کلاهبرداری آنلاین و کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی
کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی و آنلاین کیستند؟
شیوه های کلاهبرداری آنلاین متعددند و وقتی از کلاهبرداری آنلاین صحبت میکنیم باید بدانیم مقصود ما از این عنوان، کدامیک از شیوه های فریب مردم است. نکته مهم آن است که همزمان با پیشرفت و توسعه زندگی ، این شیوه ها هم تغییر میکنند و به موازات تغییرات سبک زندگی، حتما در شیوه های کلاهبرداری نیز تغییرات رخ میدهد.
در چند سال اخیر شاهد یک نوع کلاهبرداری آنلاین هستیم که تحت پوشش شبکه های اجتماعی رخ میدهد. این شیوه در حقیقت کلاهبرداری از فروشگاههای اینستاگرامی است. در این شیوه از کلاهبرداری آنلاین ، برخی از صفحات یا پیج ها که به صورت جعلی در اینستاگرام فعالیت دارند با نام فروشگاههای آنلاین معتبر، از مردم کلاهبرداری می کنند. ما به این افراد، کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی میگوییم.
در این نوع از کلاهبرداری آنلاین ، فروشندگان اینترنتی یا اینستاگرامی و خریداران آنها مورد سوء استفاده قرار میگیرند.
به این ترتیب که ، افرادی تحت برند یک فروشگاه آنلاین و فعال در اینستاگرام ، از خریدار در ازای فروش کالایی که متعلق به شخص دیگری است وجه آن را میگیرند اما کلا را خود دریافت میکنند و خریدار واقعی هیچ وقت دستش به کالای خریداری شده نمی رسد.
حال، این سوال مطرح است که آیا امکان شکایت از کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی وجود دارد؟
در پاسخ باید گفت بله . در واقع میتوان در شرایطی که با کلاهبرداری در اینستاگرام مواجهیم موضوع را به لحاظ قانونی پیگیری کنیم و مرتکب یا مرتکبین را با کمک دستگاههای ذیربط قانونی ، مورد شناسایی قرار دهیم.
کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی چگونه عمل می کنند؟
ممکن است برای شما این سوال مطرح شود که نحوه کلاهبرداری آنلاین از فروشگاه اینستاگرامی چگونه است؟
برای روشن شدن این قضیه، یک مثال می زنیم. برخی از افراد هستند که فروشگاه آنلاین دارند و از طریق شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، کالاهای خود را به فروش می رسانند.
بسیار خوب اما این چه ربطی به کلاهبردری در اینستاگرام دارد؟ بله تا اینجای قضیه هیچ مشکلی وجود ندارد. اما از اینجا به بعد است که بحث کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی مطرح می شود.
حقیقت ماجرا آن است که کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی با راه اندازی پیج های فیک و تقلبی تحت یک برند و نام فروشنده واقعی و کاردرست، اقدام به کلاهبرداری از خریداران می کنند. خریدار نگون بخت هم با تصور اینکه از یک فروشگاه معتبر خرید کرده ، بعد از مواجهه با کلاهبرداری ، تازه متوجه می شود که چه کلاهی بر سرش رفته است.
در شیوه مورد نظر ، کلاهبردار که خودش را به جای فروشگاه اینستاگرامی جا زده ، شماره کارت صاحب اصلی پیج را برای مشتری ارسال می کند و از او می خواهد که پول لباس را به شماره کارت مورد نظر واریز کند. بعد فیش واریزی که مشتری بی خبر از همه جا برای او ارسال کرده را برای صاحب اصلی پیج میفرستد و کالای مورد نظر را دریافت می کند. در اینگونه موارد، فرد کلاهبردار، پول را از جیب مشتری پرداخت میکند اما کالا را خودش از صاحب پیج تحویل میگیرد.
به این شکل ، هم خریدار فریب میخورد و هم از صاحب پیج کلاهبرداری می کنند. این یک نمونه ساده بود که درباره کلاهبرداری آنلاین از فروشگاه های اینستاگرامی توضیح دادیم.
علاوه بر نمونه ای که برایتان مثال زدیم برخی شیوه های دیگر کلاهبرداری آنلاین وجود درد که در ادامه به دو مورد از این شیوه های کلاهبرداری آنلاین اشاره خواهیم نمود.
فیشینگ
یکی از روش های کلاهبرداری آنلاین، فیشینگ یا استفاده از صفحات وب جعلی است. در این شیوه ، کلاهبرداران از کاربران یک سایت می خواهند که داده های بانکی یا رمز عبور خود را در سایت مورد نظر وارد کنند و از این طریق خیلی سریع حساب مشتریان را خالی می کنند. گاهی اوقات هم وارد حساب فرد شده و هویت او را جعل می کنند. گاهی هم به خاطر ارائه اطلاعات شخصی از او اخاذی می کنند. البته برای شناسایی این افراد کلاهبردار ، راهکارهایی وجود دارد. به عنوان مثال می توان به آدرس دامنه لینک های ارسالی توجه نمود.
