تهدیدات در فضای مجازی
تهدیدات در فضای مجازی و مزایا و معایب آن
فضای مجازی در اصطلاح عامیانه به فضایی اطلاق می گردد که افراد از طریق آن با یکدیگر در ارتباط باشند و حضور فیزیکی نداشته باشند. بنابراین فضای مجازی یک توصیف جامع از فناوری دیجیتال به هم پیوسته می باشد. اما این فضا مزایا و معایب فراوانی دارد.
با وجود آنکه فضای مجازی ارتباط بین افراد را در جهان گسترش داده و انجام امور اداری از این طریق سرعت بیشتری یافته است(برای مثال برای افتتاح حساب بانکی دیگر به حضور در بانک نیاز نیست و از طریق برنامه های اینترنتی می توان به راحتی افتتاح حساب نمود) ، با این وجود، تهدیدات در فضای مجازی همچنان یک خطر بزرگ محسوب می شود. از اینرو فضای مجازی بستر مناسبی برای انجام بسیاری از جرایم می باشد.
تهدیدات در فضای مجازی به چه معناست؟
هر گونه اقدام و عملی از سوی هر شخص که سبب ایجاد ترس، ضرر مالی یا جانی برای دیگری شود، تهدید نامیده میشود. از آنجا که فضای مجازی گستره ای وسیع از اطلاعات و ارتباطات است، در نتیجه ممکن است بستر مناسبی برای تهدید و باج خواهی افراد سودجو نیز به شمار آید. گاه هکرها با سرقت اطلاعات شخصی، افراد را تهديد به بی آبرویی، سرقت مالی و حتی تهدید به قتل می نمایند. بنابراین ما با انواع تهدیدات در فضای مجازی مواجهیم و در نتیجه باید با دقت بیشتری در این فضا فعالیت نمود.
انواع تهدیدات در فضای مجازی
از آنجا که محیط سایبری وسعت بی نهایتی دارد، در نتیجه تهدیدات در فضای مجازی بسیار زیاد است. اما تهدیدات در فضای مجازی را می توان به سه گروه کلی تقسیم نمود. این تقسیم بندی عبارت است از :
حملات سایبری
این نوع از تهدید بیشتر در حوزه سیاست صورت می گیرد و در آن یک یا چند سیستم رایانه ای با پشتوانه انسانی (هکرها) به سیستم یا سیستم های رایانه ای یک مجموعه حمله نموده و اطلاعات آن را سرقت می نمایند. گاه این حملات با هدف از کار انداختن یک مجموعه انجام می گیرد.
تروریسم مجازی
تروریسم سایبری شباهت زیادی به حمله سایبری دارد با این تفاوت که در تروریسم مجازی، حمله یا تهدید به حمله در جهت اهداف سیاسی صورت می گیرد. هدف این حمله نیز مردم یا سیاست مداران می باشند.
جرایم مجازی
در جرایم رایانه ای هکر یا هکر ها در راستای ایجاد اختلال در عملکرد یک یا چند سیستم رایانه حملاتی را انجام می دهند تا در نهایت به هدف های مالی خود دست یابند. برای مثال در این جرایم، هکر با سرقت اطلاعات شخصی فرد فیشینگ را انجام داده و تمام حساب های بانکی فرد مضرور را خالی می نماید.
همان طور که گفته شد تمام تهدیدات در فضای سایبری در سه دسته فوق قرار می گیرند. در ادامه مهم ترین و رایج ترین آنها را معرفی می کنیم.
مهمترین و رایج ترین تهدیدات در فضای مجازی
فیشینگ
در این تهدید، ایمیل یا پیامک های مشکوکی برای فرد ارسال می گردد که گاه با باز شدن این پیام ها تمام اطلاعات شخصی سیستم رایانه ای فرد مورد سرقت قرار می گیرد. در نوع دیگری از این تهدید، لینک هایی برای فرد هدف ارسال می شود که با کلیک بر روی آن و ورود اطلاعات کارت بانکی، حساب های مالی شخص خالی می گردد.
بد افزارها
یکی دیگر از رایج ترین تهدیدات در فضای مجازی ، بد افزارها می باشند. هکر با ایجاد نرم افزارهای مخرب و قرار دادن آن در بسترهای مختلف جهت دانلود، این فرصت را ایجاد می کند تا فرد با دانلود و نصب آنها در دام بیفتد. با نصب این بدافزارها سیستم فرد آلوده شده و مشکلات متعددی برای آن ایجاد می شود. بد افزارها شامل تروجان، ویروس، آگهی افزار، باج افزار، بات نت و جاسوس افزار می شوند.
حمله مرد میانی
این تهدید در واقع نوعی شنود غیر مجاز است. در این تهدید فرد هکر، ارتباط میان دو فرد را بدون اطلاع آنها رصد می کند. در این رصد اطلاعات، علاوه بر شنود، سرقت اطلاعات نیز صورت می گیرد.
حمله منع سرویس
در این تهدید سایبری، هکر برای یک سرور یا شبکه مشکل ایجاد می کند. بدین صورت که درخواست های جعلی زیادی مبنی بر دریافت خدامت ارسال می گردد. سرور یا شبکه برای بررسی این درخواست ها زمان زیادی را صرف کرده و در نهایت دچار اختلال در عملکرد می شود. این نوع تهدید فضای مجازی امروز بسیار افزایش یافته و هدف آن ادارات و مراکز خدماتی است.
تزریق SQL
پایگاه داده هدف اصلی این تهدید محسوب می شود. هکر با اشراف بر نقاط ضعف و بخش های نفوذ پذیر پایگاه داده به آن حمله کرده و با تزریق کد SQL به راحتی وارد پایگاه می شود. سپس بر اساس هدف خود از حمله، به سرقت اطلاعات یا تخریب پایگاه داده می پردازد. این حمله ها توسط هکرهای زبده صورت می گیرد و از عهده افراد معمولی خارج است.
کلام پایانی
زندگی های امروزی وابستگی شدیدی به فضای مجازی دارد. بسیاری از امور روزمره و اداری، از طریق فضای سایبری انجام می شود. اما همانطور که این فضا بسیار مفید و کارآمد است، معایبی نیز دارد. تهدیدات فضای مجازی به عنوان مهم ترین و اصلی ترین خطر در این فضا شناخته می شود. هکرها به عنوان مجرمان و سارقان این فضا، قادر به انجام جرایم زیادی می باشند که به آنها اشاره شد.
اما راهکارهای متعددی برای پیشگیری از این جرایم وجود دارد. در وهله اول باید فرهنگ استفاده مناسب از فضای مجازی را در جامعه نهادینه ساخت. فرهنگ سازی بخش زیادی از این جرایم را کاهش می دهد. در وهله دوم ساختارهای ایمنی سیستم ها را باید به صورت مداوم به روز کرد.
بنابراین به روز رسانی مداوم نرم افزارها و سیستم های ایمنی، یک اصل تلقی می شود. به هیچ عنوان نباید اطلاعات شخصی خود را در فضای مجازی منتشر کرد. این امر می تواند زمینه ساز بسیاری از سو استفاده های مجازی قرار گیرد.
در صورت مواجهه با انواع تهدیدات در فضای مجازی ، ابتدا باید به پلیس فتا مراجعه نمود. علاوه بر این، گاه موضوع به قدری پیچیده است که ممکن است نیاز به مشاوره با وکیل سایبری باشد. وکیل علیرضا طباطبایی به عنوان وکیل سایبری و متخصص دعاوی اینترنتی ، می توانند در زمینه های مرتبط با فضای مجازی و تهدیدات آن کمک زیادی نمایند.