آیا استخراج ارز دیجیتال قانونی است؟
آیا استخراج ارز دیجیتال قانونی است ؟ این روزها یکی از داغ ترین مباحث در دنیای کسب درآمد و فضای مجازی ارزهای دیجیتال و مهمترین آن بیت کوین می باشد. شاید شما هم بدنیال کسب درآمد از این طریق باشید. در مجموع برای بدست آوردن ارزهای مجازی مانند بیت کوین و کسب درآمد از آن یا باید آن را استخراج و به عبارتی ماین کنید و یا در خرید و فروش آن سرمایه گذاری کنید.
آشنایی بیشتر با: وکیل ارز دیجیتال
استخراج ارز دیجیتال
در ماینینگ تمامی تراکنشهای رمز ارز تایید میشود، در دفتر کل ثبت میشود و جوایزی به صورت کوین اهدا می شود. برای توضیح بهتر می توانیم بگویم همانطور که مقدار طلای مشخص و محدودی وجود دارد که در معادن طلا آنها را با انجام کار سخت و پرداخت هزینههای استخراج بهدست میآورند.
در اکثر ارزها نظیر بیت کوین نیز همینطور هست و شما برای بدست آوردن طلای مجازی باید هزینه بپردازید. این هزینهها در دنیای دیجیتال از طریق صرف هزینه برق و پردازش در رایانهها تامین میشوند. بیتکوین برای اینکه غیر قابل نفوذ باشد از یکسری الگوریتم پیچیده ریاضی استفاده میکند که بهصورت دستی قابل به حل نیستند. این الگوریتمها توسط رایانهها حل میشوند و اولین رایانهای که بتواند این مسئله را حل کند بهصورت اتوماتیک پاداش دریافت میکند.
فرایند کار ماینر ها و استخراج ارز دیجیتال
یک کاربر از طریق کریپتوکارنسیهای موجود در کیف پول خود تراکنشی را انجام میدهد و سعی میکند تا ارز یا توکن مدنظر خود را به شخص دیگری ارسال کند. این تراکنش از طریق برنامه کیف پول پخش میشود و در آن لحظه منتظر میماند تا توسط یک ماینر، روی این بلاک چین انتخاب شود. تا زمانی که ماینری آن را انتخاب نکرده است، این تراکنش در «استخر تراکنشهای تأیید نشده» معلق میماند.
ماینرهای موجود تراکنشها را از این استخرها انتخاب کرده و آنها را به شکل یک «بلاک» درمیآورند. یک بلاک در اصل شامل مجموعهای از تراکنشها بهعلاوهی برخی اطلاعات اضافی دیگر مانند امضای دیجیتال، زمانسنج و غیره میشود. در ادامه هر ماینر، بلاک تراکنشهای خود را ایجاد میکند و چندین ماینر میتوانند تراکنش مشابهی را انتخاب کنند که در بلاک آنها گنجانده شود.
اگر تراز کیف پول فرستنده ارز، با توجه به سوابق موجود در بلاک چین، از بودجه کافی برخوردار باشد، تراکنش معتبر تلقی میشود و میتوان آن را به بلاک اضافه کرد. ماینرها با انتخاب تراکنشها و افزودن آنها به بلاک خود، بلاکی از تراکنشها را ایجاد میکنند. آنها در بلاک چین برای اضافه کردن این بلاک از تراکنشها به یک امضا نیاز دارند. این امضا با حل یک مسئله بسیار پیچیده ریاضی ساخته شده و برای هر بلاک از تراکنشها منحصر به فرد است. هر بلاک یک مسئله ریاضی متفاوت دارد.
ماینری که بتواند اولین امضای واجد شرایط را برای بلاک خود پیدا کند، این بلاک و امضای آن را برای سایر ماینرها منتشر خواهد کرد. در ادامه باید سایر ماینرها صحت امضا را با استفاده از دادههای بلاک پخش شده، تأیید کنند و بررسی نمایند که آیا هش خروجی با امضای موجود مطابقت دارد یا خیر.
اگر تطابق داشته باشد، سایر ماینرها اعتبار آن را تأیید میکنند و درنتیجه این بلاک میتواند به بلاک چین اضافه شود. ماینرهای دیگر نیز این بلاک را میپذیرند و تا زمانی که تراکنشهای موجود در بلاک بهدرستی با ترازهای کیف پول فعلی در آن مقطع زمانی مطابقت داشته باشند، آن را در دادههای تراکنش خود ذخیره میکنند.