فروش محصولات جعلی
گاهی اوقات، کلابرداران اینترنتی ، تحت عنوان اینفلوئنسرهای اینستاگرامی وارد عمل میشوند و با دادن وعده وعید به کاربران و فالوورهای یک سایت یا پیج معتبر، مبالغ هنگفتی را از آنها می گیرند. اما جنس های تقلبی و فیک را برای آنها ارسال می کنند. در حالیکه که فروشنده اصلی پیج ، فرد معتبری بوده که از عنوان او سوء استفاده شده و نام و برند وی در معرض خطر قرار گرفته است.
در این شیوه از کلاهبردری آنلاین، افراد سودجو با کلاهبرداری از فروشگاههای اینستاگرامی، هم به پول های حاصل از کلاهبرداری آنلاین می رسند و هم به صاحب پیج ضرر میزنند. البته جای نگرانی نیست. پلیس فتا امکان شناسایی فروشندگان جعلی را فراهم نموده است.
شکایت از عاملین کلاهبرداری در اینستاگرام
در صورتی که شما از یک پیج اینستاگرامی خریدی انجام دادهاید، اما کالا یا محصول مورد نظر شما ارسال نشده است. می توانید به خاطر عدم ارسال جنس، شکایت کنید. اما اگر پای فرد دیگری در میان باشد و کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی توسط هکر ها صورت گرفته باشد، موضوع کمی پیچیده می شود.
در اینگونه موارد، برای شکایت از پیج مربوطه باید به مرجع قضایی مراجعه کنید. با طرح شکایت ، پلیس فتا دست به کار میشود و اقدامات لازم را برای شناسایی عامل کلاهبرداری آنلاین را انجام میدهد. در نهایت با شناسایی متهم ، دادگاه حکم مقتضی را صادر می کند و وجه دریافت شده نیز باید مسترد شود.
نحوه شکایت از کلاهبرداران فروشگاههای اینستاگرامی
با توجه به افزایش کلاهبرداری آنلاین و فعالیت کلاهبرداران فروشگاه های اینستاگرامی، نهاد های قانونی راهکارهایی را برای احقاق حقوق شهروندان در نظر گرفتهاند. اولین راهکار، شکایت از سایت های فروشگاهی است.
اما این شکایت با شکایت های معمولی فرق دارد. زیرا بستر وقوع جرم فضای مجازی است و وظیفه رسیدگی به فضای مجازی هم به عهده پلیس فتا گذاشته شده است. به همین خاطر بهترین راهکار برای شکایت درباره کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی و آنلاین، مراجعه به پلیس فتا و ثبت و پیگیری شکایت است.
شکایت به پلیس فتا
هنگام مشاهده کلاهبرداری از فروشگاههای اینستاگرامی و آنلاین می توانید به پلیس فتا شکایت کنید و درخواست خود را ثبت نمایید. نحوه ثبت نام و شکایت در پلیس فتا نیز به این صورت است که در ادامه مشاهده مینمایید.
- ثبت نام در سامانه پلیس فتا www.cyberpolice.ir از طریق کد ملی، شماره موبایل و وارد کردن کد امنیتی
- دریافت کد ۵ رقمی و وارد کردن این کد در سامانه پلیس فتا
- ورود به سایت پلیس فتا
- انتخاب خدمات الکترونیکی
- انتخاب گزینه ثبت گزارش مردمی و گزارش تخلف وب سایت
- تکمیل فرم مربوطه و وارد کردن اطلاعات مورد نیاز به همراه آدرس سایت یا پیجی که قصد شکایت از آن را دارید.
- انتخاب گزینه مستندات و بارگذاری مدارک
- ثبت شکایت و تکمیل فرم در سامانه پلیس فتا
اقدام از طریق سایت نماد اعتماد الکترونیکی(اینماد)
سایت اینماد چند سالی است که به صورت تخصصی فعالیت خود را آغاز کرده و به فروشگاه های اینترنتی اعتبار می بخشد. در صورتی که شما از یک سایت خرید کردهاید. اما معتقدید که از شما کلاهبرداری شده، میتوانید به سایت اینماد شکایت کنید. توجه داشته باشید که اگر سایت مورد نظر ایننماد نداشته باشد، امکان ثبت شکایت شما وجود ندارد. اما اگر مطمئن هستید که سایت کلاهبردار ای نماد اعتماد دارد، مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.
