چگونه از سرقت اطلاعات کارت بانکی خود پیشگیری کنیم
کلاهبرداری از طریق سرقت اطلاعات کارت بانکی
امروزه اکثر مردم جامعه ما برای خرید، انتقال وجه و انجام کارهای روزمره خود از عابر بانک یا همان کارت بانکی استفاده می کنند.کارت بانکی یا عابربانک، کارتی است که برای انجام عملیاتی همچون خرید، دریافت وجه، سپردن وجه، انتقال وجه، دریافت اطلاعات حساب، اعلام موجودی در دستگاههای خودپرداز و کارتخوان های فروشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد و توسط بانک یا مؤسسات مالی و اعتباری صادر میشود.
مزایای کارت های بانکی
کارتها سرعت انتقال وجه را افزایش و زمان آن را به شکل چشمگیری کاهش دادند.با استفاده از کارت ها، دیگر نیازی به مراجعه به بانک ها و انجام کاغذ بازی های طولانی نیست.بهره گیری از کارت های بانکی مزایای زیادی شامل کاهش هزینههای چاپ اسکناس، جلوگیری از انتقال پول نقد،افزایش امنیت در مقابل سرقت و مفقود شدن پول، کاهش سفرهای درون شهری و کمتر شدن حجم کارهای بانکی داشته است.
معایب کارت های بانکی
اما در کنار مزایای زیاد، متاسفانه جرائم زیادی در حوزه کارت بانکی صورت می پذیرد که مهمترین آن اسکیمینگ و فیشینگ می باشد.در این مقاله شما را با جرائم حوزه کارت بانکی و سرقت اطلاعات آن آشنا نموده و در ادامه راه های پیشگیری از سرقت را بیان می کنیم.
بیمه حسابهای بانکی برابر سرقتهای سایبری
مدیر عامل بیمه آرمان از راه اندازی طرح بیمه بانکداری تا پایان امسال خبر داد و گفت: ریسک هایی مانند بانکداری دیجیتال، امنیت داده ها، عدم قطعیت تراکنش ها و فیشینگ تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت.
«کامبیز پیکارجو» با بیان اینکه صنعت بانکداری با ریسکهای متفاوتی مواجه است، گفت: این نوع بیمه، ریسکهای این صنعت را که با ریسکهای سایر صنایع تفاوت دارد پوشش می دهد.این فعال صنعت بیمه ادامه داد: موضوعاتی مانند بانکداری دیجیتال، امنیت داده ها، عدم قطعیت تراکنشها، کلاهبرداری های بانکی، فیشینگ و خطاهای مدیریتی از جمله ریسک های پیش روی صنعت بانکداری به شمار می روند که درصدد پوشش بیمه ای آنها هستیم.
بیشتر بخوانید: وکیل جرایم رایانه ای
روش های سرقت اطلاعات کارت بانکی
«اسکیمینگ» یا کلاهبرداریهای اسکیمری به معنی کپیبرداری از کارتهای اعتباری با استفاده از دستگاه اسکیمر و برداشت غیر مجاز از حسابهای بانکی است. دستگاه اسکیمر توانایی کپیکردن اطلاعات کارتهای بانکی را دارد و در کنار دستگاه کارتخوان و عابربانکها نصب میشود.
سارقان برای اینکه این سرقت را انجام دهند، بخش جدیدی به عابربانک متصل میکنند که از نظر ظاهری با شکل اصلی کمی تفاوت دارد.این قطعه در قسمت ورود کارت نصب میشود.سارقان به وسیله این قطعه میتوانند شماره کارت افراد را در دسترس داشته باشند، زیرا این اطلاعات در قطعه ذخیره میشود.اما مهمتر از همه اینست که رمز کارت را بدست بیاورند.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]با ۱۳ راه دزدی از کارت بانکی آشنا شوید. کلیک کنید ![/box]
بیشترین حجم سرقت اطلاعات کارت بانکی از طریق اسکیمینگ
در حال حاضر فروشندگان سیار بیشترین حجم سرقت اطلاعات کارت بانکی از طریق اسکیمینگ را دارا می باشند،به نحوی که با فروش محصولات با قیمت پایین تر افراد را جذب نموده و سپس کارت را در دستگاه کارتخوان کشیده و رمز را از شما می پرسند،که شما به راحتی رمز خود را به فروشنده می دهید و اینگونه سارق هم کارت را خواهد داشت و هم رمز را.
