ضبط صدا و تصویر پنهانی جرم است | وکیل سایبری
ضبط صدا و تصویر پنهانی جرم است
حاشیه امن خلاء قانونی برای دلالان و فروشندگان دستگاههای ضبط صدا و تصویر پنهانی به قدری فراهم است که هیچ مشتری دست خالی از این بازار مکاره برنمی گردد. بدیهی است که سوداگران زیادی در صف خرید این ابزارند تا حرمت ها و حریم خصوصی جامعه را به تاراج ببرند. اما قانون در این زمینه چه می گوید و چه می کند؟
به گزارش به دخت : حتماً داستان مردی که با همدستی یکی از دوستانش از شنای دختران و زنان در استخر زنانه ای در غرب تهران فیلمبرداری کرده است.
میکروفن های جاسوسی، خودکاری با قابلیت فیلمبرداری و…… اینها ابزاری هستند برای ضبط صدا و تصویر.مرتکبین با ضبط صدا و تصویر پنهانی برای رسیدن به خواسته خود استفاده میکنند.
دستگاه ضبط پنهانی
دستگاه ضبط صدا و تصویر پنهانی قابل اخفا از راه دور که از چین وارد ایران شد حالا دیگر بازار پر رونقی دارد. رواج خرید و فروش این دستگاه ها که کاربرد معمولی و عادی ندارد نگرانی های زیادی را ایجاد کرده است. تکرار بی اخلاقی هایی همچون انتشار فیلم میهمانی های خصوصی، استخر بانوان و یا فیلم هایی از زندگی خصوصی چهره های مشهور که علاوه بر حرمت شکنی های اخلاقی و نقض حریم خصوصی و وجدان جامعه ، گاه خسارات جبران ناپذیری نیز بر جای گذاشته است. این دستگاههای چینی به صورت قاچاق و یا حتی رسمی و در برخی موارد از مبادی گمرکی ایران وارد می شود.
یکی از انواع این دستگاه ها یک گیرنده کوچک است که می توان آن را در محیطی نصب کرد. در هر فاصله حتی خارج از کشور با استفاده از سیم کارتی که برای آن تعریف می شود صدای محیط را میتوان به وضوح گوش داد.
امکان فیلم برداری به صورت پنهانی و یا ضبط صدای محیط از قابلیت های این دستگاه است. دستگاهی که هیچ کاربرد عام و معمولی ندارد و در دسترس بودن آنها به صورت گسترده به طور قطع آسیب هایی را به دنبال دارد.
یکی از انواع این دستگاه ها یک گیرنده کوچک است که می توان آن را در محیطی نصب کرد و در هر فاصله حتی خارج از کشور با استفاده از سیم کارتی که برای آن تعریف می شود ، صدای محیط را به وضوح گوش داد. این دستگاه که به راحتی توسط شبکه های ماهواره نیز با یک تلفن به فروش می رسد بازار داغی در مراکز خرید صوتی و تصویری دارد.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]شنود غیر مجاز و جرم آن کلیک کنید![/box]
هم برای جاسوسان و هم برای سارقان
به تازگی دستگاه جدید ضبط صدا و تصویر پنهانی دیگری وارد بازار شده که صدای محیطی به مساحت ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر حتی در فضای باز را ضبط و با استفاده از امواج بلوتوث روی دستگاهی که فرد برای آن مشخص میکند میفرستد. ولی فاصله مکانی دریافت صدا توسط این دستگاه محدود است. صدای ارسالی توسط این فرستنده به صورت انحصاری در اختیار فرد قرار می گیرد. توسط این دستگاه ها می توان از آنچه که در محیط نصب دستگاه می گذرد مطلع شد، کاربرد جاسوسی دارد. سارقان هم می توانند از آن استفاده کنند و یا وسیله ای برای سوء استفاده است.
مجازات مجرمان
به دلیل خلا قانونی و پیش بینی نشدن مجازات برای استفاده کنندگان از دستگاه های ضبط صوتی و تصویری پنهانی راه فرار از قانون و مجازات برای این افراد وجود دارد.
در قانون تنها برای آثار مجرمانه که در پی استفاده از این تجهیزات پدید می آید مجازات پیش بینی شده است.به طور نمونه در فصل هجدهم قانون مجازات اسلامی مواد ۶۳۸ تا ۶۴۱ قانونگذار مجازات هایی برای فردی که به وسیله تلفن و یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند، پیش بینی شده. البته استفاده از این ماده قانونی در صورتی است که بتوان این موضوع را با آن انطباق داد.