- ورود به سایت اینماد
- ثبت نام در سامانه
- کلیک روی گزینه شکایت از کسب و کار
- ورود به صفحه اصلی
- انتخاب گزینه اعطای دادرسی
- ورود به کارتابل مشتری
- انتخاب گزینه های ثبت شکایت و کسب و کار اینترنتی به ترتیب
- تکمیل فرم شکایت و بارگذاری مدارک موجود
مراجعه به دادگاه
اگر می خواهید به صورت حضوری این کار را انجام دهید، بهتر است از کمک یک وکیل اینترنتی استفاده نمایید. در غیر این صورت می توانید خودتان به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و بعد از ثبت نام در سامانه ثنا، شکایت خود را ثبت کنید. در این مواقع، پرونده های اینترنتی به پلیس فتا ارجاع داده می شوند و بررسی های لازم در اسرع وقت انجام خواهد شد.
شکایت به اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی
فردی که معتقد است به خاطر کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی از او سوء استفاده شده، می تواند به اتحادیه کسب و کار های اینترنتی مراجعه نموده و شکایت خود را در آنجا مطرح کند. افرادی که سایت های فروشگاهی دارند، معمولاً عضو اتحادیه هستند و برای انجام اقدامات قانونی راهکارهای متعددی را میشناسند. اما اگر شما تازه کار هستید و با نحوه ثبت شکایت در اتحادیه اطلاعاتی ندارید، می توانید مراحل زیر را طی کنید.
- وارد سایت انجمن کسب و کارهای اینترنتی به آدرس www.ecunion.ir شوید.
- گزینه ثبت شکایت را انتخاب کرده و سپس در صفحه جدید، فرم شکایت را تکمیل نمایید.
- مدارک لازم مانند تصویر فاکتور صادر شده از سایت یا مستندات دیگر را به صورت الکترونیکی بارگذاری نمایید.
- بعد از تکمیل فرم روی گزینه ثبت کلیک نمایید تا شکایت شما از طریق اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی پیگیری شود.
مراجعه به سازمان تعزیرات حکومتی
سازمان تعزیرات حکومتی نیز وظیفه رسیدگی به شکایت های کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی را به عهده دارد. البته این ارگان بیشتر درباره شکایت گران فروشی، کم فروشی، تقلب ، اغوا و احتکار کالا اقدامات قانونی را انجام میدهد. شما باید به صورت حضوری به این سازمان مراجعه کنید تا بتوانید شکایت خود را ثبت نمایید. اما به هر حال این هم یک راهکار دیگر است. شما میتوانید بعد از حضور در سازمان تعزیرات حکومتی، نام و آدرس فروشگاه اینترنتی متخلف را ارائه نموده و مدارک خود را نیز ضمیمه پرونده کنید. البته روشهای آنلاین شکایت، سریعتر جواب میدهند.
اقدامات لازم در صورت کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی
اگر شما هم یکی از قربانیان کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی هستید، باید یک سری از اقدامات را خیلی سریع انجام دهید. این اقدامات عبارتند از:
جمع آوری مدارک و مستندات
تا جایی که امکان دارد مدرک و سند علیه پیج اینستاگرامی یا افرادی که از پیج شما سوء استفاده کردهاند، جمع آوری کنید. مدارکی مانند اسکرین شات، اطلاعات پروفایل متهم و هر آنچه که ممکن است در پلیس فتا و مراجع قضایی به درد شما بخورد، باید جمع آوری کنید. هر پیامی که بین شما رد و بدل شده، اطلاعات مکالمه، ساعات تماس و اطلاعات پلتفرمی که در آن با یکدیگر ارتباط برقرار کردهاید نیز کمک کننده است.
گزارش به اینستاگرام
ارسال گزارش کلاهبرداری به اینستاگرام دومین کاری است که باید انجام دهید. البته اینستاگرام نمیتواند کاری برای برگرداندن پول شما انجام دهد. اما به هر حال با به تعلیق درآوردن حساب فرد کلاهبردار، کمک میکند تا دیگران دچار مشکل شما نشوند.
مراجعه به پلیس فتا
آخرین اقدامی که باید انجام دهید، مطرح کردن موضوع با پلیس فتا و شکایت است. برای شکایت هم حتماً باید مدارک و مستندات قابل قبولی داشته باشید.
کلام پایانی
اگر به خاطر کلاهبرداری از فروشگاه های اینستاگرامی و آنلاین به شما خسارت مالی رسیده و دچار مشکلات حقوقی شدهاید، جای نگرانی نیست. مراجع قانونی مانند پلیس فتا هستند تا به آن ها شکایت کنید. در چنین مواقعی کمک گرفتن از مشاوران حقوقی و وکلای اینترنتی هم بسیار کمک کننده است.
برای پیگیری شکایت از کلاهبرداران اینترنتی و اینستاگرامی قبل از هر اقدام ، با وکیل سایبری مشاوره تلفنی انجم دهید و از هزینه ای که برای مشاوره آنلاین می پردازید نترسید. پرداخت این هزینه هر چقدر هم که باشد ارزشمند است و میتواند از ارتکاب اعمال مجرمانه در آینده پیشگیری کند. برای ارزیابی چنین پیشنهادی میتوانید با وکیل طباطبایی تماس بگیرید و مشاوره تخصصی آنلاین دریافت نمایید.