خرید و فروش امن در دیوار
آگهی نیازمندیهای میلیونها ایرانی سراسر کشور از سایت دیوار دریافت و ارائه میشوند. در حال حاضر می توان گفت معروف ترین و محبوب ترین سایت حوزه خرید و فروش بخصوص در خصوص کالاهای دست دوم و … دیوار می باشد. دریافت خدمات از سایت دیوار رایگان می باشد اما برخی محدودیت ها نیز وجود دارد.
طبق اعلام سایت دیوار آگهی منتشر شده به مدت یک ماه بر روی «دیوار» باقی میماند و در صورت عدم تمدید، آگهی منقضی شده و از روی «دیوار» پاک میشود. در صورت حذف آگهی، پس از گذشت 24 ساعت از حذف، امکان ثبت آگهی مشابه فراهم میگردد. این فاصله زمانی در دستهبندی خودرو 72 ساعت میباشد. هر کاربر مجاز به ثبت حداکثر سه آگهی در روز میباشد.
کاربران مجاز هستند در هر ماه تعداد محدودی آگهی رایگان در یک شهر و دستهبندی بهخصوص ثبت نمایند و برای ثبت تعداد بیشتر آگهی باید هزینه پرداخت کنند. هر آگهی تنها در یک شهر قابل انتشار است. هر آگهی میبایست نشاندهنده یک نوع کالا یا خدمت باشد. آگهی ثبت شده از طریق برنامهی اندروید و iOS «دیوار»، هم بر روی وبسایت «دیوار» منتشر شده و هم از طریق موتورهای جستجو (مانند گوگل) قابل مشاهده و دسترسی است.
اطلاعاتی که توسط دیوار جمع آوری و ثبت می شوند
- نوع دستگاه، زبان و نوع سیستم عامل دستگاه شما،
- اطلاعات فنی و گزارشهای سرور شامل آدرس پروتکل اینترنت (IP)، نوع شبکه، نوع و نسخه مرورگر، اطلاعات مهم دستگاه و …
- اطلاعاتی که شما با استفاده از نرمافزار مشاهده کردهاید،
- مدت و بازههای استفاده شما از خدمات دیوار،
- جستوجوهای انجام شده و نتایج انتخابشده،
- شناسه اندروید دستگاه شما،
- اطلاعاتی که برای ثبت آگهی در دیوار ضروری است شامل اطلاعات مربوط به هویت نظیر نام، نام خانوادگی، شماره ملی و اطلاعات مربوط به روش های ارتباط با شما شامل نشانی پستی، کد پستی، شماره تماس (اعم از ثابت و موبایل) و غیره که شما در اختیار دیوار قرار میدهید؛
- اطلاعات مربوط به مبادلات مالی نظیر کلیه پرداخت های موفق و ناموفق بابت ثبت آگهی در دیوار؛
- سوابق کلیه خریدها و آگهیها در بستر دیوار؛
- نظراتی که در دیوار ثبت می نمایید و فهرستی از آگهی های ثبت شده؛
- مکاتبات شما و سایر کاربران (در قالب چت) از طریق بستر دیوار.
مواقعی که باید مشکوک شوید
برخی مواقع باید حسگرهای شما نسبت به کلاهبردارانه بودن آگهی و یا معامله فعال شود. در شرایط زیر باید بیشتر احتیاط کنید و مواظب باشید:
- قیمت پیشنهاد شده خوب به نظر می رسد.
- درخواست بیعانه قبل از دریافت کالا، به هر عنوانی توسط فروشنده پیشنهاد شود.
- فروشنده اطلاعات شفاف و کاملی درباره کالا ارائه نمیکند.
- در میانه چتکردن در چت دیوار، مخاطب درخواست میکند که مکالمه در سایر پیامرسانها مانند تلگرام و واتساپ و … ادامه پیدا کند.
- طرف مقابل بدون دلیل منطقی درخواست معامله حضوری را رد کند.
- طرف مقابل بدون دلیل منطقی اطلاعات شخصی یا حساب بانکی شما را میپرسد.
- خریدار بخواهد بدون دیدن کالا، آن را با قیمت عالی بخرد.
