فایل‌های ضمیمه و لینک‌هایی که از منابع ناشناس ارسال شده اند.

جمع بندی

باج افزار چیست؟ باج افزار در حقیقت یک تهدید جدی برای داده‌های مهم و امنیتی کاربران است. چنانچه به درستی و با استفاده از روش های امنیت سایبری به موقع حذف نشوند می توانند آسیب های جدی را به کاربران و سازمان‌ها وارد کند.

حذف و پیشگیری از باج افزارها نیازمند داشتن اطلاعات دقیق و کافی از بهتری روش‌های مقابله با این نرم افزارهای مخرب است. بنابراین در صورت مواجه با باج افزارها باید با متخصصان مربوطه تماس گرفت و اقدامات پیشگیری را انجام داد. ما در این مطلب از باج افزار چیست به بررسی روش های پیشگیری و نحوه نفوذ این نرم افزارهای مخرب پرداختیم. اگرچه اطلاعاتی که در مقاله باج افزار چیست؟ ارائه دادیم مختصر بود اما امیدواریم شما کاربر مشتاق را وادار کند شخصا بدنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه باشید.

چنانچه در مورد امنیت سیستم های رایانه ای محیط کار نگران هستید و یا احتمال می دهید مورد هجوم هکرها واقع شده اید و یا قصد پیشگیری از اقدامات مخرب را دارید می توانید یا وکیل علیرضا طباطبایی به عنوان وکیل سایبری و متخصص ردیابی مجرمین سایبری و پاکسازی از شنود و … تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *