جرایم مدلینگ چیست؟ آیا مدلینگ قانونی است یا غیرقانونی؟
مشاوره سایبری

جرایم مدلینگ چیست؟ آیا مدلینگ قانونی است یا غیرقانونی؟

ممکن است تا به‌ حال این سوال برای افراد زیادی پیش آمده باشد که جرایم مدلینگ چیست؟ در واقع باید بدانید که مدلینگ یکی از حوزه‌های کسب‌وکار در جهان به‌ حساب می‌آید. مدلینگ در ایران وابسته به شرایطی جرم شناخته می‌شود. همچنین افرادی که اقدام به پخش عکس‌های بی‌حجاب از خود و دیگران می‌کنند، مجرم هستند.

در واقع اگر فرد مدل، تبلیغی را با بی‌ حجابی انجام دهد، نه‌تنها مجرم است؛ بلکه کار حرامی نیز انجام داده است. افراد مدل نیز در مواقع خاصی جریمه خواهند شد که در موارد حاد، مورد تعقیب و بررسی دستگاه قضایی نیز قرار می‌گیرند. جرایم مدلینگ دارای دسته‌های متنوعی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جرایم مدلینگ در ادامه این مقاله از وکیل سایبری با ما همراه باشید.

منظور از مدلینگ و جرایم آن چیست؟

مدلینگ حوزه‌ای مملو از علم پنهانی است که افراد با ورود به آن، قصد دستیابی به اهداف خود طی مدت ‌زمان کوتاهی را دارند. مدل، شخص تبلیغ‌ کننده‌ای است که می‌تواند در حوزه معرفی انواع پوشاک و سایر موارد این چنینی فعالیت کند. این فرد باید از یکسری ویژگی‌هایی برخوردار باشد تا بتواند نقش خود را به‌ صورت درست ایفا کند و دچار مشکل نشود.

در دین اسلام برای آقا و خانم‌های جامعه، حد و حدود پوششی تعیین شده که افراد موظف به رعایت آن هستند. مدل بودن نیز به دلیل حوزه شغلی جرمی به‌ حساب نمی‌آید؛ بلکه حضور به شکل مدل بی‌حجاب در آن جرم تلقی می‌شود. هر کسی که با عنوان مدلینگ، از خود عکس‌ یا فیلم‌های بی‌حجابی را انتشار دهد، مجرم شناخته شده و جرایمی برای او در نظر گرفته خواهد شد.

مدلینگ جزو حوزه‌های کاری پرطرف‌دار و پرسودی به  شمار می‌آید و به دو صورت حضوری و آنلاین قابل ‌انجام است که در نوع حضوری، مدل در محل خاصی به‌ عنوان مدلینگ شناخته می‌شود. ولی در نوع آنلاین او می‌تواند در فضاهای مجازی اقدام به انجام کار خود کند. جرایم مدلینگ جزو جرم‌های رایانه‌ای نیز به شمار می‌آیند که ماده‌های مجازات خاصی برای آن‌ها تعیین شده است.

طبق تحقیقات صورت گرفته می‌توان گفت: جرایم مدلینگ روزانه در حال افزایش هستند. که قانون نیز ماده‌هایی را برای مجازات افراد مجرم تعیین کرده است. مدلینگ نیز همانند سایر حوزه‌های کاری روز به ‌روز در حال افزایش است که روزانه افراد بسیاری از روی علاقه خود وارد آن می‌شوند. وارد شدن به این حوزه به صورت پی‌درپی به عوامل بسیار گوناگونی وابسته است. این عوامل شامل مواردی همچون دستیابی به کار آسان با حقوق بالا، علاقه زیاد به دیده ‌شدن و… هستند.

بیشتر بخوانید: جرایم رایج در تجارت الکترونیک

مجازات مدلینگ در ایران

افراد مدل بر اساس خواسته خود وارد این حوزه می‌شوند. ولی خبر ندارند که ممکن است به‌ جای کسب درآمد از آن بسیاری از دارایی‌هایی ارزشمند خود را نیز در این راستا از دست بدهند. مدلینگ‌هایی که بنا به ‌دلخواه خود دست به انتشار عکس‌هایی در فضای مجازی می‌زنند، مجرم هستند. و به حدود دو سال حبس و چندین میلیون جریمه نقدی محکوم می‌گردند.