فیشینگ درگاه بانک
فیشینگ یک راه سرقت اطلاعات بانکی شامل اطلاعات شماره ۱۶ رقمی کارت بانکی، رمز دوم، CVV2 و تاریخ صدور کارت می باشد.به عبارت ساده تر زمانی که کسی سعی در فریب شما برای به دست آوردن اطلاعات فوق در خرید یا انتقال وجه اینترنتی میکند،یعنی شما در برابر حمله فیشینگ قرار گرفتهاید. اگر بخواهیم به طور واضحتر و دقیقتر بگوییم،
فیشینگ یعنی ساختن سایتها و اپلیکیشنها برای فریب و دسترسی به اطلاعات ورودی کاربران.پس از اجرایی شدن رمز دوم پویا فیشینگ و به دنبال آن جرائم مالی سایبری در کشور به نحو محسوسی کاهش پیدا کرد.اما همیشه مجرمین و سارقان بدنبال روش های جدید هستند تا به نیات شوم خود دست یابند.
کلاهبرداران معمولا با استفاده از راههای تبلیغات در شبکه های اجتماعی، خیریه ها، نرم افزارهایی مانند صیغه یابی، ماهواره جیبی و ردیابی،ارسال ایمیل های تبلیغاتی، اس ام اس های تبلیغاتی و … سوژه های خود را به سمت صفحه های جعلی یا فیشینگ هدایت می کنند.
تعویض کارت:
سرقت با این روش، اکثرا درباره افراد پیر یا بی سواد که اشراف کامل به کار با دستگاه خودپرداز ندارند رخ می دهد؛به این ترتیب که فرد سارق در صف می ایستد و پیشنهاد کمک به این افراد را می دهد و به محض دریافت کارت آنها در یک لحظه آن را با کارت دیگری تعویض می کند و چندین بار رمز را می زند و بعد از آن کارت دیگری را به مشتری تحویل میدهد و میرود.
سرقت کارت:
یکی دیگر از روش ها سارقین، دیدن رمز افراد در هنگام خرید و یا استفاده از خودپرداز و پس از آن سرقت فیزیکی کارت می باشد.
کلاهبرداری از طریق تماس تلفنی و پیامک:
کلاهبرداران با جعل عناوین فریبنده مانند برنده خوششانس مسابقات رادیویی و تلویزیونی، برنده شدن سفر زیارتی،برنده شدن در قرعهکشی بانکها و موسسات مالی، قطع شدن یارانه، اینترنت رایگان و …از طریق تلفن همراه و پیامک با مالباختگان ارتباط برقرار میکنند و پس از جلب اعتماد،با استفاده از شگردهای روحی و روانی خاصی با تحتتأثیر قراردادن فرد مورد نظر آنها را روانه عابربانکها میکنند.
پس از اجرای عملیاتی پیچیده از پشت تلفن حساب بانکی آن را خالی میکنند.شیادانی که با سوءاستفاده از ناآگاهی مردم خیلی راحت حسابهای بانکی آنها را به بهانههای مختلف خالی میکنند.این شیادان به قدری حرفهای عمل میکنند که اقشار مطلع و تحصیل کرده جامعه هم به راحتی فریب میدهند.