در مواد ۶۴۸ تا ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی آمده که اگر افراد به اشخاصی مراجعه کنند که به تناسب وضعیت شغلی شان محرم اسرار هستند و اقدام به سوءاستفاده از اطلاعات آنها شود، به حسب جرم از سه ماه و یک روز تا یکسال و پرداخت جزای نقدی محکوم می شوند.افرادی که از تجهیزات صوتی استفاده می کنند، می توانند بر طبق این قانون مجازات شوند.
البته ماده ۶۳۸ هم به نوعی ممکن است با آثار ناشی از این اقدامات تطبیق پیدا کند . با توجه به پیشرفت و توسعه تجهیزات صوتی، تصویری و مخابراتی لازم است قانونگذار در خصوص استفاده از این ادوات، مواد قانونی را به صورت مشخص به نحوی که بازدارنده باشد پیش بینی کند.
چه چیزجرم است؟
نمی توان خرید و فروش و نگهداری این ادوات را جرم دانست . ممکن است برخی به دلیل تخصص و یا وضعیت شغلی از این وسایل استفاده کنند و صرف داشتن این وسایل نباید جرم تلقی شود. ولی ورود آنها مقررات خاصی دارد و مشمول قانون قاچاق است. البته نگهداری این ادوات نیز باید با نظارت قوه قضائیه و در برخی موارد به صورت استثنا باشد، چرا که دلیلی برای استفاده عمومی آن وجود ندارد.
خرید و فروش و نگهداری هر گونه تجهیزات جمع آوری صوتی، تصویری از مردم و اسناد و مدارک شان بدون اطلاع آنها ممنوع است. مگر در حریم خصوصی و برای حفاظت اموال و ساختمان از سرقت.
حتی اگر فردی در داخل منزل شخصی اش دوربین مدار بسته ای برای حفاظت اموال خود نصب کرده باشد. اگر منجر به ثبت تصاویر و گفته هایی از میهمان وی شود که اطلاعی از روشن بودن دوربین ندارد این اقدام جرم محسوب می شود.مبنا برای جرم بودن استفاده از این دوربین ها اطلاع نداشتن افراد در خصوص ضبط تصاویر، صدا و اسناد است.
وظیفه مردم
خرید و فروش هر گونه وسایل صوتی و تصویری و وسایل الکترونیکی نیاز به مجوز اتحادیه دارد .این وسایل به صورت غیرقانونی وارد کشور می شود در حالی که واردات به کشور باید با مجوز گمرک انجام شود.
اخیرا استفاده از این دستگاهها در سطح جامعه افزایش یافته به همین دلیل شهروندان در صورت اطلاع از خرید و فروش و یا نگهداری این تجهیزات اطلاعات خود را از طریق تلفن ۱۱۰ اعلام کنند.
شهروندان میتوانند اطلاعات منطقه را از طریق پلیس پیگیر شوند. و با مراجعه به آنها اطلاعات خود را در اختیار این پایگاه ها قرار دهند. در صورت احراز صحت اطلاعات علاوه بر جمع آوری و معرفی خاطی به دادگاه، نسبت به پلمپ آن مغازه به علت خرید و فروش با هماهنگی اتحادیه و اماکن عمومی اقدام می شود.
قانون چه می گوید؟
در اصل بیست و دو قانون اساسی آمده است که حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است. مگر در مواردی که قانون مجاز دانسته مانند اجازه ای که قضات برای کشف جرم برای شنود و یا ورود پنهانی می دهند.
همچنین بر اساس اصل ۲۵ قانون اساسی نیز ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، استراق سمع و تجسس مگر به حکم قانون ممنوع است.
پاکسازی از شنود و جاسوسی
گروه حقوقی تخصصی وکیل سایبری مجموعه ای ست که یکی از ویژگی های بارزش شناسایی ابزارهای شنود و همینطور پاکسازی محیط مورد نظر از این ابزارها می باشد، علاوه بر این اگر قربانی شنود هستید، جای نگرانی نیست چرا که وکلای این گروه بر روی پرونده های این چنینی تسلط کافی دارند و می توانند مشکل پرونده شما را براحتی حل و فصل کنند.