جرایم مدلینگ در ایران

درباره جرایم مدلینگ در ایران دو ماده 638 و 742 قانون مجازات اسلامی مقرر شده که در هر یک از آن‌ها به صورت متفاوت مجازاتی تعیین شده است. ماده 742 قانون مجازات اسلامی به شکل زیر است:

هر شخصی که از طریق سامانه یا نرم‌افزارهای رایانه‌ای یا حمل‌کننده داده‌ها دست به انتشار و انتقال عکس یا فیلم‌های مستهجن بزند یا از آن‌ها به ‌قصد تجارت استفاده کند، مجرم است. جرایم مدلینگ در این حالت به دو بخش، حبس از 91 روز تا 2 سال و جریمه نقدی از 15.000.000 ریال تا 100.000.000ریال یا حتی هر دوی آن‌ها یعنی هم حبس و هم جریمه نقدی محکوم خواهد بود. ماده 742 قانون مجازات اسلامی از 4 تبصره مختلف برخوردار است که این تبصره‌ها عبارت‌اند از:

  1. اگر اعمال ذکر شده توسط شخصی به انجام برسد، او محکوم به حداقل یکی از جرایم مدلینگ یا حتی هر دوی آن‌ها خواهد شد.
  2. محتویاتی مستهجن نامیده می‌شوند که در آن صدا، متن واقعی یا غیرواقعی که نشانگر برهنگی کامل آقا یا خانم باشد یا در این محتویات عمل جنسی صورت بگیرد.
  3. اگر فردی مرتکب جرم‌های بیان شده مانند پخش محتویات مستهجن شود، ولی مفسدفی‌الارض نباشد به هر دوی جریمه‌ها حبس و جریمه نقدی محکوم خواهد شد.
  4. در صورتی‌ که محتویات مستهجن به افراد کم‌تر از 10 نفر فرستاده شود، فرد مجرم به 5.000.000 ریال تا 20.000.000 ریال جریمه نقدی محکوم خواهد شد.

ماده 638 قانون مجازات اسلامی درباره مدلینگ

این ماده نیز مربوط به رعایت‌ نکردن حجاب شرعی در محتویات بوده که افراد را به‌عنوان مجرم می‌شناساند. در واقع اگر کسی در مکان‌های عمومی دست به انجام عمل حرامی بزند، علاوه بر محکوم‌ شدن به کیفر عمل به میزان حبس با مدت ‌زمان 10 روز الی 2 ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

البته در صورتی ‌که مدل اقدام به انجام کاری کند که نفس کار مربوطه کیفری ندارد، ولی در عوض عفت عمومی را جریحه‌دار کرده و از بین ببرد فقط مرتکب حکم حبس از 10 روز الی 2 ماه یا تا 74 ضربه شلاق می‌شود.

تبصره این ماده عبارت است از:

  • بانوانی که بدون هیچ حجاب شرعی در جامعه و میان سایر افراد ظاهر می‌شوند، به 10 الی 2 ماه حبس یا جریمه نقدی با مقدار 2.000.000 ریال الی 10.000.000 ریال محکوم خواهند شد.

در نهایت باید بدانید از نظر قانون کسی که در نظر و دید جامعه و مردم، مرتکب جرمی شود، باید مورد تحقیق قرار بگیرد. ولی بهتر است برای گرفتار نشدن در جرایم مدلینگ، از آپلود محتویات نادرست در فضاهای مجازی یا ارسال آن‌ها پرهیز کنید. تا به روش‌های متنوعی، فعالیت ممنوعه‌ای انجام ندهید.

قوانین موجود در حوزه مدلینگ و تبلیغات

قوانین موجود در حوزه مدلینگ و تبلیغات

مدلینگ جزو حوزه‌هایی است که برای فعالیت در آن نیاز به پیروی از قوانین و مقررات خاصی دارید. چرا که عدم پیروی از قوانین، منجر به مجرم شناخته ‌شدن افراد می‌شود. همچنین آن‌ها را به جرایم مدلینگ همچون حبس و جریمه‌های نقدی دچار می‌کند.

مقررات هر حوزه کسب‌وکاری منحصر به‌ خود است که تمامی افراد شاغل در آن، موظف به رعایت و پیروی از آن‌ها هستند. قوانین موجود در حوزه مدلینگ و تبلیغات دارای تنوع بسیار زیادی است که ما در این قسمت تنها به بخشی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. برخی از قوانین موجود در حوزه مدلینگ و تبلیغات عبارت است از:

  • بند ف ماده 2 آیین نامه اجرایی؛ ماده 7 قانون حمایت از حقوق مصرف کننده: اگر در هرگونه از تبلیغات، از زن یا مرد یا کودک استفاده ابزاری شده باشد، قابل مجازات است.
  • ماده 3 دستورالعمل اجرایی تبلیغات شهری؛ بند 1: تبلیغ‌هایی که باعث فساد شده یا مروج عقاید خرافی و یا مخالف ادیان رسمی کشور باشد ممنوع است. بند 5: تبلیغ تباید باعث توهین به ادیان رسمی کشور و آداب و رسوم و سایر موارد باشد.
  • ماده 12 آیین نامه تاسیس و نظارت بر نحوه کار و فعالیت کانون‌های آگهی و تبلیغاتی؛ بند الف: آگهی‌های تبلیغات، باید منطبق موازین شرعی و قانونی کشور باشد. بند ث: تبلیغات نباید شامل گفتار یا تصاویری باشد که برای اخلاق و اعتقادات مذهبی و عفت عمومی توهین آمیز باشد. بند خ: تبلیغاتی که مروج فساد یا مخالف ادیان رسمی و بر خلاف فرهنگ یا عرف عمومی باشد ممنوع است.
  • استفاده ابزاری از فرد مدل همچون مرد، زن یا کودک ممنوع بوده و در صورت مشاهده چنین موردی مجازات سخت‌گیرانه‌ای برای صاحب ‌کار در نظر گرفته خواهد شد.

در صورت داشتن هرگونه سوال یا درخواست مشاوره تلفنی می‌توانید همین حالا از سایت وکیل سایبری اقدام کنید.

مدلینگ قانونی است یا غیرقانونی؟

در واقع شاید تا به‌ الان از قانونی و غیرقانونی بودن مدلینگ اطلاع پیدا کرده باشید. ولی ممکن است برخی افراد از آن به ‌صورت کامل آگاهی کسب نکرده باشند. همان‌طور که گفتیم مدلینگ با دو شکل حضوری و آنلاین و به ‌صورت باحجاب و بی‌حجاب قابل ‌انجام است. اگر افراد در مدلینگ باحجاب قانونی و شرعی حضور یابند، هیچ مانع و جرمی برای آن‌ها وجود نخواهد داشت.

ولی در صورتی‌ که حوزه مدلینگ خود را با انتشار محتویات و انجام کارهای مستهجن پیش ببرند، مجرم هستند و محکوم به جرایم مدلینگ خواهند بود. به این دلیل بهتر است از قراردادن عکس و فیلم‌های نامناسب از خود در فضاهای مجازی پرهیز کنید تا عمل غیرقانونی انجام ندهید. قرار دادن محتویات اسلامی در فضای مجازی ایرادی ندارد و هیچ جرمی نیز نخواهد داشت.

ولی اگر دست به پخش محتویات ناشایستی بزنید، قطعا از نظر قانون مجرم هستید و باید به جرایم خاصی محکوم شوید. در واقع در استفاده از شبکه‌های اجتماعی باید دارای ذهن فعال و ذکاوت بالایی باشید که بتوانید از هر مانع بزرگ و کوچکی رد شوید. چرا که تنها با انجام یک کار غلط، احتمال درگیر شدن با مشکلات بسیاری را خواهید داشت.

مدلینگ قانونی یا غیرقانونی؟

سخن پایانی

این مقاله باهدف آشنایی و آگاهی شما با جرایم مدلینگ نوشته شده که با مطالعه آن، آگاهی بالایی در رابطه‌ با حوزه مدلینگ را کسب خواهید کرد. همان‌طور که گفتیم مدلینگ با رعایت قوانین و شئونات اسلامی جرم به شمار نمی‌آید. بلکه اگر هرگونه بی‌حجابی و عمل ناشایستی در آن انجام بگیرد جرم شناخته خواهد شد.

جرایم مدلینگ نیز دارای دسته‌های مختلف و گوناگونی است که افراد بر حسب جرم انجامی خود، گرفتار نوع و مقداری از آن‌ها خواهند شد. پس بهتر است به‌ منظور جلوگیری از این دسته جرایم، هیچ محتوای مستهجنی را در فضاهای اجتماعی پخش نکنید؛ تا باور و نظرات منفی درباره شما شکل نگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و رفع  سوالات خود می‌توانید همین حالا با کارشناسان وکیل سایبری تماس حاصل فرمایید.

امید است با بیان این مطالب توانسته باشیم اطلاعات مفید و کاربردی راجب جرایم مدلینگ در کشور ایران را در اختیارتان قرار دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.