راهکارهای پیشگیری از سرقت اطلاعات بانکی
نگهداری مناسب رمز کارت
کارت های بانکی 2 فاکتور مهم امنیتی دارند، اول خود کارت که برای خرید و یا هر گونه اقدام بانکی فیزیکی باید وجود داشته باشد،و دوم رمز آن. رمز مهم ترین ابزار حفظ امنیت کارت بانکی است که در نگهداری آن باید دقت بسیار زیادی شودو نباید به هیچ عنوان در اختیار فرد دیگری قرار گیرد؛ در این راستا حتما در بکارگیری کارتهای بانکی موارد ذیل را رعایت نمایید.
- در خرید ها به هیچ وجه رمز خود را به فروشنده نگفته و خودتان وارد کنید تا از کلاهبرداری با استفاده از اسکیمر و کپی شدن کارت بانکی دور بمانید.
- اگر به اجبار کارت بانکی را به همراه رمز در اختیار دیگران قرار دادید و نسبت به فرد مشکوک بودید، فورا نسبت به تغییر رمز کارت بانکی اقدام کنید.
- از انتخاب و قرار دادن رمزهای ساده و قابل حدس به خصوص سال تولد برای کارت بانکی در رمز اول و دوم خودداری کنید.
- برای تمامی کارتهای بانکی یک رمز مشترک انتخاب نکنید، سعی کنید رمزهای متفاوت برای کارت های مختلف داشته باشید.
- رمز کارت بانکی را روی کارت بانکی به هیچ وجه یادداشت نکنید و در کنار کارت بانکی قرار ندهید.
- به صورت دوره ای (حداکثر سه ماه یکبار) رمز اول و دوم کارت بانکی خود را تغییر دهید.
فعال نمودن رمز دوم پویا:
برای خرید و انتقال وجه اینترنتی شما حتما باید رمز دوم کارت بانکی را بهمراه سایر اطلاعات شامل شماره کارت، تاریخ انقضاء و cvv2 داشته باشید.ثابت بودن رمز دوم کارتهای بانکی و پیشرفت چشم گیر و پیچیدگی روز افزون شگردهای سارقین در فضای مجازی،لو رفتن یا سرقت این رمزها را به راحتی امکان پذیر نموده است.
به بیان دیگر سودجویان می توانند با سوء استفاده از غفلت دارندگان کارت های بانکی،اطلاعات این کارت ها را از طریق درگاه های پرداخت یا برنامک های همراه جعلی به سرقت برده و با برداشت غیر مجاز از این کارت ها،خسارات مالی قابل توجهی را به هموطنانی که رمز دوم کارت خود را فعال کرده اند، تحمیل نمایند.
برای مشاوره در دعاوی مربوط به انواع جرایم رایانه ای کلیک کنید
این رمز بسیار حساس و مهم می باشد. بنابراین طبق بخشنامه بانک مرکزی، از ابتدای دی ماه ۱۳۹۸ استفاده از رمز پویا یا رمز دوم یکبار مصرفبرای انجام همه تراکنشهای آنلاین مثل کارت به کارت و خرید شارژ، الزامی است.اما هنوز هم برخی از بانکها اجازه تراکنشهای زیر 100 هزار تومان را با استفاده از رمز دوم ایستا به مشترکین خود میدهند.بنابراین برای جلوگیری از کلاه برداریها و برداشتهای غیرمجاز از حسابهای بانکی از رمزهای یکبار مصرف و پویا استفاده نمایید.
برخی از بانکها به صورت خودکار رمز پویا کارتهای بانکی مشترکین خود را فعال میکنند.در غیر این صورت، از طریق مراجعه به خودپرداز و یا مراجعه به شعب بانک مربوطه میتوانید اقدام به فعال سازی رمز پویا کنید.پس از فعال سازی شما با دریافت رمز پویا با پیامک و یا اپلیکیشن می توانید امور بانکی خود را صورت دهید.توجه داشته باشید با توجه به اینکه سارقین همیشه در حال تغییر شگردهای خود برای بدست آوردن اطلاعات بانکی می باشند،
استفاده از رمزهای پویا
به پیامکی که از سوی بانک حاوی رمز دوم پویا ارسال می شود دقت کنید که مبلغ و علت تراکنش با اقدام شما همخوانی داشته باشد.اعتبار رمز پویا 2 دقیقه می باشد، سعی کنید رمز را در ثانیه های آخر ارسال نمایید.همیشه دقت داشته باشید درگاه ها و یا نرم افزارهایی که برای دریافت و یا ارسال رمز دوم پویا استفاده می کنید، معتبر باشند.