بیشتر بخوانید: وکیل جرایم رایانه ای
راهکارهای خرید امن از دیوار
بیعانه ندهید
یکی از پرتکرار ترین و آسان ترین کلاهبرداری هایی که توسط مجرمین در دیوار صورت میگیرد دریافت بیعانه و عدم تحویل کالا یا خدمات می باشد. در این روش مجرمین آگهیهای فروش کالاها را بسیار پایینتر از قیمت واقعی خود در سایت دیوار قرار میدهند. وقتی شما با آنها تماس میگیرید، آن ها از شما درخواست بیعانه میکنند تا کالا را برای شما نگه دارد. پس از اینکه شما پول بیعانه را واریز کردید ناپدید میشوند و دیگر پاسخ تماس را نمیدهند.
تا جای ممکن از هویت فروشنده آگاهی حاصل کنید و معامله را حضوری انجام دهید. در صورت عدم امکان سعی کنید بیعانه خیلی ناچیز باشد و برای بررسی بیشتر پس از اینکه تصمیم به پرداخت بیعانه گرفتید بلافاصله پس از خداحافظی و قطع تماس، با یک خط دیگر با وی تماس بگیرید و ببینید که آیا از باز هم درخواست بیعانه می کند و شماره کارت می دهد؟! اگر باز هم درخواست بیعانه کرد هیچ مبلغی پرداخت نکنید و بلافاصله به پلیس فتا یا مدیریت دیوار گزارش دهید تا جلوی ضرر بقیه را هم بگیرید.
چشمهایتان را باز کنید
برای اینکه خرید امن از دیوار داشته باشید باید چشمهایتان را باز کنید! در صورتی که ظاهر کالا با عکسی که شما دیده بودید مطابقت نداشت، معامله را لغو کنید. گاهی ممکن است ظاهر کالا و رنگ و مدل آن هم مشابه عکس باشد ولی مثلا باتری معیوب داشته باشد یا به نام نو به شما فروخته شده ولی کارکرده است. ممکن است حتی مدل تقلبی و به اصطلاح «هایکپی» آن برند باشد بنابراین باید مهلت تست بگیرید.
تنها معامله نکنید
همانطور که گفتیم در مکان های عمومی معامله کنید اما برخی مواقع وسیلهای که قرار است معامله کنیم بزرگ است و نمیتوان روی جایی جز خانه حساب باز کرد. به همین دلیل زمانی که دعوت یک خریدار یا فروشنده از دیوار به خانهتان غیر قابل اجتناب است حتما یک همراه داشته باشید. اگر با این پیشنهاد مواجه شدید که خریدار یا فروشنده شما را سوار خواهد کرد، به این معامله شک کنید.
عجله نکرده و هول نکنید
کلاهبرداران و مجرمین در دیوار همیشه از شگرد وارد نمودن استرس و عجله به شما استفاده می نمایند. اگر دیدید طرف مقابل معامله شما قصد وارد نمودن استرس به شما دارد از او وقت بخواهید و اگر موافقت ننمود تلفن را قطع نموده فکر و مشورت کنید.
اطلاعات شخصی خود را منتشر نکنید
کلاهبرداران از هر راهی برای جمع آوری اطلاعات اولیه از شما اقدام می نمایند. خیلی از این اطلاعات را در گپ و گفتی دوستانه در دیوار از شما میپرسند. برای مثال زمانی که نیازی به دادن کارت ملی نیست یا هنگامی که فقط نشان دادن آن کافی است، نباید کارت را در اختیار خریدار و یا فروشنده قرار دهید. به همین خاطر بهتر است ابتدا در چت دیوار و بدون نیاز به رد و بدل کردن شماره، درباره کالا گفتوگو کنید و اگر نیاز شد شماره موبایل خودتان را بدهید.
حضوری معامله کنید
امنترین و بهترین راه خریداز دیوار ، معامله ی حضوری است. یعنی خریدار در ملاقات حضوری با فروشنده، کالا را ببیند، بررسی کند و همان زمان مبلغ را پرداخت نماید. هرگز بعد از تحویل کالا یا خدمات، پرداخت مبلغ را به زمان دیگری موکول نکنید.