بعدازاینکه یک بلاک به زنجیره اضافه شد، هر بلاک دیگری که پسازآن اضافه میشود، «تأییدیه» برای آن بلاک بهحساب میآید. هرچه تراکنش شما تأییدیه بیشتری بگیرد، یعنی هرچه یک بلاک عمیقتر در زنجیره جای گرفته باشد، تغییر آن برای هکرها بسیار سختتر خواهد بود.
انواع مختلفی از ماینینگ بهوجود آمدهاند که مهمترین آن ها عبارتند از:
ماینینگ با سیستم های خانگی: اولین نوع ماینینگ از طریق سی پی یو و کارتهای گرافیک در دستگاههای رایانه خانگی و یا دستساز هستند که به آنها ریگ نیز میگویند. این نوع ماینینگ با توجه به گستردگی شبکه و افزایش سختی ماینینگ تقریبا دیگر کاربرد زیادی ندارد.
ماینینگ با دستگاههای اسیک: امروزه ماینینگ برای ارزها با بهرهگیری از دستگاههای قدرتمند اسیک انجام میشوند. تمامی فارمها یا همان مزرعههای استخراج بیتکوین نیز مجهز به همین دستگاههای اسیک هستند. انواع بسیار زیادی از دستگاههای اسیک در بازار وجود دارند که هرکدام مشخصات منحصر بفردی از لحاظ قدرت پردازش به ما ارائه میدهند. هر روز دستگاههای مدل جدیدتر به بازار میآید. قیمت آنها آنها نیز بر همین اساس متنوع است که بعضا بسیار گران هستند.
ماینینگ بدون نیاز به سخت افزار: نوع دیگری از ماینینگ که بعد از بیتکوین بهوجود آمده و کمی متفاوتتر است؛ از طریق الگوهای اثبات سهام است که در این نوع ماینینگ شما نیاز به هیچ دستگاه سخت افزاری ندارید و در واقع الگوریتم آنها با بیتکوین متفاوت است، بهطوریکه با خرید سهم عمدهای از آن کوین و مسدود کردن آن در حساب خود امنیت شبکه را تامین میکنید و با اینکار به یکی از مستر نودهای آن شبکه تبدیل خواهید شد که بهازای آن مقدار ثابتی از آن کوین بهعنوان پاداش کار، به شما تعلق میگیرد.
در بحث سودآوری ماینینگ، هزینهها حرف اول را میزنند. در کشور ما با توجه به پایین بودن هزینههای انرژی نسبت به سایر کشورها این یک مزیت بهشمار میآید که میتواند تا حدی زیادی در بخش هزینهها برای شما صرفهجویی به ارمغان آورد. زیرا در بخش ماینینگ با دستگاههای اسیک بیشترین هزینه صرف تامین برق میشود.
واردات دستگاه های استخراج ارز دیجیتال
با وجود تمام محدودیتهایی که در خصوص استخراج ارز دیجیتال وجود داشت، دستگاههای ماینر به صورت قاچاق و غیرقانونی وارد ایران شد و توسط بسیاری از افراد خریداری و مورد استفاده قرار گرفت. البته برخی از افراد در کنار سودی که از ماین به دست آورده بودند، ضرر هنگفتی هم پرداخت کردند. چرا که در برخی از موارد، مزرعههای ارز دیجیتال که اغلب در کارخانهها اجرا و پیادهسازی شده بود، توسط دولت شناسایی و تعطیل شد.
اما چندی پیش خبری مبنی بر قانونی شدن واردات دستگاه ماینر منتشر شد که مجددا انگیزه افراد را برای خرید دستگاه و استخراج بیشتر کرد. بر اساس مصوبهای که از سوی دولت منتشر شدهاست، واردات دستگاه ماینر، قانونی است؛ بر اساس این مصوبه، افراد میتوانند نسبت به خرید و واردات دستگاه ماینر به صورت قانونی اقدام کنند، به شرط آنکه از دفتر صنایع الکترونیک و برق و مخابرات، مجوزهای لازم را اخذ نموده و بعد از دریافت دستگاه، آن را ثبت قانونی کنند.
در مورد دستگاههایی که از قبل برچسب قاچاق خورده اند و توقیف هستند، انجمن بلاک چین ایران اعلام نموده است که این افراد میتوانند با خود اظهاری و پرداخت جریمه و عوارض، نسبت به آزادسازی دستگاهها اقدام کنند.