مقابله با فیشینگ
همانطور که گفته شد فیشینگ یکی از جرائم اصلی سایبری مالی در کشور می باشد،بنابراین برای اینکه اطلاعات کارت بانکی شما با این شگرد به سرقت نرود، نکات زیر را انجام دهید:
- رمز دوم پویا را فعال نمایید.
- از فایروال و آنتی ویروس های معتبر استفاده و آن ها را به صورت مستمر بروز کنید.
- همیشه پیش از کلیک کردن تامل و فکر کنید.
- از افزونه های ضد فیشینگ استفاده نمایید.
- مراقب لینک های کوتاه باشید.
- در مواجهه با ایمیل ها و پیامک های مشکوک حتما ملاحظات امنیتی را با دقت انجام دهید.
- درگاه های بانکی حتما HTTPS هستند.
- از سایتهای معتبر و دارای نماد اعتماد الکترونیک خرید کنید.
- به آدرس درگاه بانکی توجه کنید، تا کوچکترین تفاوتی با آدرس اصلی نداشته باشند.
- آدرس درگاه های بانکی حتماً باید به ir ختم شود.
عدم مراجعه به دستگاه خودپرداز برای دریافت هدیه:
در صورتی که قرار است پولی از طریق کارت بانکی به حساب شما منتقل خواهد شود به دستگاه خودپرداز مراجعه نکنید،بدانید تمامی درخواستهای مراجعه به دستگاه خودپرداز به منظور واریز وجه به حساب شما کلاهبرداری می باشد.
فعال نمودن سامانه پیامکی
در هنگام افتتاح حساب و دریافت کارت بانکی نسبت به فعال سازی سامانه پیامکی بانک برای حساب خود اقدام نماییدتا در صورت برداشت و یا واریز وجه به حسابتان سریعا از موضوع مطلع شوید؛برای فعال سازی پیامک حساب به یکی از شعب بانک خود مراجعه کنید.
ابطال کارت های بی استفاده
در صورتی که دیگر به کارت بانکی نیاز ندارید، با مراجعه به بانک نسبت به باطل و مسدودسازی کارت اقدام نمایید.
نه گفتن به کمک غریبه ها
سعی کنید نحوه استفاده درست از دستگاه های خودپرداز را فراگرفته و به هیچ وجه از افراد غریبه کمک نگیرید.
رها نکردن رسیدهای خودپرداز
به هیچ وجه برگ رسیدی را که از دستگاه خودپرداز دریافت میکنید، در همان محل رها نکنید و در صورت نیاز نداشتن حتما آن را از بین ببرید.
برررسی کردن موجودی حساب ها
موجودی حسابهای بانکی خودتان را در فاصلههای زمانی مناسب بررسی نمایید.دقت داشته باشید واریز هایی که از آن اطلاع ندارید را هم جدی بگیرید تا از حساب شما در راستای کلاهبرداری ها سوء استفاده نشود.
چرا در جرایم رایانهای نیاز به وکیل دارید؟
با توجه به اینکه جرایم رایانهای از جمله جرایم نوین محسوب میشوند که با استفاده از سیستمهای رایانهای یا تلفنهای همراه هوشمند رخ میدهند نیاز است که وکیلی را که برای دفاع از حقوق خود چه بهعنوان شاکی و یا بهعنوان متهم انتخاب میکنید مسلط به سامانههای رایانهای, برنامهنویسی ,کار با دیتابیس ,شناخت شبکه و سایر مواردی که میتواند در دفاع از شما تاثیر گذار است باشد.