بیشتر بخوانید: وکیل کلاهبرداری اینترنتی
در مکان عمومی معامله کنید
معامله را به یک مکان عمومی انتقال دهید. دلیلی ندارد که برای خرید یک دیسک بازی، وارد خانه فروشنده شوید. منطقی نیست اگر به خاطر فروش یک گلدان فروشنده را به خانه خود دعوت کنید. حتی اگر خریدار یا فروشنده اصرار میکند که به خانه او نزدیک شوید احتیاط کنید. ولی بهترین حالت این است که اولا قبل از تاریک شدن هوا و از سوی دیگر یک مکان عمومی مانند کافی شاپ، قهوه خانه، لابی سینما یا هر مکان عمومی سربسته شلوغ که به محل زندگی جفتتان نزدیک است انتخاب کند. با آن همه دوربین مداربسته که در بانک نصب شده، باید اطراف بانکها را بهترین نقطه برای قرار معامله بدانیم. متاسفانه برخی مجرمین در دیوار فرد خریدار یا فروشنده را به مکان های خلوت کشانده و اقدام به زورگیری از وی می نمایند.
از هویت فروشنده اطمینان پیدا کنید
لازم است که شماره کارت فروشنده و نامی که به شما میدهد با مشخصات خود فرد مطابق باشد. یعنی حتما پول را به حساب شخصی فروشنده واریز کنید نه به نام شخصی دیگر. دانستن مشخصات فروشنده در صورت کلاهبرداری، به شما کمک خواهد کرد که بتوانید از طریق مراجع قانونی شکایت کنید.
قبل از هر چیز حسابی باید تحقیق کنید
اگر ایمیلی از فروشنده دارید بهتر است آن را در گوگل سرچ کنید. هر چیزی که در رفتار یک فرد به نظر شما مشکوک میآید بهتر است شما را از ادامه این معامله یا همکاری منصرف کند. اگر طرف مقابل از اینکه در یک مکان عمومی قرار بگذارید طفره میرود، یا محل قرار را در آخرین لحظه تغییر میدهد، آن را یک هشدار تلقی کنید. معامله را صرفا با افرادی که با آنها راحت هستید، ادامه دهید. هیچ وقت در انجام معامله هول نشوید و عجله نکرده و حتما تحقیق و بررسی لازم را بعمل آورید.
نکات مهم در خصوص انتقال وجه را یاد بگیرید
اگر شما فروشنده هستید:
- در صورت دریافت اینترنتی یا کارت به کارت پول، به دیدن رسید پرداخت اکتفا نکنید. قبل از تحویل کالا، شخصاً از وارد شدن مبلغ به حسابتان مطمئن شوید.
- در خصوص دریافت چکهای رمزدار بانکی، با مراجعه به بانک مورد نظر، از اصالت آن مطمئن شوید و سپس کالا را تحویل دهید.
- بدانید چک و سفته ممکن است نقد نشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر، به قوانین رسمی چک رجوع کنید .
بیشتر بخوانید: چگونه از سرقت اطلاعات کارت بانکی خود پیشگیری کنیم
مشاوره جرائم رایانه ای
گروه حقوقی تخصصی وکیل سایبری با مشاوره تخصصی جرایم رایانه ای ،نام دامنه، تجارت الکترونیک، تنظیم قرارداد، ردیابی و شناسایی مجرمین سایبری مجهز به ابزارهای پزشکی قانونی رایانه ای (سایبرفارنزیک) بوده و با بهرهمندی از کارشناسان متبحر در جمع آوری و مستند سازی ادله دیجیتال و نیز وکلای تحصیل کرده در زمینه جرایم رایانه ای آماده ارائه خدمات به شما می باشد.
منو که خیلی ترساندید من فوبیای کلاهبرداری دارم دیگه با این چیزها که گفتید جرات ندارم قدم از قدم بردارم برای فروشتولیدات دستسازم
رضوان جان عزیز تیم و گروه وکیل جرایم سایبری خودش رو موظف میدونه جهت اطلاع رسانی و کمک برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل و آسیب به شما دوستان گرامی اطلاعات و مطالب درست و موثق خدمت شما ارائه بده .. امیدوارم همیشه موفق باشید