بیشتر بخوانید: استخدام دورکاری خرید ارز دیجیتال کلاهبرداری است
آییننامه فرآیند استخراج ارز دیجیتال
هیات وزیران در تصویبنامه شماره ۵۸۱۴۴/ت۵۵۶۳۷ هـ مورخ ۱۳۹۸/۵/۱۳ آیین نامه فرآیند ماینینگ رمز ارزها را تصویب و اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور آن را ابلاغ کرد که به شرح زیر است:
۱- استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری (ریسک) از سوی متعاملین صورت می گیرد و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز نیست.
۲- استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) با اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است.
تبصره ۱- وزارت صنعت، معدن و تجارت میتواند در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی، صلاحیت صدور مجوز یادشده را به سازمانهای مناطق مربوط حسب مورد واگذار نماید.
تبصره ۲- استقرار واحدهای استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) شامل محدودیت محدوده (۱۲۰) کیلومتری شهر تهران، (۵۰) کیلومتری شهر اصفهان و (۳۰) کیلومتری مراکز سایر استانها نمیباشند
۳- سازمان ملی استاندارد ایران موظف است با همکاری وزارتخانههای نیرو و ارتباطات و فنآوری اطلاعات برچسب انرژی و استانداردهای کیفیت توان الکترونیکی و استانداردهای فنآورانه مرتبط برای تولید و واردات تجهیزات فرآوردههای پردازش رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) را تدوین و ابلاغ نمایند.
۴- تامین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت میگیرد. تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام میگردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.
تبصره ۱- تعرفه سوخت گاز مورد نیاز متقاضیان استفادهکننده از برق تولیدی خارج از شبکه وزارت نیرو، با قیمت هفتاد درصد (۷۰%) متوسط ریالی گاز صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما است و تعرفه سوخت مایع نیز با قیمت متوسط ریالی سوخت مایع صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نفت تعیین و اعلام میگردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.
تبصره ۲- مصرف برق و گاز برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) در ساعات و زمان اوج مصرف ممنوع است. وزارتخانههای نیرو و نفت (حسب مورد) ساعت و زمان اوج مصرف در طی سال را تعیین و ابلاغ و از طریق شرکتهای تابع و وابسته با نصب کنتور هوشمند نسبت به کنترل مصرف در این ساعات اقدام مینمایند.
تبصره ۳- استفاده از انشعاب برق و گاز جهت استخراج رمزارزها (ماینینگ) صرفاً با ارایه مجوزهای تعیینشده در این تصویبنامه مجاز میباشد و هر گونه استفاده از انشعاب برق و گاز مصرف خانگی، عمومی، کشاورزی، صنعتی و سایر مصارف برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) ممنوع است. وزارتخانههای نیرو و نفت موظفند از طریق شرکتها تابع و وابسته نسبت به شناسایی، قطع و جمعآوری انشعابات فاقد مجوز اقدام و مطابق قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز آب و برق، تلفن، فاضلاب و گاز -مصوب ۱۳۹۶- عمل نمایند.
تبصره ۴- متقاضیان استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) در صورت استفاده از منابع تجدیدپذیر و پاک تابع قوانین و مقررات مربوط و ضوابط وزارت نیرو هستند.
۵- وزارتخانههای ارتباطات و فنآوری اطلاعات و اطلاعات و استانداریها و فرمانداریها نسبت به شناسایی و اعلام مراکز استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با وزارت نیرو همکاری مینمایند.
۶- مراکز استخراج رمزارزها، به عنوان واحد تولید صنعتی شناختهشده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود.
تبصره- واحدهای یادشده در صورتی که محصول خود را صادر و ارز حاصل از آن را بر اساس ضوابط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند، مشمول مالیات با نرخ صفر خواهند بود.
چرا گروه حقوقی تخصصی وکیل سایبری؟
گروه حقوقی تخصصی وکیل سایبری با بیشاز هشت سال تجربه در زمینه رسیدگی تخصصی به دعاوی و شکایات رایانهای و بکارگیری وکلای متخصص در حوزه جرایم رایانهای و نیز همکاری با تیمی مجرب که در رابطه با دانش سایبر فارنزیک, شبکه ,برنامهنویسی, مستندسازی و جمعآوری ادله دیجیتال تخصص دارند میتواند در دفاع از شما در پروندههای جرایم رایانهای چه در نقش شاکی و یا در مقام متهم اقدام نماید.